V severnej Afrike a jej štátoch je pasta Harissa pomerne preslávená a je používaná ako korenina či dochucovadlo každý jeden deň. V našich končinách už tak známa ale nie je, no je to veľká škoda a to najmä pre milovníkov pikantných jedál. Či je pasta Harissa najlepšia čili omáčka na svete posúďte sami potom čo si ju pripravíte podľa tohto receptu.
Iná pikantná chuť
Kým sa pustíme do samotnej prípravy čili pasty, ktorá nie je mimochodom vôbec náročná, povieme si čím je vlastne Harissa omáčka tak veľmi výnimočná. Tí čo ju už vyskúšali tvrdia, že to je jednoducho pikantná chuť ako žiadna iná. Môže za to unikátne zloženie ingrediencií, ktoré sa dokonca mení v závislosti od miesta a človeka, ktorý pastu pripravil. Je to niečo ako s rodinnými receptami tradičných slovenských jedál – aj na sviečkovú má totiž každý svoj vlastný grif. Môže sa teda stať, že ochutnáte Harissu s rôznymi intenzitami pikantnosti, ale aj s rôznymi príchuťami. Vo všeobecnosti sú však kľúčovými ingredienciami čili paprička, kvalitný olivový olej, rasca a koriander.
Odporúčame: Poznáš päťlistý ženšen? Zisti, prečo sa mu hovorí aj bylina nesmrteľnosti!
Recept na Harissa pastu
Ako sme už spomínali vyššie, na to aby ste pripravili dobrú Harissa pastu nepotrebujete žiadne špeciálne kulinárske zručnosti, no potrebujete na to mixér. Okrem toho si pripravte ingrediencie na základnú a zároveň najjednoduchšiu Harissa pastu:
- 50 g sušených čili papričiek
- 50 g čerstvých čili papričiek
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička koriandrových semienok
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžička klasickej rasce
- šťava zo 1/4 citróna
- trocha soli
- 1 malá vetvička čerstvého koriandra (voliteľné)
- zavárané kápie zbavené nálevu – množstvo podľa chuti (voliteľné)
Postup prípravy:
- Sušené čili papričky si zalejeme vriacou vodou a necháme ich pár minút postáť. Potom vodu scedíme a necháme si ju pre prípad, že bude pasta hustá.
- Na suchej panvici si necháme rozvoňať koriandrové semienka a oba druhy rasce.
- Všetky ingrediencie si dáme do mixéra a mixujeme do požadovanej konzistencie. Ak máte radi konzistenciu s textúrou, mixujte len minimálne. Ak preferujete pastu skôr hladšiu či redšiu, pridajte trocha zliatej vody. Ak preferujete silnejšiu koriandrovú chuť pridajte aj čerstvý koriander a výborné sú ako ingrediencia aj zavárané kápie. Množstvo pridajte podľa vlastnej chuti. P. S. Kápie môžete použiť aj čerstvé – upečte ich však v rúre až kým mierne nesčernajú a zbavte ich šupky.
Univerzálna čili omáčka
Blahodarné účinky čili papričiek poznáme všetci veľmi dobre. Harissa, ktorej sú základnou a kľúčovou prísadou, je celkovo veľmi univerzálny produkt a hodí sa takpovediac ku všetkému. Môžete ju používať ako omáčku k mäsu či do burgera, ako dochucovadlo polievok či omáčok alebo dokonca i do marinád. Fantázii sa medze nekladú a už vôbec nie ak ide o dokonalú čili omáčku, ktorú si doma pripravíte naozaj za chvíľku a z niekoľkých základných ingrediencií.