Milovníci čokolády určite veľmi dobre poznajú ďalšiu extračokoládovú špecialitu. Tento krát je ňou jemné, ale šťavnaté brownies, ktoré sa priam rozplýva na jazyku. Základom brownies je kvalitná čokoláda a maslo. V prípade, že ste použili čokoládu s nižším obsahom kakaa, je dobré, aby ste ho ešte doplnili, pretože v tomto dezerte musí byť skutočne cítiť.
Nie je to koláč, ktorého zjete celý tanier. Jeden kúsok vás bohato zasýti. Aj preto sa väčšinou pečie na malých plechoch a bežne sa krája na 9 alebo 12 kociek. Ak by ste si mysleli, že brownies je len jedno, nie je to tak. Existuje viacero druhov a žiaden nie je nepravý. Záleží to od toho, čo máte radšej.
Môžete si upiecť „koláčové“ brownies, ktoré bude viac nadýchané a suchšie. Pridáte viac múky a prášku do pečiva, uberiete čokolády a masla. Opakom je brownies, ktoré je skôr hutné a vnútri vlhké. Na povrchu má škrupinku, ale vôbec nie je suché. Do tohto ide málo múky, prášok do pečiva ani nemusíte dať a zvýšite podiel čokolády a masla.
My vám dnes ukážeme niečo medzi týmito dvomi druhmi, ide v podstate o tretí druh, ktorý sa bežne pripravuje. Brownies je skutočne „vlhké“, ale vďaka prášku do pečiva je jemné a trochu nadýchané.
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
Budeme potrebovať:
- 300 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
- 250 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 4 vajíčka
- 1 čl vanilkového extraktu
- 80 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 pl kakaa (podľa toho, aký podiel kakaa bol v čokoláde)
- štipka soli
Postup:
1. Nad parou roztopíme čokoládu s maslom a pridáme cukor. Keď sa kryštáliky cukru roztopia, misku s čokoládovou zmesou zložíme z vodného kúpeľa a necháme trochu vychladnúť.
2. Zmes nemusí byť úplne studená, stačí, aby nebola horúca. Po jednom do nej primiešame vajíčka, ktoré by mali mať izbovú teplotu. Pridáme vanilkový extrakt a postupne prisypeme múčnu zmes (múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli). Aby sme v ceste nemali hrudky, je dobré zmes preosiať. Nie však z výšky, lebo nechceme mať cesto príliš nadýchané.
Odporúčame prečítať: Muffiny s prekvapením pre všetky zvedavé deti
3. Cesto vylejeme na menší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 25-30 minút. Mne to vždy trvá menej, ale každá rúra je iná, preto radšej koláč pozorujte. Kontrola špáradlom môže byť v tomto prípade trochu klamlivá, lebo my chceme, aby sa vnútro koláčiku „lepilo“. Ak je teda vrch už dostatočne upečený, brownies vytiahnite a nechajte vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom
Brownies máme hotové! Je to v podstate veľmi rýchly a skvelý dezert. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s malinovým sorbetom. Kyslá chuť malín doplní horkú chuť tohto úžasného dezertu.
Dúfam, že ho vyskúšate, prajem dobrú chuť!
Barbora Vizváryová