Jeseň bez gaštanov akoby ani jeseňou nebola. Veď komu by nechýbali drobné hnedé plody, ktoré po upečení rozvoňajú celý dom? Aj napriek tomu, že nie každému rastú gaštany priamo pod nosom, príjemná prechádzka lesom nemusí vyjsť nazmar. Gaštany však majú široké využitie.
Hoci sú pečené gaštany alebo tie varené lahôdkou, vieme ich využiť na množstvo chutných spôsobov. Často napríklad vo forme gaštanového pyré, ktoré vieme ďalej využiť napríklad do sladkých múčnikov. A dnes si jeden taký pripravíme. Vyskúšali ste už niekedy perník inak? S poriadnou dávkou gaštanového pyré a čokoládou bude skutočnou jesennou lahôdkou!
Odporúčame: Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve!
Na gaštanovo-čokoládový perník budeme potrebovať
- 400 gramov polohrubej múky
- 200 gramov práškového cukru
- 500 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 200 gramov gaštanového pyré
- 2 vajcia
- Kypriaci prášok do perníka
- Vanilkový cukor
- 1 KL sódy bikarbóny
- 1 PL perníkového korenia
- 3 PL holandského kakaa
- 100 gramov čokolády na varenie
Pozri aj: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!
Postup
Všetky sypké suroviny zmiešame vo veľkej mise. Do sypkej zmesi postupne pridávame tekutiny – mlieko, vajcia a olej. Metličkou cesto vypracujeme do hladka, na záver pridáme rozdrobené gaštanové pyré a zamiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej väčšej tortovej formy. Perník pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým nám cesto krásne nenarastie a kôrka nie je chrumkavá (zhruba 20 minút, v závislosti od rúry). Vychladnutý perník na záver polejeme rozpustenou čokoládou na varenie. Vrch dozdobíme zvyškami rozdrobeného gaštanového pyré a kúskami pečených gaštanov.
Inšpiruj sa: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami