My im jednoducho nevieme odolať! A na bublanine si dokážeme pochutnať kedykoľvek. Bublanina je totižto taká univerzálna, že do nej môžete pridať čerstvé ovocie, ale aj mrazené či zavárané. Dokonca na bublanine milujeme, že zakaždým môže byť iná. Jeden týždeň ju môžete spraviť so slivkami, ďalší s marhuľami a inokedy zase s čučoriedkami. Cesto je univerzálne, tak je len na vás, aké ovocie pridáte.
Bublanina s ovocím patrí medzi naše najobľúbenejšie dezerty
Ovocná bublanina s čučoriedkami je lahodný dezert, ktorý určite osloví všetkých milovníkov sladkostí. Tento jednoduchý recept je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť lahodný dezert pre celú rodinu.
Na prípravu bublaniny budete potrebovať klasické suroviny ako múku, vajcia, mlieko, cukor a maslo. Ku klasickému cestu pridáme čučoriedky, ktoré dodajú dezertu lahodnú chuť a farbu.
Po vychladnutí môžete bublaninu ozdobiť šľahačkou, čerstvými čučoriedkami alebo posypať práškovým cukrom. Ovocná bublanina s čučoriedkami je skvelý dezert na každú príležitosť, či už na rodinnú oslavu alebo na obed s priateľmi. Vyskúšajte tento recept a určite vás poteší svojou jedinečnou chuťou a vôňou ovocia.
Jedinečná čučoriedková bublanina chutí skvelo počas celého roka!
Ako už názov hovorí, my sme tentokrát volili čučoriedky, ktoré majú pomerne vysoký antioxidačný účinok. Tiež obsahujú viaceré vitamíny (A, E, C, B1, B2, B6), kyselinu listovú, železo, zinok, meď, horčík i betakarotén.
Jednoducho povedané – čučoriedky dodajú bublanine nielen krásnu farbu, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré podporia imunitu a vitalitu. Ich sladkokyslá chuť navyše perfektne ladí s jemným, nadýchaným cestom, takže výsledok je neodolateľný. Tento recept, ktorý nájdete nižšie, skrátka musíte vyskúšať – je overený, jednoduchý a odporúčam ho všetkými desiatimi.
Ingrediencie na čučoriedkovú bublaninu
- 2 vajíčka
- 250 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1,5 dcl mlieka
- 1 dcl oleja
- štipku sódy bikarbóny
- ½ balenia prášku do pečiva
- čučoriedky
Postup prípravy čučoriedkovej bublaniny
Vymiešame si vajíčka s práškovým cukrom. Po vymiešaní začneme postupne pridávať mlieko a olej. A opäť dobre vymiešame. V samostatnej miske si zmiešame všetky ostatné sypké ingrediencie. Teda múku, prášok do pečiva a sódu. Sypkú zmes začneme postupne primiešavať k mokrej zmesi a vytvoríme si bublaninové cesto.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme čučoriedky a bublaninu pečieme pri 180 °C približne 30 až 40 minút.
Tipy na variácie receptu
Bublanina s rôznym ovocím – namiesto čučoriedok skúste maliny, jahody, černice, višne, slivky či rebarboru. Pred pečením ich jemne obalte v múke, aby neklesli na dno cesta.
Bezlepková verzia – klasickú polohrubú múku nahraďte bezlepkovou zmesou na koláče.
Vláčnejšie cesto – časť mlieka nahraďte kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, vďaka čomu bude bublanina dlhšie mäkká.
Bublanina s tvarohom – na cesto rozotrite vrstvu jemného tvarohu ochuteného cukrom a vanilkou a až potom pridajte ovocie.
Chrumkavá verzia – pred pečením posypte cesto mandľovými lupienkami alebo drobenkou.
Servírovacie inšpirácie – ako podávať bublaninu netradične?
Bublanina nemusí byť iba koláčom ku káve. Skvelo poslúži aj ako sladké raňajky – stačí ju podávať s bielym jogurtom a lyžicou medu. Pre letné dni je výbornou voľbou aj kombinácia s kopčekom vanilkovej alebo citrónovej zmrzliny, ktorá sa na teplom kúsku jemne roztopí a vytvorí lahodný kontrast chutí.
Ak chcete bublaninu povýšiť na slávnostný dezert, podávajte ju v malých kockách na dezertnom tanieri spolu s ovocnou omáčkou, šľahačkou a čerstvými lístkami mäty. Zaujímavým nápadom je aj vrstvená „bublaninová pohárová torta“, kde sa kocky bublaniny striedajú s krémom a ovocím vo vysokých pohároch.
Sladká bodka na záver
Čučoriedková bublanina je dôkazom, že jednoduché recepty často prinášajú tie najväčšie chute a radosti. Nech už ju pripravíte v tradičnej podobe alebo s kreatívnymi obmenami, vždy sa stane dezertom, ktorý zmizne z plechu rýchlejšie, než stihnete povedať „ešte kúsok“.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizovaný článok: 14.08.2025