Famózne čokoládové brownies

Milovníci čokolády určite veľmi dobre poznajú ďalšiu extračokoládovú špecialitu. Tento krát je ňou jemné, ale šťavnaté brownies, ktoré sa priam rozplýva na jazyku. Základom brownies je kvalitná čokoláda a maslo. V prípade, že ste použili čokoládu s nižším obsahom kakaa, je dobré, aby ste ho ešte doplnili, pretože v tomto dezerte musí byť skutočne cítiť.

 

Nie je to koláč, ktorého zjete celý tanier. Jeden kúsok vás bohato zasýti. Aj preto sa väčšinou pečie na malých plechoch a bežne sa krája na 9 alebo 12 kociek. Ak by ste si mysleli, že brownies je len jedno, nie je to tak. Existuje viacero druhov a žiaden nie je nepravý. Záleží to od toho, čo máte radšej.

 

Môžete si upiecť „koláčové“ brownies, ktoré bude viac nadýchané a suchšie. Pridáte viac múky a prášku do pečiva, uberiete čokolády a masla. Opakom je brownies, ktoré je skôr hutné a vnútri vlhké. Na povrchu má škrupinku, ale vôbec nie je suché. Do tohto ide málo múky, prášok do pečiva ani nemusíte dať a zvýšite podiel čokolády a masla.

 

My vám dnes ukážeme niečo medzi týmito dvomi druhmi, ide v podstate o tretí druh, ktorý sa bežne pripravuje. Brownies je skutočne „vlhké“, ale vďaka prášku do pečiva je jemné a trochu nadýchané.

 

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

 

 

Budeme potrebovať:

  • 300 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 250 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 80 g hladkej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 pl kakaa (podľa toho, aký podiel kakaa bol v čokoláde)
  • štipka soli

 

Postup:

1. Nad parou roztopíme čokoládu s maslom a pridáme cukor. Keď sa kryštáliky cukru roztopia, misku s čokoládovou zmesou zložíme z vodného kúpeľa a necháme trochu vychladnúť.

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

2. Zmes nemusí byť úplne studená, stačí, aby nebola horúca. Po jednom do nej primiešame vajíčka, ktoré by mali mať izbovú teplotu. Pridáme vanilkový extrakt a postupne prisypeme múčnu zmes (múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli). Aby sme v ceste nemali hrudky, je dobré zmes preosiať. Nie však z výšky, lebo nechceme mať cesto príliš nadýchané.

 

Odporúčame prečítať: Muffiny s prekvapením pre všetky zvedavé deti

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

3. Cesto vylejeme na menší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 25-30 minút. Mne to vždy trvá menej, ale každá rúra je iná, preto radšej koláč pozorujte. Kontrola špáradlom môže byť v tomto prípade trochu klamlivá, lebo my chceme, aby sa vnútro koláčiku „lepilo“. Ak je teda vrch už dostatočne upečený, brownies vytiahnite a nechajte vychladnúť.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Brownies máme hotové! Je to v podstate veľmi rýchly a skvelý dezert. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s malinovým sorbetom. Kyslá chuť malín doplní horkú chuť tohto úžasného dezertu.

 

Dúfam, že ho vyskúšate, prajem dobrú chuť!

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

5 komentárov
Majka

Majka

08.08.2016 10:31

brownies patria medzi našou rodinou TOP obľúbené koláčiky

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

08.08.2016 17:10

v nedelu spravíme

Vaše meno:

Anna Majdáková

Anna Majdáková

08.08.2016 22:48

určite vyskúšam

Vaše meno:

Anna Kovanicova

Anna Kovanicova

09.08.2016 14:02

Mnam, vyzeraju super, zial, kvoli alergna BKM ich nemozem upiect.

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

10.08.2016 12:55

cokoladkove... mnam!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE