Najlepšie recepty z čerešní: Žiadnemu z nich neodoláš, tak využi ich sezónu naplno

Už ste zahájili čerešňovú sezónu? Ak ešte nie, tak je najvyšší čas, pretože v niektorých kútoch Slovenska už toto ovocie na stromoch dozrelo. No ak nemáte v záhrade vysadený čerešňový strom, tak tieto chutné plody nájdete v obchodoch alebo na trhoch. 

Tak neváhajte a vychutnajte si čerešne do sýtosti – či už priamo čerstvé alebo v nejakom chutnom recepte.

Čerešňová limonáda

  • 500 g čerešní
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 ml vody
  • šťavu z citróna
  • studenú vodu alebo sódu
  • ľad a mätu (voliteľné)

Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Takto pripravené čerešne hodíme do hrnca, pridáme kryštálový i vanilkový cukor, šťavu z citróna a zalejeme vodou. Z týchto ingrediencií si uvaríme sirup a to tak, že necháme čerešne povariť približne 15 minút. Po dovarení odstavíme a necháme vychladnúť.

Vychladnutý čerešňový sirup môžete rozmixovať alebo nechať s kúskami čerešní. Sirup rozdelíme do pohárov, pridáme pár kociek ľadu a zalejeme vodou alebo sódou. Na dozdobenie môžete použiť mätu.

Odporúčame: Dokonalé čokoládové lievance z cmaru na víkendové maškrtenie

domáca čerešňová limonáda

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Jednoduchý cheesecake s čerešňami (cca 4 poháre)

  • 200 g maslových sušienok
  • 80 g masla
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu (môže byť aj ochutený)
  • 1 limetku
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g čerešní

Maslo si roztopíme, sušienky podrvíme a spojíme. Sušienkovú zmes rozdelíme na dno pohárov a jemne pritlačíme.

Mascarpone zmiešame s tvarohom, pridáme práškový cukor (2 lyžice), vanilkový cukor a šťavu spolu s kôrou z limetky. Všetko premiešame a opäť navrstvíme do pohárov.

Na záver si pripravíme čerešňovú polevu. Čerešne umyjeme a zbavíme kôstok. Dáme ich do hrnca, pridáme zvyšný práškový cukor a krátko povaríme. Aby sa čerešne nepripálili, pridajte na dno hrnca aj trochu vody. Varíme dovtedy, kým čerešne úplne nezmäknú alebo sa nerozvaria. Po dovarení necháme chvíľku vychladnúť a následne navrstvíme do pohárov.

Hotový cheesecake v pohári dáme pred podávaním odležať do chladničky.

Čerešňový likér, ktorý má šmrnc

  • 3 kg čerešní
  • 1 liter rumu
  • 1 až 1,5 kg cukru

Aj v tomto prípade si najskôr čerešne umyjeme, necháme vyschnúť a odstránime z nich kôstky. Takto pripravené vykôstkované čerešne nasypeme do skleneného pohára (fľaše) a prisypeme 1 kg cukru a 0,5 l rumu. Pohár prekryjeme gázou alebo inou bavlnenou látkou a necháme odpočívať 25 dní na teplom mieste. Občas premiešame.

Po takmer mesiaci cez gázu prelejeme do čistej nádoby, prilejeme zvyšný rum a prisypeme cukor. Necháme odležať dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne likér opäť precedíme, necháme odležať 24 hodín a vychutnávame si. Likér skladujte v dobre uzatvárateľných sklenených fľašiach.

Čerešňovo-banánové smoothie (cca 6 porcií)

  • 2 hrnčeky čerešní
  • 5 banánov
  • 2 hrnčeky vody

Najskôr si umyjeme čerešne, odstopkujeme ich a zbavíme aj kôstok. Banán ošúpeme a nakrájame na väčšie alebo menšie kúsky. Banán i čerešne hodíme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme do hladkej konzistencie. Rozdelíme do pohárov a podávame. Ak chcete smoothie osladiť, tak pokojne pridajte trochu javorového alebo agáve sirupu. Neváhajte do smoothie pridať aj chia semienka.

Vyskúšaj aj: Najobľúbenejšie recepty z jahôd: Marmeláda, sirup, bublanina a ďalšie

čerešňová bublanina

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Čerešňové muffiny

  • 1 vajíčko
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 150 ml mlieka
  • 50 ml rastlinného oleja
  • čerstvé čerešne

V miske zmiešame kryštálový a vanilkový cukor, pridáme vajíčko a dobre vymiešame. Následne zľahka vmiešame mlieko a olej. Nakoniec postupne primiešavame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Do hotového cesta na muffiny na záver zamiešame umyté a odkôstkované čerešne (môžete ich nakrájať ľubovoľne).

Muffiny pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. Po dopečení ich posypte práškovým cukrom a podávajte.

Ďalšie chutné recepty z čerešní od KAMzaKRASOU.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.06.2022 09:02

Bola som v sobotu na trhu a kúpila som krásne srdcovky, ale do koláča sa neušlo, zjedli sme ich :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.06.2022 07:24

Výborné recepty.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.06.2022 19:11

najlepšia je maková štrúdľa s čerešňami

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.