Recept na citrónové brownies – najlepší svieži letný koláčik na víkend!

citrónové brownies

Citrónové brownies, známe aj ako „lemonies“, sú sladkým pokušením, ktoré spája sviežosť citrusov s jemnou vláčnosťou a lahodnou štruktúrou. Tento koláčik je ako stvorený na letný víkend – osvieži, poteší a dodá vám energiu aj počas horúcich dní. Jeho krásna žltá farba a jemná vôňa citrónov vám vyčarujú úsmev už pri prvom pohľade, a keď ochutnáte, zistíte, že ide o dokonalú rovnováhu medzi sladkým a kyselkavým.

Vďaka jednoduchej príprave a dostupným ingredienciám si lemonies zvládnete pripraviť kedykoľvek, keď vás prepadne chuť na niečo svieže. Sú vláčne, jemné a doslova sa rozpúšťajú na jazyku. Stačí k nim pohár ľadového čaju, limonády alebo len dobrá káva a máte dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.

Recept na svieže letné lemonies

Ak hľadáte dezert, ktorý osvieži aj poteší chuťové poháriky, toto citrónové brownies je presne tým pravým. Jemne kyslastá chuť čerstvého citróna v spojení so sladkou a hladkou polevou vytvára harmóniu, ktorá vám pripomenie letný deň, nech je vonku akékoľvek počasie. Príprava je jednoduchá, no výsledok pôsobí, akoby ste strávili hodiny v kuchyni – preto neváhajte, pripravte si ho a vychutnajte každý lahodný kúsok.  

Ingrediencie na citrónové brownies

NA CITRÓNOVÉ KOCKY (Lemonies):

  • 250 g kryštálového cukru (1 ¼ šálky)

  • 3 veľké vajcia, izbovej teploty

  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej kôry

  • 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

  • 175 g nesoleného masla, rozpusteného a vychladeného (¾ šálky)

  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

  • 260 g hladkej múky, odmeranej lyžicou a zarovnanej (2 šálky)

  • ½ čajovej lyžičky soli

NA POLEVU:

  • 130 g práškového cukru (1 šálka)

  • 1–2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

  • citrónová kôra (na posypanie)

Postup prípravy citrónového brownies

Rúru si predhrejte na 175 °C. Menší štvorcový plech s rozmermi približne 20 × 20 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie tak, aby presahoval aj po stranách – koláč sa vám potom bude ľahko vyberať.

Vo väčšej mise vyšľahajte kryštálový cukor s vajíčkami a nastrúhanou citrónovou kôrou, kým sa cukor takmer nerozpustí a zmes nebude nadýchaná. Za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte citrónovú šťavu, následne rozpustené a vychladené maslo a vanilkový extrakt. Nakoniec vmiešajte hladkú múku so soľou, kým nevznikne hladké cesto.

Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 28 – 32 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde s niekoľkými vlhkými, ale nie surovými drobkami. Hotové brownies nechajte úplne vychladnúť priamo vo forme pri izbovej teplote.

Príprava citrónovej polevy: V strednej mise zmiešajte práškový cukor s jednou lyžicou čerstvej citrónovej šťavy a metličkou vymiešajte do hladka. Ak je poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu šťavy, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Polevu rovnomerne prelejte cez vychladnuté brownies a posypte ich čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou.

Koláč môžete nakrájať ihneď, no ak chcete mať dokonale čisté rezy, nechajte polevu stuhnúť aspoň hodinu – potom sa vám kúsky budú krájať aj servírovať bez neporiadku.

lemonies
instagram.com/eatsdelightfulblog

Tipy na obmenu receptu:

  • Nahraďte citrónovú kôru a šťavu za limetkovú – získate sviežu, jemne exotickú chuť.

  • Do cesta môžete pridať hŕstku čerstvých čučoriedok, ktoré počas pečenia pustia šťavu a dodajú koláču ovocný akcent.

  • Pre extra vláčnosť vmiešajte do cesta 2 lyžice kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu.

  • Ak chcete intenzívnejšiu citrusovú chuť, pridajte do polevy aj štipku citrónového extraktu.

  • Polevu môžete obohatiť o lyžicu bielej čokolády rozpustenej v citrónovej šťave – výsledok bude jemnejší a krémovejší.

Sladká bodka plná sviežosti

Citrónové brownies sú dôkazom, že aj klasický koláč sa dá pripraviť v netradičnej a sviežej verzii. Ich lahodná kombinácia jemne kyslastej chuti citróna a sladkej polevy vás okamžite naladí na letnú vlnu, či už ich podávate ku káve, alebo ako ľahký dezert po večeri. Vďaka jednoduchému postupu a dostupným surovinám sa tento recept rýchlo stane stálicou vo vašej kuchyni.

Nebojte sa experimentovať s príchuťami a doplnkami – koláč znesie ovocie, čokoládu aj zaujímavé koreniny, ako napríklad kardamóm či mletý zázvor. A čo je najlepšie, výsledok vždy poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči, pretože krásny citrónový odtieň a voňavá poleva z neho robia dezert, ktorý jednoducho láka na ochutnanie.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/eatsdelightfulblog

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.