Javorový sirup môže byť skvelou náhradou v kuchyni za čoraz menej obľúbený biely cukor.
Toto 100% prírodné sladidlo známe najmä ako kanadská špecialita, vám osladí každý zákusok a koláče na nepoznanie. Okrem sladkej chuti a príjemnej vône, má tiež pozitívny vplyv na naše zdravie a obsahuje mnoho minerálnych látok.
Výroba javorového sirupu
Javorový sirup sa vyrába netradičným spôsobom, konkrétne z javorovej "šťavy". Do javora cukrového sa vyvŕta diera, z ktorej sa potom zbiera miazga. Tá sa následne ďalej spracúva, aby z nej vznikol javorový sirup, aký poznáme z obchodov. Výroba takéhoto sirupu je drahá a na získanie 1 litra sirupu je potrebných 40 litrov miazgy.
Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je
Skvelá náhrada bieleho cukru
Javorový sirup je bohatým zdrojom mangánu a zinku, ktorého obsahuje až 42%. Mangán sa podieľa na tvorbe interferónu, dôležitej protivírusovej látky, účinnej proti vzniku niektorých nádorov, a zinok podporuje správnu produkciu hormónov.
Táto prírodná tekutina obsahuje taktiež vápnik, draslík, železo, horčík a vitamín D. Je vhodný na posilnenie imunity, zníženie cholesterolu, pri tvorbe bielych krviniek a ako prevencia aterosklerózy a rakoviny.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Uprednostniť kvalitu
V obchodoch často nájdete viacero druhov javorového sirupu, ktoré sa líšia cenou. Nekupujte lacné náhrady. Sirup musí byť riadne zabalený, obal musí obsahovať zloženie, a teda pravý javorový sirup. Uprednostnite výrobky pôvodom z Kanady.
Javorový sirup v dnešnej dobe nájdete v každom obchode so zdravou výživou, no čoraz častejšie sa vyskytuje aj v supermarketoch. Použiť ho môžete nielen do koláčov či palaciniek, ale aj ako sladidlo do mlieka a čaju.
Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé
www.thinkstockphotos.com