Ako využiť posledné čerešne? Priprav z nich skvelý čerešňový sirup!

čerešňový sirup

Čerešne sú obľúbené ovocné plody, ktoré sú obvykle malé a okrúhle, s hladkou lesklou kožou a sladkou šťavnatou dužinou. Čerešne môžu byť červené, čierne alebo žlté, a sú hojne používané v kuchyni na prípravu dezertov, džemov, sirupov alebo ako ozdoba na tortách a zákuskoch. 

Čerešne sú tiež bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Majú napríklad vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie kože. Vďaka svojmu obsahu vlákniny podporujú trávenie a zabraňujú hladným záchvatom. 

Celkovo sú čerešne chutným a zdravým ovocím, ktoré si môžeme dopriať počas celej sezóny. Tak si dajme do svojho jedálnička čerešne a užívajme si ich sladkú chuť a prínos pre naše zdravie!

Dozrievanie čerešní 

Čerešne sú jednou z najobľúbenejších letných ovocí, ktoré si ľudia radi doprajú čerstvé alebo v rôznych receptoch. Aby sme si mohli vychutnať chutné čerešne, je dôležité poznať správny spôsob dozrievania a skladovania tohto ovocia.

Dozrievanie čerešní začína už na strome. Je dôležité zbierať čerešne vo vhodnom čase, keď sú dostatočne zrelé, ale nie príliš mäkké. Ideálne je žeby sa čerešne zbierali ručne, aby nedošlo k poškodeniu plodov. Potom je potrebné čerešne skladovať v chlade a suchu, aby si uchovali svoju čerstvosť dlhšie.

Ak chcete urýchliť proces dozrievania čerešní, môžete ich umiestniť do papierového vrecka spolu s niekoľkými jablkami. Zrelé jablká uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie ovocia. Tento trik môže byť užitočný, ak chcete čerešne skonzumovať skôr.

Skladovanie čerešní

Pre dlhodobé skladovanie čerešní je najlepšie ich uložiť v chladničke. Pred vložením ich do chladničky by ste mali čerešne pretriediť a odstrániť čerešne s poškodenou šupkou, pretože takto môžu skaziť ostatné. Čerešne by mali byť uložené v uzavretom obale.

Je dôležité si uvedomiť, že čerešne majú obmedzenú trvanlivosť a aj keď ich správne skladujete, mali by ste ich konzumovať čo najskôr pre zachovanie ich chutí a vitamínov. 

S pravidelnou kontrolou a vhodnou manipuláciou môžete dlhšie vychutnávať čerstvé a sladké čerešne.

Ako využiť posledné čerešne? Sirup z čerešní je tou dokonalou voľbou!

Aj keď sa sezóna šťavnatých čerešní pomaly, ale isto chýli ku koncu, ešte stále môžeme na stromoch pozbierať jej sladké plody. Čerešne možno spracovať na množstvo spôsobov – čerešňový džem, chutný čerešňový dezert, zavárané čerešne a iné.

A ako využiť čerešne? Ak ste sa ich už najedli do sýtosti a na koláč chuť nemáte, uzatvorte chuť leta do fľaše. Pripravte si z nich lahodný čerešňový sirup, ktorý využijete nielen na prípravu osviežujúcich nápojov, ale aj na dochutenie sladkých jedál.

Čerešňový sirup je vďačnou možnosťou spracovania čerešní, ktoré by sme už inak nevyužili. Sladký čerešňový sirup zachutí každému milovníkovi týchto plodov.

Príprava sirupu je skutočne veľmi jednoduchá, pričom použitie čerešňového sirupu, ako aj samotné využitie čerešní je veľmi všestranné. Čerstvé čerešne majú svoju jedinečnú chuť, ktoré môžete použiť do čerešňovej šťavy či na čerešňový koláč.

Odporúčame: Najlepšie recepty na bazový sirup ako od babičky: Zdravie vo fľaši

čerešňový sirup recept
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Čerešňový sirup recept + ingrediencie

  • 1 kg umytých a odkôstkovaných čerešní
  • 400 gramov kryštálového cukru
  • 6 – 8 gramov potravinárskej kyseliny citrónovej
  • 1 liter vody

Pozri aj: Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!

sirup z čeresní
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Domáci čerešňový sirup postup prípravy

Pred spracovaním je vhodné čerešne namočiť na niekoľko hodín do vody, aby vyliezli červíky. Potom čerešne odkôstkujeme a vložíme do väčšieho hrnca. Čerešne čo najviac popučíme, aby pustili šťavu. Potom pridáme vodu a necháme ich priviesť do bodu varu. K čerešniam pridáme cukor, necháme ho rozpustiť, poriadne premiešame a opäť varíme, kým sirup nezovrie. Následne ich varíme ešte asi 10 – 15 minút, aby sa čerešne poriadne prevarili. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú, premiešame a ešte horúci sirup prelievame do umytých fliaš. Fľaše so sirupom je možné sterilizovať na plechu podliatom vodou pri teplote asi 200 °C. Po dosiahnutí bodu varu sterilizujeme sirup ešte 10 minút.

Inšpiruj sa: Sirup z orgovánu zlepší tvoj život: Top 7 účinkov, ktoré sa oplatí poznať!

Domáci čerešňový sirup

4

1/4
Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Aktualizované na 09.06.2024

Aktualizovaný článok: 09.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Marika Michálková

Marika Michálková

13.07.2021 21:59

fajn nápad

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

14.07.2021 08:06

super nápad

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

14.07.2021 08:13

u nás sirupy moc nejdú, ale zaujímavý nápad

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

14.07.2021 12:53

Super,vyskúšame

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.07.2021 12:53

Výborný, môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.07.2021 17:38

my už máme čerešne len v pohároch a mrazničke

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.