Počas čerešňovej sezóny by bolo hriechom nepochutnať si aj na výbornom koláčiku, akým je čerešňová bublanina. Je to tá najväčšia lahôdka, akú si môžete dopriať, takmer bez akýchkoľvek výčitiek. Navyše, recept je univerzálny, preto čerešne môžete nahradiť ľubovoľným ovocím.
O čerešniach sa hovorí ako o dezertnom ovocí, práve preto sa najviac využívajú pri pečení alebo sa z nich pripravujú džemy či kompóty. Avšak, čerešne nie sú obyčajným ovocím. Sú totiž bohaté na antioxidanty, sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov (hlavne vitamín A) a minerálov (draslík, vápnik,...) , ale aj kyseliny listovej a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Nebudeme však dlhšie zdržiavať – poďte si s nami vychutnať výbornú nadýchanú bublaninu!
Ochutnaj tiež: Najlepšie jablkové pité od babičky
Na čerešňovú bublaninu budete potrebovať:
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 šálku kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 šálku mlieka
- ½ šálky oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- vykôstkované čerešne
Príprava čerešňovej bublaniny je taká jednoduchá, že ju zvládne aj začínajúca gazdinka. V zásade platí, že zmiešame všetky suroviny a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Poprípade, ak máte chuť sa pri pečení trošku zabaviť, tak si môžete oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s cukrom, postupne pridajte všetky ingrediencie a na záver do cesta vmiešajte vyšľahané bielka, vďaka ktorým bude cesto nadýchanejšie.
Následne na cesto nasypte vykôstkované čerešne – množstvo už necháme na vás. Niektoré navyše môžete namočiť do múky, aby vám neklesli na dno, ale pekne ozdobili aj vrch bublaniny. Bublaninu pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. Počas pečenia však neotvárajte rúru, aby bublanina „nespľasla“. Ak si myslíte, že je bublanina upečená, tak si spravte ešte skúšku špáradlom – ak na ňom neostane nalepené cesto, bublanina je hotová.
Na záver ju už len bohato posypte práškovým cukrom a vychutnávajte.