Klasika, ktorá má množstvo podôb a zároveň je v obchodoch dostupná ako polotovar. Je to taká tradičná mňamka, ktorú máte hotovú raz-dva a bezpodmienečne chutí úplne každému. Už tradične sa táto pochúťka pripravuje zo zemiakového cesta (podobne ako šúľance), no tentokrát môžete vyskúšať zdravšiu verziu, a to s tvarohom.
Pri tvarohových guľkách zároveň platí, že ich môžete naplniť čímkoľvek – čo máte aktuálne po ruke alebo čo máte najradšej. Tak neváhajte a spravte si tieto tvarohové guľky, ktorým neodolá žiaden člen vašej rodiny.
Odporúčame: Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!
Na tvarohové guľky potrebujete:
- jemný tvaroh
- 2 vajíčka
- špaldovú múku
- trošku soli
- strúhanku
- ovocie
Tvaroh vymiešame s vajíčkami a troškou soli. Postupne začneme pridávať múku so strúhankou. V tomto prípade postupujeme od oka – pridávajte postupne, pretože pridať môžete vždy, no odobrať už nie. Tak si dávajte pozor, aby ste si nespravili príliš hutné cesto, no zároveň platí, že cesto by sa vám nemalo príliš lepiť.
Z pripraveného cesta si vyformujeme väčšie guľky a tie jemne roztlačíme, aby sme do vnútra mohli dať ovocie. Čo sa týka ovocia, tak je na vás, aké použijete. Ak milujete jahody, tak siahnite práve po nich. Skvelé sú aj so slivkami, marhuľami, malinami, čučoriedkami alebo s nutellou, poprípade s džemom. Roztlačené cesto s plnkou následne nanovo „vyguľkáme“ a dáme variť do vriacej osolenej vody. Guľky varíme približne 15 minút.
Podávať ich môžete s roztopeným maslom a opraženou strúhankou s práškovým cukrom. Alebo si ich polejte horúcim ovocím či inou chutnou polevou. Dobrú chuť!
Neprehliadni: Najlepšia malinová roláda: Letné potešenie, ktoré sa vždy podarí
10 komentárov
Natália Hrušková
27.08.2020 07:55Pred včerom som ich robila so slivkami a je to úžasný obed a hlavne rýchly :-)
Marika Michálková
26.08.2020 14:16jej, to je super. Spomienka na detstvo
Mária Reibergerová
26.08.2020 07:27tvarohové guľky od babičky si pamätám do teraz, najlepšie ich veru robila babi
Elena Švachová
25.08.2020 22:38Guľky robievam pomerne často,lebo ich ľúbime celá rodina.A presne z tvarohového cesta.Už som robila aj tak,že som dala aj tvaroh,aj uvarený zemiak.Najčastejšie plním čerešňami,trnkami,alebo slivkami,lebo tie máme v našej záhrade.Vždy si ovocie aj zmrazím,aby som mala aj na zimu.Uvarené guľky potom dobre polejem maslom a posypem makom...mňam.
Pavlína Vaksmundská
25.08.2020 17:10Juuuj ,to je poriadna mňamka ... Nie nadarmo sa volajú Babičkine tvarohové guľky , pretože od nej boli NAJ - fantastickejšie .. ♥
Ľubica Šťastná
25.08.2020 07:12Skvelá lahôdka!
Katarína Konečná
24.08.2020 15:13wau, práve rozmýšlam, čo zajtra navariť
Daniela Bieliková
24.08.2020 12:41spravím slivkové s makom :-)
Mária Chromíková
24.08.2020 12:15To je dobrota.
Mária Slováková
24.08.2020 11:09Mňam. Spomienky na detstvo.