Vedeli ste o tom, že mak má rôznorodé priaznivé účinky na ľudské zdravie? Na prekvapenie ho napríklad radíme medzi najlepšie zdroje vápnika. Obsahuje ho v omnoho vyššom množstve ako mliečne výrobky. Mak je teda skvelou potravinou na doplnenie cenného vápnika telu a kostiam, ktorá zároveň prispieva k prevencii vážnej osteoporózy. Okrem toho mak obsahuje i mnohé ďalšie minerály, vitamíny, bielkoviny či vlákninu.
A ako mak pridať do svojho jedálnička? Hoc aj formou chutnej štrúdle, ktorú môžete pripraviť nielen na nedeľný stôl. Mak vytvára skvelú kombináciu napríklad jablkom, no my tentokrát jeho chuť prepojíme so sviežosťou višní. Čo poviete na makovú štrúdľu s višňami, ktorú si z lístkového cesta pripravíte v priebehu pár desiatok minúť? Hor sa do pečenia!
Ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 300 g maku
- 3 PL mletého cukru
- 200 ml mlieka
- 3 PL slivkového lekváru
- vykôstkované višne alebo čerešne
- žĺtok na potretie
Postup:
Krok č. 1: Ako prvé si pripravíme plnku. Mak zomelieme a pridáme k nemu aj práškový cukor. Obe prísady sparíme horúcim mliekom. Mlieko nalievame postupne a plnku miešame, kým nám nevznikne jednotná zmes.
Pozri aj: Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné
Krok č. 2: Do makovej zmesi pridáme lekvár a dobre premiešame. Odporúčame domáci slivkový lekvár, ktorý nie je až taký sladký. Podľa potreby pridáme ešte buď mlieko, alebo mak. Závisí od konzistencie plnky. Nesmie byť tekutá, ale ani úplne hustá.
Odporúčame: Mrkvové šatôčky: Rozchytajú sa behom pár sekúnd!
Krok č. 3: Lístkové cesto vyvaľkáme a rovnomerne naň natrieme makovú plnku. Následne už len poukladáme vykôstkované višne a štrúdľu zamotáme. Konce odporúčame potrieť vajíčkom, aby sa štrúdľa dobre prilepila a držala tvar.
Zatočenú štrúdľu rovnako potrieme vajcom s troškou mlieka a dáme piecť do rúry na asi 30 minút pri teplote 200 °C. Po ochladnutí ju môžeme posypať práškovým cukrom, nakrájať a podávať.
Pozri aj: Videorecept: Rýchly 5-minútový krabí šalát zo 4 ingrediencií
Dobrú chuť!