Pikantný lososový sushi nákyp: Rýchla verzia sushi na plech

sushi na plech recept

Sushi je pre mnohých synonymom elegancie, jemnosti a zároveň akéhosi gurmánskeho zážitku. No úprimne, nie vždy máme čas ani náladu stáť hodiny pri rolovaní maki či nigiri. Ale pre všetkých nás (lenivých) tu máme jedlo, ktoré si berie to najlepšie zo sushi, no podáva sa v úplne novej, hrejivej a jednoduchšej podobe. Je to pikantný sushi nákyp s lososom. Inými slovami - keď sa sushi spojí s domácim pohodlím. 

Ako inak, tento recept si získal popularitu aj vďaka sociálnym sieťam. Je totiž nielen lahodný, ale aj krásne vyzerá. Dá sa variovať podľa toho, čo máte doma, a zakaždým chutí trochu inak. Jedno je zaručené, nesklame vás.

Reklama

Ako si vlastne predstaviť sushi nákyp?

Ak ste o tomto pokrme ešte nepočuli, dovoľte malú definíciu. Sushi nákyp je dekonštruovaná verzia sushi rolky - namiesto toho, aby ste všetko zrolovali do nori a nakrájali na kúsky, pripravíte vrstvy sushi ryže, ryby alebo morských plodov a chutných omáčok do zapekacej nádoby. Následne to krátko zapečiete a podávate teplé. Doplnené o čerstvé avokádo či jalapeños to všetko môžete položiť doprostred stola a zdieľať s rodinou či priateľmi.

Na rozdiel od klasického sushi je tento recept menej technicky náročný, no chuťovo rovnako zaujímavý. Navyše, ak patríte medzi ľudí, ktorí sa boja manipulovať so surovými rybami, oceníte, že tento recept je založený na tepelne upravenom lososovi. 

Recept na sushi nákyp s lososom

Losos je vo svete sushi jednou z najobľúbenejších surovín. Má jemnú, maslovú chuť a šťavnatú textúru, ktorá si skvelo rozumie so sladko-pikantnými omáčkami. Hoci 99% mojej stravy je rastlinnej, zvyšné percento tvoria práve ryby a medzi tie najobľúbenejšie patrí, ako inak, losos. Keď ho upečiete, získa ešte výraznejšiu chuť a lahodnú konzistenciu, ktorá sa v ústach doslova rozplýva.

Pridanie pikantnej majonézy s kvapkou sezamového oleja posúva celé jedlo na úplne novú úroveň. Jemné, krémové a zároveň štipľavé tóny sa krásne dopĺňajú so sladkou omáčkou (napríklad unagi alebo teriyaki). A aby to nebolo iba o pečených vrstvách, na vrch prichádza čerstvosť v podobe lahodného avokáda, jalapeños a sezamových semienok

Ingrediencie:

  • 1 šálka sushi ryže alebo krátkozrnnej bielej ryže
  • 1 ½ šálky vody
  • 1 ½ pl ryžového octu
  • 1 pl cukru
  • 1 čl soli

Pečený losos:

  • 500 - 700 g filé z lososa
  • Soľ a čierne korenie
  • 2 pl kokosovej amino omáčky (alebo sójovej omáčky)
  • 1 pl medu
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 pl pikantnej majonézy
  • 2 pl krémového syra (voliteľné, no dodá krémovosť)
Reklama

Domáca pikantná majonéza:

  • ½ šálky majonézy
  • ⅓ šálky srirachy
  • 1 čl sezamového oleja

Toppingy:

  • Unagi omáčka alebo teriyaki
  • Furikake korenie alebo rozdrvené morské riasy
  • Sezamové semienka
  • Nakrájaná jarná cibuľka
  • Tenké plátky jalapeños
  • Čerstvé avokádo

Postup:

  • Ryžu dôkladne prepláchnite, kým voda nie je číra. Tým sa zbavíte prebytočného škrobu. 
  • Vložte ju do hrnca s vodou, priveďte k varu, potom znížte plameň a nechajte jemne variť 15-20 minút, až kým sa voda úplne nevstrebe. Odstavte z ohňa, nechajte ešte 10 minút odpočívať pod pokrievkou a nakoniec ju premiešajte s ryžovým octom, cukrom a soľou.
  • V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, med a cesnak. Touto zmesou potrite povrch ryby a položte ju na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  • Pečte 15-18 minút pri 190 °C, podľa hrúbky filé. Po upečení odstráňte kožu a lososa rozdrobte vidličkou.
  • Do misky pridajte natrhaného lososa, nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, pikantnú majonézu a krémový syr (ak používate). Všetko premiešajte, aby vznikla jemná, krémová zmes.
  • Rúru predhrejte na 200 °C. Do zapekacej misy (cca 23x23 cm) rozprestrite pripravenú ryžu a jemne ju utlačte. Posypte furikake korením alebo rozdrvenými riasami. Na vrch rovnomerne rozložte lososovú zmes a prelejte sladkou omáčkou a pikantnou majonézou.
  • Pečte 10 minút, potom nastavte rúru na gril a zapekajte ďalšie 2-3 minúty, aby povrch získal jemne zlatistú farbu. 
  • Po vytiahnutí posypte sezamovými semienkami, pridajte plátky avokáda, jalapeños a čerstvú jarnú cibuľku.
  • Sushi bake chutí najlepšie teplé, priamo po upečení. Každý si môže nabrať svoju porciu lyžicou a servírovať ju s kúskami nori rias, aby mal pocit, že si balí vlastné mini sushi rolky.

jednoduché sushi doma
Instagram / @somethingnutritious

Tipy a triky pre dokonalý výsledok

  • Ryža je základ: Správne pripravená sushi ryža je kľúčom k vydarenému receptu. Nebojte sa pridať o niečo viac octu, ak máte radi výraznejšiu chuť.
  • Omáčky robia rozdiel: Ak nemáte unagi omáčku, skvele poslúži aj hustejšia verzia teriyaki. Pikantnú majonézu si vždy viete prispôsobiť.
  • Náhrady ryby: Namiesto lososa môžete použiť aj tuniaka, krevety alebo krabie mäso. Vegetariánska verzia so šiitake hubami a tofu je tiež veľmi chutná.
  • Servírovací tip: Pripravte malé misky s nakladaným zázvorom a wasabi, aby bol zážitok ešte viac autentický.

Ako si recept prispôsobiť podľa seba?

1. Bezlaktózová verzia

Ak sa snažíte vyhýbať laktóze, recept ľahko prispôsobíte. Krémový syr môžete nahradiť bezlaktózovou variantou alebo ho úplne vynechať a namiesto neho pridať viac avokáda pre jemnú textúru. Pikantná majonéza sa dá pripraviť aj z vegánskej či rastlinnej majonézy. Výsledok bude rovnako krémový a ľahko stráviteľný.

2. Pikantnejšia variácia

Pre tých z vás, ktorí máte radšej výrazné chute, je jednoduché recept ešte viac okoreniť. Do pikantnej majonézy môžete pridať viac srirachy alebo kvapku chilli oleja. Skvele fungujú aj jemne nasekané čerstvé chilli papričky či kimchi, ktoré dodajú jedlu nielen štipľavosť, ale aj kyslastý tón.

3. Verzia pre deti

Ak plánujete jedlo podávať deťom, jednoducho vynechajte pálivé ingrediencie. Pikantnú majonézu nahraďte klasickou majonézou zmiešanou s trochou jogurtu, aby bola ľahšia. Ako topping namiesto jalapeños pridajte jemne nakrájanú uhorku alebo sladkú kukuricu - dodajú sviežosť a deti ich zvyčajne milujú. Sushi nákyp tak zostane chutný, no príjemne jemný aj pre najmenších stravníkov.

Reklama

Ako môžete vidieť, tento recept si zachováva sviežosť a hravosť sushi, hoci v inej podobe. Je jednoduchší než klasické rolky, no chuťovo rovnako bohatý. Navyše, je ideálny na využitie zvyškov lososa. Ak ste milovníkom sushi, toto je spôsob, ako si dopriať svoj obľúbený pokrm aj vtedy, keď nemáte čas či náladu na precízne rolovanie. A ak sushi zatiaľ nepatrí medzi vaše najobľúbenejšie jedlá, táto zapekaná verzia vás možno presvedčí, že dať mu šancu stojí za to.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @somethingnutritious

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE