Do dnešného dňa si pamätám, ako sme s babkou na dedine zbierali maliny a černice počas horúceho leta. To bol ten pravý význam prázdnin. Väčšinou sme ich síce hneď zjedli, v lepšom prípade skončili v kompóte alebo koláči. Zmrzlinu sme z ovocia nikdy nerobili, no keby áno, verím, že by vyhrala aj nad bublaninou.
Slnečné dni totiž priam volajú po niečom osviežujúcom, sladkom a, ideálne, domácom. A ak sa podobný dezert dá pripraviť bez zložitého vybavenia, o to lepšie. Práve taký je aj tento recept: domáca vanilková zmrzlina s malinovo-černicovou omáčkou a chrumkavou posýpkou, ktorá pripomína drobenkový koláč (ale v mrazenej verzii).
Zároveň spája to najlepšie - jemnú smotanovú krémovosť a intenzívnu chuť letného ovocia, ktoré všetci milujeme.
Recept na domácu zmrzlinu s ovocím
Tento dezert je jednoduchý, efektný a výnimočne chutný. Už len pri pohľade na tie fotky! A vďaka kombinácii černíc, malín, vanilky a chrumkavej posýpky si vás získa hneď.
Obsahuje zmes bežne dostupných lesných plodov, no táto kombinácia vytvára intenzívnu, šťavnatú a mierne kyslastú chuť, ktorá krásne kontrastuje s jemnosťou vanilkovej zmrzliny. Ak k tomu pridáte ešte chrumkavú posýpku pripomínajúcu crumble koláč, výsledok je sladký, krémový aj osviežujúci zároveň. Jednoducho všetko v jednom.
Malinovo-černicová omáčka:
- 1 šálka černíc
- 1 šálka malín
- 1 šálka kryštálového cukru
- Šťava z 1 citróna
- 2 čl kukuričného škrobu + 1 pl vody na zahustenie
Chrumkavá posýpka:
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 pl trstinového cukru
- 3 pl kryštálového cukru
- 1/2 čl mletej škorice
- 5 pl roztopeného masla
Vanilkový zmrzlinový základ:
- 1 plechovka (400 ml) sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 čl vanilkovej pasty alebo extraktu
- Štipka soli
- 480 ml smotany na šľahanie (studená)
- 225 g krémového syra (pri izbovej teplote)
Postup:
- V menšom hrnci zmiešajte ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Zohrejte na strednom plameni a nechajte prevrieť asi 5-7 minút. Keď ovocie zmäkne, jemne ho roztlačte lyžicou alebo vidličkou.
- Následne pridajte škrob rozmiešaný vo vode a miešajte, kým omáčka nezhustne (2-3 minúty). Odložte ju do chladničky a nechajte úplne vychladnúť. Túto omáčku môžete použiť aj na palacinky, jogurt alebo do kaše.
- Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, škoricu a roztopené maslo. Pomocou vidličky vytvorte hrudkovitú zmes.
- Rozložte ju rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 10-15 minút alebo kým nezíska zlatistú farbu. Nechajte vychladnúť a potom rozlámte na väčšie kúsky.
- Teraz si pripravte vanilkovú zmes. V jednej mise zmiešajte sladené kondenzované mlieko, vanilkový extrakt a štipku soli.
- V druhej miske vyšľahajte dohladka krémový syr. Postupne pridajte studenú smotanu a šľahajte, až kým sa nevytvoria tuhé špičky (cca 3-4 minúty). Následne túto šľahačku opatrne vmiešajte do sladkej mliečnej zmesi.
- Tento základ je dokonalý aj bez ovocia - môžete ho použiť ako vanilkovú zmrzlinu na rôzne kombinácie.
- Pripravte si formu na chlieb alebo inú vhodnú nádobu. Vyložte ju papierom na pečenie a začnite vrstviť: 1/3 zmrzlinovej zmesi, niekoľko lyžíc malinovo-černicovej omáčky, posýpka. Celé to zopakujte 3x.
- Na záver nožom jemne premiešajte povrch. Len zľahka, aby vznikol mramorový efekt. Zakryte alobalom alebo viečkom a dajte do mrazničky aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc.
- Keď je zmrzlina poriadne zamrznutá, nechajte ju pár minút postáť pri izbovej teplote, aby sa ľahšie naberala. Podávajte v miske, na kornútku alebo ak chcete niečo extra, poletej každú porciu kvalitným olivovým olejom a posypte štipkou morskej soli.
Sladké nemusí znamenať nezdravé
Aj keď sa môže zdať, že domáca zmrzlina plná smotany, sladkého kondenzovaného mlieka a ovocia je kalorická bomba, pravda je o niečo zaujímavejšia. Tento recept sa totiž dá pripraviť tak, aby bol chutný, poctivý a zároveň nutrične hodnotnejší než bežné polotovary z obchodu. Ako?
- Ovocie ako základ: Maliny a černice sú prirodzene bohaté na antioxidanty, vitamín C a vlákninu. Pomáhajú tráveniu a podporujú imunitu, čo je na zmrzlinu celkom slušné.
- Žiadne umelé prísady: Domáca zmrzlina neobsahuje stabilizátory, emulgátory ani farbivá, ktoré sa často nachádzajú v priemyselne vyrábaných zmrzlinách.
- Menej cukru: Množstvo cukru si viete jednoducho prispôsobiť podľa chuti. Kryštálový cukor môžete prípadne nahradiť zdravšími sladidlami - brezovým (xylitol), javorovým sirupom, agáve, kokosovým cukrom alebo medom.
- Viac zasýti: Vďaka obsahu krémového syra a smotany má vyšší obsah tuku a bielkovín než bežné sorbety - takže zasýti rýchlejšie a odradí od ďalšieho vyjedania.
Tipy na obmenu receptu
- Ovocné variácie: Skúste to isté s čučoriedkami a jahodami. Alebo pridajte hrušky a škoricu pre jesennú verziu. Výborná je aj kombinácia jahôd a rebarbory či manga a limetky.
- Zámena posýpky: Namiesto klasickej múky môžete použiť ovsené vločky alebo orechy - výsledok bude ešte chrumkavejší a nutrične hodnotnejší. Kokosová múka zas pridá exotický tón a zníži sacharidy.
- Rýchla verzia bez posýpky: Ak nemáte dostatok času, posýpku môžete vynechať alebo ju nahradiť granolou.
- Vegánska verzia: Nahraďte smotanu rastlinnou alternatívou, kondenzované mlieko kokosovým a krémový syr rastlinnou nátierkou. Šľahačka sa dá perfektne nahradiť aquafabou (vyšľahaná cícerová voda).
- S alkoholom: Malé množstvo ovocného likéru v zmrzline zníži bod tuhnutia a urobí ju krémovejšou.
- Kávová verzia: Do základu pridajte espresso shot alebo kávový extrakt.
- Bezlepková verzia: Stačí, ak múku v posýpke nahradíte bezlepkovou alternatívou, napríklad mandľovou múkou alebo pohánkovou.
Táto zmrzlina vám vydrží v mrazničke cca 2 týždne, najlepšie zabalená vzduchotesne. No a hoci pripraviť si zmrzlinu doma môže znieť pre mnohých ako výzva, v skutočnosti je to jednoduchší proces než sa zdá. Hlavne vtedy, ak máte k dispozícii spoľahlivý recept a chuť experimentovať. Navyše máte možnosť prispôsobiť si ho presne podľa vlastných predstáv a nutričných potrieb. Pretože domáca kuchyňa je aj tak tá najlepšia.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @wellmadebykiley