Hrnčekový recept na acidkový koláč: Tak lahodný a vláčny!

Čokoládové zákusky milujú všetci a zhrešia pri nich často aj tie najzarytejšie maniačky posadnuté najrôznejšími diétami. Takéto hnedé koláčiky sa dajú pripraviť naozaj na milión spôsobov a môžeme ich oživiť o nejakú zaujímavú ingredienciu, ktorá z nich spraví nezabudnuteľný recept.

Tak tomu bude aj v tomto prípade a asi nemusíme hovoriť, akú prísadu bude jednoduchý recept na acidkový koláč obsahovať. Skúšali ste už najlepší koláč z acidka? Acidko je skvelá zdravá surovina, tak prečo ho nepoužiť aj pri pečení?

Tento čokoládový koláč z acidka je úplne jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj úplný začiatočník. Keďže ide o hrnčekový koláč, potrebovať nebudete ani váhu. Cesto máte raz-dva hotové, už stačí koláčik len šupnúť do rúry. Vyskúšate tento recept na koláč?

Ingrediencie na jednoduchý hrnčekový koláč z acidka

Na klasický veľký plech vynikajúceho acidkového koláča budeme potrebovať:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky

  • 2 hrnčeky kryštálového cukru

  • 1 šálku oleja

  • 500 ml acidka bez príchute

  • 1 lyžičku sódy bikarbóny

  • 1 vanilkový cukor

  • 4 lyžice lyžice kakaa (alebo granko)

  • 2 vajcia

Na potretie a polevu si pripravíme:

  • ľubovoľný lekvár alebo džem (odporúčame pikantnejší, napríklad marhuľový alebo ríbezľový)

  • 1-2 horké čokolády

  • maslo podľa potreby

Bude sa ti páčiť: Nasaď si okuliare: Swarovski fén na vlasy ťa oslní!

čokoládový acidkový koláč Shutterstock®

Postup prípravy čokoládového acidkového koláča:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C.

  2. Najprv si vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.

  3. V druhej mise si zmiešame ostatné všetky suché ingrediencie. Zmiešame múku sódou bikarbónou a kakaom.

  4. Do vajíčok najprv vmiešame acidko, potom postupne suchú zmes.

  5. Cesto miesime ručne alebo metličkami, až kým nevznikne hmota bez hrudiek.

  6. Plech vytrieme maslom. Vymastený plech ešte vysypeme múkou.

  7. Na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.

  8. Pečieme asi 45 minút.

  9. Kým sa koláč pečie, pripravíme si vo vodnom kúpeli polevu. Masla pridáme tak akurát, aby bola čokoládová poleva riedka, no zároveň nie veľa, aby nám dobre stuhla, zväčša stačí približne 50 gramov.

  10. Keď je šťavnatý koláč upečený, potrieme jeho celý povrch džemom a polejeme čokoládovou polevou (rozpustenou čokoládou). Necháme stuhnúť.

Rýchly koláč z acidka je skrátka vynikajúci! Šťavnatý, vláčny a lahodný, vhodný ku kávičke, alebo ako pohostenie pre priateľov a návštevy. Želáme vám príjemné mlsanie!

Tipy na najlepšie recepty na rýchle koláče:

Článok aktualizovaný 13.5.2024

28 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

30.12.2017 07:58

Vyzerá chutne a hlavne jednoducho.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.12.2017 08:07

tieto hrnčekové recepty mám najradšej

Vaše meno:

Ladislava Jakabová

Ladislava Jakabová

30.12.2017 11:50

je výborný, rýchly a chutí každému ;)

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

30.12.2017 12:56

take nieco robievame a je super

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

30.12.2017 13:40

super zmena po kremovych zakuskoch

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.12.2017 15:38

je to jednoduché a vypadá moc dobře, vyzkouším

Vaše meno:

Anna Haverlíková

Anna Haverlíková

30.12.2017 16:41

Tento koláčik mám odskúšaný a často ho robím aj v perníkovej podobe - pridám jeden perníkový kypriaci prášok a jednu lyžicu slivkového lekváru, ale acidka a kakaa dám len polovicu.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.12.2017 18:09

jednoduchá a vďačná klasika

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.12.2017 18:14

Tiež robievam podobný a je naozaj rýchly a chutný.

Vaše meno:

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

30.12.2017 18:50

mňam, tento koláč vyzerá lákavo

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

30.12.2017 20:21

mnam vyskúšam , vyzerá super

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

30.12.2017 23:21

mňam :)

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

31.12.2017 01:46

Podobný poznám, je vynikajúci...

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

31.12.2017 16:09

Po Vianociach som síce prekoláčovaný, ale takýto rád vyskúšam.

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

01.01.2018 12:21

Vyzerá prudko jedlo!

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

01.01.2018 16:48

jeden z mojich obľúbených

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

01.01.2018 17:31

Tak tento receptik vyskúšam, jednoduchý a vyzerá super mňam.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

02.01.2018 11:51

piekli sme ho z kyslej smotany.je lahodný k popoludňajšej kávičke.

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

02.01.2018 14:54

ten je chutny

Vaše meno:

Antónia Vattaiová

Antónia Vattaiová

02.01.2018 19:58

Tak tento musím vyskúšať... určite bude mojim synom chutiť...

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

06.01.2018 20:58

Najradšej mám takéto hrnčekové recepty, pretože sú rýchlo spravené :-)

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

07.01.2018 12:25

robievam podobný, máme ich veľmi radi

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

08.01.2018 13:54

vyzerá skvele, asi vyskúšam...

Vaše meno:

Antónia Vattaiová

Antónia Vattaiová

09.01.2018 21:36

Musím vyskúšať. Robím podobný a jednoduché recepty sú najlepšie :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.01.2018 21:33

podobný som robievala zo skyseleného mlieka,ale dnešné mlieka sa už na to nehodia,tak vyskúšam tento váš recept...

Vaše meno:

Monika Galányiová

Monika Galányiová

21.02.2018 18:53

hrozienka som zvykla dávať

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

13.06.2018 17:02

vyzera dobrý koláč

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

26.07.2018 12:27

tak toto musím skúsiť s Acidkom :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE