Aj vy s radosťou vypekáte bábovky? Prípravu bábovky obvykle zvládnu aj začiatočníci, stačí dobrý recept a hlavne dôkladné vymazanie bábovkovej formy, aby z nej chutný múčnik po upečení, takpovediac, sám vyskočil. Chutná bábovka sa dá pripraviť na rôznorodé spôsoby a je dobrou voľbou ku kávičke aj ako pohostenie pre návštevu.
Máme pre vás jednoduchý recept na čokoládovú bábovku, alebo lepšie povedané, kakaovú bábovku s čokoládovou polevou, ktorú ešte dopĺňa aj chuť kokosu. Učaruje aj vám táto jednoduchá bábovka s čokoládou?
Na prípravu bábovky potrebujeme len niekoľko hlavných ingrediencií, ktoré nájdete aj doma, no nezaobídete sa bez kokosového mlieka v plechovke, ktoré sa dnes už nájsť prakticky v každom obchode s potravinami.
Keďže má táto bábovka výraznú kakaovo-čokoládovú chuť, odporúčame ju podávať napríklad so šľahačkou, ktorá ju zjemní. No skvelá je aj ku kávičke. Hor sa do pečenia!
Odporúčame: Poznáte japonské mochi koláčiky? Skúste si ich pripraviť doma
Zdroj: Depositphotos
Čokoládovo kokosová bábovka – ingrediencie:
- 380 g polohrubej múky
- 50 g holandského kakaa
- 200 g kryštálového cukru (možno použiť aj kokosový cukor)
- 3 vajcia
- 400 ml kokosového mlieka (v plechovke)
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 3 až 5 PL strúhaného kokosu
- 50 ml oleja (slnečnicového, repkového, avokádového alebo kokosového oleja)
- 100 g horkej čokolády (možno použiť aj mliečnu alebo bielu čokoládu)
- maslo a múka na prípravu bábovkovej formy
Odporúčame: Recept na makový koláč s tvarohom a čučoriedkami: Kto by mu odolal?
Zdroj: Depositphotos
Čokoládovo kokosová bábovka – postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme bábovkovú formu – poriadne ju vymažeme maslom a vysypeme múkou, prípadne môžeme vysypať aj kokosom. Kvalitne vymazaná a vysypaná forma na bábovku zabezpečí ľahšie vybratie upečenej bábovky z formy.
- Pripravíme si väčšiu misku, v ktorej vyšľaháme vajcia s cukrom.
- Potom zľahka primiešame olej a kokosové mlieko z plechovky.
- V druhej miske si zmiešame suché suroviny. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme kokos a kakao.
- Sypkú zmes postupne zamiešame do vajíčkovej zmesi a vymiešame tuhšie kakaové cesto.
- Hotové cesto vylejeme do pripravenej bábovkovej formy a dáme piecť do predhriatej rúry.
- Kakaovo-kokosovú bábovku pečieme pri teplote 180 °C asi 45 až 55 minút. Pred vytiahnutím skontrolujeme cesto špajdľou, ak sa nelepí, cesto je hotové.
- Vybratú bábovku vo forme ihneď trochu pobúchame o stôl alebo kuchynskú linku a keď vidíme, že sa bábovka uvoľnila od stien, tak formu prikryjeme tanierom a bábovku naň preklopíme.
- Po miernom ochladnutí ešte nezabudneme bábovku poliať čokoládou, ktorú sme si nechali rozpustiť. Môžeme na záver ešte posypať kokosom.
- Po ochladnutí môžeme tento lahodný čokoládový koláč nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Pozri aj: TOP recepty na vajíčkovú nátierku – 7 rôznych verzií, ktoré si zamiluješ
Zdroj: Depositphotos
Ďalšie recepty na výbornú bábovku rôznych chutí: