Recepty na skvelé slivkové koláče a dezerty – ktorý vyskúšaš?

recepty na slivkové koláče

Slivková sezóna sa pomaly začína a s ňou aj obdobie oberania, zavárania a jedenia sliviek. Tieto dužinaté kôstkovice tmavofialovej farby sa však vynikajúco hodia aj do domácich koláčov a dezertov, ktorým dodajú šťavnatosť a výraznú farbu. Ak hľadáte chutný recept zo sliviek, môžete sa inšpirovať šťavnatým slivkovým koláčom, slivkovými muffinami alebo tradičnými slivkovými guľkami. 

Máte radi slivky?

Slivky patria medzi najobľúbenejšie ovocie neskorého leta a jesene. Ich výrazná farba, šťavnatá dužina a jemne sladkokyslá chuť z nich robia ideálnu prísadu do koláčov, dezertov či kompótov. Okrem toho sú bohaté na vitamíny A, C a E, obsahujú množstvo antioxidantov a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a prirodzene prečisťuje organizmus. Vďaka tomu nie sú len chutné, ale aj prospešné pre naše zdravie.

V kuchyni sú skutočnými univerzálmi – môžete ich zapiecť do bublaniny, zabaliť do cesta ako tradičné guľky, pridať do kysnutých koláčov či pripraviť šťavnatú štrúdľu. Ich sladkosť sa výborne spája s orechmi, makom či škoricou, ktoré ešte viac podčiarknu ich charakteristickú chuť. Slivky tak prinášajú do domácnosti nielen chuťovú rozmanitosť, ale aj tú správnu atmosféru jesenného pečenia.

Šťavnatý slivkový koláč

  • 250 g polohrubej muky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 250 g sliviek

 Najskôr očistíme slivky a prekrojíme na štvrtiny. Potom v miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Vmiešame žĺtka, polohrubú múku, kypriaci prášok, mlieko a dobre zmiešame. Potom z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne pridávame do cesta. Nalejeme do formy na pečenie, poukladáme rozštvrtené slivky a dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 30 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. 

slivkové koláče
Shutterstock®

Slivkový cheesecake

  • 200 g maslových sušienok

  • 100 g masla

  • 500 g mascarpone

  • 250 g jemného tvarohu

  • 150 g práškového cukru

  • 2 vajcia

  • 300 g sliviek

Sušienky rozdrvte a zmiešajte s rozpusteným maslom. Natlačte do formy ako základ. V miske zmiešajte mascarpone, tvaroh, cukor a vajcia, nalejte na sušienkový korpus. Slivky nakrájajte a poukladajte na vrch. Pečte pri 170 °C približne 45 minút. Podávajte vychladené.

Krehký slivkový koláč

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 300 g sliviek
  • 50 g kryštálového cukru

Do misky dáme cukor, hladkú múku a na kocky nakrájané maslo. Potom pridáme vajíčko a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vložíme na 30 minút do chladničky. Medzitým nakrájame slivky na menšie kúsky a vložíme ich do hrnca. Pridáme 50 g kryštálového cukru a dusíme približne 20 minút. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy. Vlejeme uvarené slivky a dáme piecť na približne 25 minút pri teplote 175 stupňov. 

koláč so slivkami
Shutterstock®

Slivkový crumble

  • 500 g sliviek

  • 100 g kryštálového cukru

  • 150 g hladkej múky

  • 100 g masla

  • 50 g trstinového cukru

  • škorica podľa chuti

Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na polovice. Vložte ich do zapekacej misky, posypte kryštálovým cukrom a trochou škorice. V miske vypracujte posýpku z masla, múky a trstinového cukru. Touto zmesou rovnomerne posypte slivky a pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým nebude vrch zlatistý a chrumkavý.

Slivkové guľky

  • 1 kg zemiakov
  • 500 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 200 g práškového cukru
  • 400 g sliviek
  • mleté orechy a práškový cukor na obaľovanie

 Ako prvé zemiaky uvaríme a najemno nastrúhame. Pridáme vajíčko, múku a vypracujeme na cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme z neho štvorce. Do nich vložíme slivky, ktoré obalíme cestom. Slivkové guľky potom uvaríme vo vriacej vode a obalíme v mletých orechoch zmiešaných s práškovým cukrom. 

slivkové gule
Shutterstock®

Slivkový tvarohový koláč

  • 250 g hladkej múky

  • 100 g masla

  • 80 g cukru

  • 2 vajcia

  • 250 g jemného tvarohu

  • 100 g kyslej smotany

  • 100 g práškového cukru

  • 300 g sliviek

Z múky, masla, cukru a jedného vajíčka vypracujte cesto a nechajte ho odpočinúť v chladničke. Medzitým pripravte plnku z tvarohu, smotany, cukru a jedného vajíčka. Cesto vyvaľkajte do formy, nalejte plnku a navrch poukladajte slivky rozkrojené na polovice. Pečte pri 175 °C približne 35 – 40 minút.

Hrnčekové slivkové muffiny

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 300 g sliviek

Vajíčka zmiešame s kryštálovým cukrom, pridáme múku s kypriacim práškom a zalejeme mliekom. Potom pomaly vmiešame olej a cesto vlejeme do polovice muffinových košíčkov. Slivky nakrájané na menšie kocky poukladáme na cesto a dáme piecť pri 180 stupňoch na približne 30 minút.

slivkové muffiny
Shutterstock®

Slivkový závin (štrúdľa)

  • 1 balenie lístkového cesta

  • 400 g sliviek

  • 80 g kryštálového cukru

  • 1 ČL škorice

  • 50 g mletých orechov alebo strúhanky

  • 1 vajce na potretie

Lístkové cesto rozvaľkajte a posypte orechmi alebo strúhankou, aby nasiakli šťavu zo sliviek. Slivky odkôstkujte, nakrájajte a zmiešajte s cukrom a škoricou. Rovnomerne ich rozložte na cesto, zrolujte a preložte na plech. Potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri 180 °C asi 25 – 30 minút. Podávajte posypané práškovým cukrom.

Sladká bodka na záver

Slivková sezóna je ideálnym obdobím, kedy sa oplatí využiť tieto ovocné poklady do poslednej dužinatej guličky. Koláče, guľky, muffiny či štrúdľa – každý recept prinesie do domácnosti vôňu nedeľného pečenia a pohodu pri stole. Vďaka svojej šťavnatej chuti a jemnej kyselkavosti sú slivky perfektným ovocím, ktoré dokáže osviežiť aj tie najklasickejšie dezerty.

Nech už si vyberiete jednoduchý hrnčekový recept alebo sa pustíte do prípravy tradičných slivkových guliek, výsledok vás určite odmení. Slivky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a vlákniny, takže si na nich môžete pochutnať bez výčitiek. Vyskúšajte rôzne kombinácie a nájdite si svoj obľúbený slivkový dezert, ktorý sa stane rodinnou klasikou.

Aktualizovaný článok: 22.08.2025

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.09.2021 06:48

Mnamky

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.09.2021 10:58

Mám ich rád priateľka robieva

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

07.09.2018 16:23

slivky nikdy nesklamú...všetky recepty sa mi páčia, vyskúšam krehký slivkový koláč, zaujalo ma, že do plnky sa slivky najprv uvaria...

Vaše meno:

Miriam Kubinová

Miriam Kubinová

09.08.2018 07:38

super recepty :)

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

01.01.2017 18:21

Vyzerajú dobré určite vyskúšam.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 19:17

Vyzerajú lákavo :)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

19.12.2016 11:18

ako stvorené na leto

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:17

slivkové gule sú najlepšie

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.08.2016 19:26

niečo vyberiem a pripravím na vikend, slivky na záhrade čakajú

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.08.2016 22:17

tento týždeň som už robila slivkový koláčik podľa vášho receptu a chuti všetkým, zapisujem do mojej kuchárky

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

23.08.2016 12:56

Recepty vyzerajú lákavo, určite ich vyskúšam. V našej rodine je obľúbený zo sliviek najmä recept na buchty so slivkami. Ak by niekto chcel vyskúšať, recept pripájam.
Suroviny na cca 30 buchiet
Cesto:
• 300 g hladkej múky
• 130 g krupicového cukru
• 80 g masla
• 20 g kvasníc
• 150 ml mlieka
• 1 vajce
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1 rozšľahané vajce na potretie buchiet pred pečením
• štipka soli
Náplň:
• 200 g mletého maku
• 200 g mrazených alebo kondenzovaných sliviek
• 20 g masla
• 200 ml mlieka
• 1 balíček vanilkového cukru
Posýpka (mrvenička):
• 30 g hrubej múky
• 20 g krupicového cukru
• 20 g masla

Postup prípravy
1) Pripravíme si kvások. Následne spolu zmiešame múku, soľ, krupicový cukor, vanilkový cukor, vajce, vykysnutý kvások a teplé mlieko. Do zmesi pridáme rozohriate maslo a vypracujeme hladké cesto. Následne necháme cesto cca 40 minút vykysnúť na teplom mieste.
2) Pripravíme si makovú náplň a posýpku. Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a maslom privedieme do varu. Za stáleho miešania prisypeme mak a krátko prevaríme. Takto pripravenú zmes odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Posýpku si pripravíme tak, že maslo nakrájame na malé kúsky a pri izbovej teplote ho necháme zmäknúť. Následne k zmäknutému maslu pridáme cukor a múku a vypracujeme posýpku.
3) Cesto si rozdelíme na niekoľko častí a každú z nich rozvaľkáme tak, aby boli všetky približne rovnako hrubé. Z každej časti takto rozvaľkaného cesta potom vykrajujeme rovnako veľké kolieska. Na vykrajovanie koliesok môžeme použiť napríklad priemerne veľký pohár. Každé takto vykrojené koliesko potom naplníme lyžičkou maku a polovicou slivky a zabalíme do tvaru buchtičky.
4) Takto pripravené buchtičky (cca 30, záleží od veľkosti predmetu, ktorý použijeme na ich vykrajovanie) uložíme na tukom vymastený plech tak, aby boli uložené spodnou časťou nadol. Takto pripravené buchtičky necháme ešte na plechu cca 15 minút postáť na telom mieste. Následne povrch každej buchtičky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme posýpkou a dáme piecť.
5) Buchtičky pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút a po dopečení ich necháme mierne vychladnúť na plechu a následne ich presunieme na kovovú mriežku.

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

25.08.2016 20:57

dakujem za receptík

Lucia H.

Lucia H.

23.08.2016 20:20

Ďakujeme za inšpiráciu a určite vyskúšame.

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

23.08.2016 12:11

velmi dobré a pestré námety, dakujem

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.08.2016 10:19

slivky máme a robíme gule aj koláče mnam

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

23.08.2016 08:06

Slivkové máme radi :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.