Čokoládové zákusky milujú všetci a zhrešia pri nich často aj tie najzarytejšie maniačky posadnuté najrôznejšími diétami. Takéto hnedé koláčiky sa dajú pripraviť naozaj na milión spôsobov a môžeme ich oživiť o nejakú zaujímavú ingredienciu, ktorá z nich spraví nezabudnuteľný recept.
Tak tomu bude aj v tomto prípade a asi nemusíme hovoriť, akú prísadu bude jednoduchý recept na acidkový koláč obsahovať. Skúšali ste už najlepší koláč z acidka? Acidko je skvelá zdravá surovina, tak prečo ho nepoužiť aj pri pečení?
Tento čokoládový koláč z acidka je úplne jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj úplný začiatočník. Keďže ide o hrnčekový koláč, potrebovať nebudete ani váhu. Cesto máte raz-dva hotové, už stačí koláčik len šupnúť do rúry. Vyskúšate tento recept na koláč?
Ingrediencie na jednoduchý hrnčekový koláč z acidka
Na klasický veľký plech vynikajúceho acidkového koláča budeme potrebovať:
3 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky kryštálového cukru
1 šálku oleja
500 ml acidka bez príchute
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
4 lyžice lyžice kakaa (alebo granko)
2 vajcia
Na potretie a polevu si pripravíme:
ľubovoľný lekvár alebo džem (odporúčame pikantnejší, napríklad marhuľový alebo ríbezľový)
1-2 horké čokolády
maslo podľa potreby
Bude sa ti páčiť: Nasaď si okuliare: Swarovski fén na vlasy ťa oslní!
Postup prípravy čokoládového acidkového koláča:
Rúru si predhrejeme na 180 °C.
Najprv si vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
V druhej mise si zmiešame ostatné všetky suché ingrediencie. Zmiešame múku sódou bikarbónou a kakaom.
Do vajíčok najprv vmiešame acidko, potom postupne suchú zmes.
Cesto miesime ručne alebo metličkami, až kým nevznikne hmota bez hrudiek.
Plech vytrieme maslom. Vymastený plech ešte vysypeme múkou.
Na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
Pečieme asi 45 minút.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si vo vodnom kúpeli polevu. Masla pridáme tak akurát, aby bola čokoládová poleva riedka, no zároveň nie veľa, aby nám dobre stuhla, zväčša stačí približne 50 gramov.
Keď je šťavnatý koláč upečený, potrieme jeho celý povrch džemom a polejeme čokoládovou polevou (rozpustenou čokoládou). Necháme stuhnúť.
Rýchly koláč z acidka je skrátka vynikajúci! Šťavnatý, vláčny a lahodný, vhodný ku kávičke, alebo ako pohostenie pre priateľov a návštevy. Želáme vám príjemné mlsanie!
Tipy na najlepšie recepty na rýchle koláče:
Článok aktualizovaný 13.5.2024
Aktualizovaný článok: 13.05.2024