Hrnčekové pečenie: Tento recept na čerešňovú bublaninu si zamiluješ!

Počas čerešňovej sezóny by bolo hriechom nepochutnať si aj na výbornom koláčiku, akým je čerešňová bublanina. Je to tá najväčšia lahôdka, akú si môžete dopriať, takmer bez akýchkoľvek výčitiek. Navyše, recept je univerzálny, preto čerešne môžete nahradiť ľubovoľným ovocím.

O čerešniach sa hovorí ako o dezertnom ovocí, práve preto sa najviac využívajú pri pečení alebo sa z nich pripravujú džemy či kompóty. Avšak, čerešne nie sú obyčajným ovocím. Sú totiž bohaté na antioxidanty, sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov (hlavne vitamín A) a minerálov (draslík, vápnik,...) , ale aj kyseliny listovej a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Nebudeme však dlhšie zdržiavať – poďte si s nami vychutnať výbornú nadýchanú bublaninu!

Ochutnaj tiež: Najlepšie jablkové pité od babičky

ako sa pripravuje čerešňová bublanina

Zdroj: Shutterstock®

Na čerešňovú bublaninu budete potrebovať:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálku kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 šálku mlieka
  • ½ šálky oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • vykôstkované čerešne

Príprava čerešňovej bublaniny je taká jednoduchá, že ju zvládne aj začínajúca gazdinka. V zásade platí, že zmiešame všetky suroviny a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Poprípade, ak máte chuť sa pri pečení trošku zabaviť, tak si môžete oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s cukrom, postupne pridajte všetky ingrediencie a na záver do cesta vmiešajte vyšľahané bielka, vďaka ktorým bude cesto nadýchanejšie.

Následne na cesto nasypte vykôstkované čerešne – množstvo už necháme na vás. Niektoré navyše môžete namočiť do múky, aby vám neklesli na dno, ale pekne ozdobili aj vrch bublaniny. Bublaninu pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. Počas pečenia však neotvárajte rúru, aby bublanina „nespľasla“. Ak si myslíte, že je bublanina upečená, tak si spravte ešte skúšku špáradlom – ak na ňom neostane nalepené cesto, bublanina je hotová.

Na záver ju už len bohato posypte práškovým cukrom a vychutnávajte.

jednoduchá čerešňová bublanina

Zdroj: Shutterstock®

Prajeme príjemné pochutnávanie na čerešňovej bublanine!

12 komentárov
Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.07.2018 13:04

Ceresnova bublanina je najlepsia na svete.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.07.2018 21:43

Ked dozrejú čerešne,bublanina nesmie chýbať.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

05.07.2018 16:18

vyzera dobre

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

06.07.2018 14:12

Super rýchle a vynikajúce i s iným ovocím, klasika je najlepšia...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.07.2018 15:31

Juuuuuj ,ale ste mi narobili chute .. Milujem túto bublaninu .. A na čerešne sa tak teším po zime.. No vôbec som netušila ,že majú toľko prospešných zložiek pre organizmus .. Super :-)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.07.2018 15:31

Juuuuuj ,ale ste mi narobili chute .. Milujem túto bublaninu .. A na čerešne sa tak teším po zime.. No vôbec som netušila ,že majú toľko prospešných zložiek pre organizmus .. Super :-)

Vaše meno:

Jana Kim Gughova

Jana Kim Gughova

09.07.2018 09:39

Pre zdravšiu variantu treba nahradiť muku obyčajnú za špaldovú a cukor za hnedý a vanilkový cukor tam ani netreba čerešničky sú predsa sladučké a keď sa zdržíte ukončenia bublaniny zásypom práškové cukru vaše telo sa vám poďakuje.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

10.07.2018 18:04

niet nad klasickú bublaninu, je to vďačný koláčik

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.07.2018 13:04

tento koláčik je veľmi vďačný, stačí meniť ovocie podľa dostupnosti

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

25.07.2018 22:39

Z domácich koláčov toho veľa nezjem, ale takýto môžem kedykoľvek :)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

31.07.2018 10:59

Hrnčekové recepty sú najlepšie :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.11.2020 14:25

Mňam hneď by som si dal

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE