Šampanské alebo víno? Poradíme ti s výberom správneho prípitku!

Koniec roka sa blíži a plánovanie osláv na posledný deň v roku je v plnom prúde. Najdôležitejšou súčasťou je kvalitný prípitok. Väčšina ľudí volí šampanské, niektorí víno. Viete podľa čoho si vybrať ten najvhodnejší prípitok na tento slávnostný večer?

 

„Otvárajte kasíno, dostal som chuť na víno..." Ale na aké? Dôvodom, prečo si volíme šampanské práve na oslavy, sú bublinky a výnimočná chuť, ktorá znásobuje šťastné chvíle. Hlavný rozdiel medzi týmito bublinkovými nápojmi, je spôsob akým sa dostali do fľaše, ktorý im dodáva tú charakteristickú chuť a vôňu. Prečítajte si všetky základné informácie, na základe ktorých si vyberiete to pravé bublinkové!

 

Šumivé vína a sekty

Pre šumivé vína sú charakteristické bublinky, ktoré im dodáva oxid uhličitý. Bublinky sa do vína môžu dostať rôznym spôsobom, ktorý je pre každé víno špecifické. Avšak všetky šumivé vína sa pripravujú zaujímavým spôsobom, a to dvojitým kvasením. Môžeme si to predstaviť tak, že z hotového vína sekundárnym kvasením vznikne už tradične známe šumivé víno.

 

Medzi šumivé vína teda zaraďujeme všetky tie, ktoré prešli dvojitým kvasením a obsahujú bublinky. Klasické šampanské k ním patrí tiež, avšak treba pri ňom rozlišovať medzi tým originálom vyrobeným v Champagne a „napodobeninami", ktoré môžeme označiť ako sekty. Na okraji tejto rozsiahlej skupiny vín stoja perlivé a sýtené vína, ktoré medzi šumivé vína nezaraďujeme. Obsahujú bublinky, ale ich príprava je odlišná.

 

Musíš vidieť: Recepty na Silvestrovské nápoje

nápoj s bublinkami

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vyrábajú?

Existuje niekoľko možností, ako pripraviť bublinkové víno, my vám však predstavíme dve najbežnejšie metódy. Šumivé víno vzniká tradičnou metódou, tzv. dvojnásobným zušľachťovaním hrozna. Ide o proces, známy už vyše 300 rokov, ktorý pochádza z Francúzska – z oblasti Champagne. Kvasenie vína prebieha v uzavretej fľaši, v ktorej sa bude hotový nápoj neskôr aj predávať. Za presne stanovených podmienok tak oxid uhličitý nemá kam uniknúť a viaže sa na víno, ktorému dodáva známe bublinky. Kvasenie trvá pár dní, ale zrenie vína aj niekoľko mesiacov až rokov.

 

Šumivé vína priemernej kvality sa vyrábajú Charmatovou metódou, ktorá sa líši od predošlej iba tým, že druhotné kvasenie prebieha v tankoch. Po kvasení sa víno prefiltruje, aby sa odstránil kal a výsledkom tohto procesu je zachovanie čerstvosti vína a možnosť kontroly kvality. Celá výroba trvá o niečo kratšie ako tá tradičná a je menej náročná. 

výroba šampanského

Zdroj: Shutterstock®

Šampanské je len jedno

Ak si vyberiete šampanské, nezvolíte si len klasický prípitok ale aj dlhoročné skúsenosti a overený pôžitok v jednej fľaške. Príbehy o vzniku prvého šampanského sa viažu k francúzskemu Champagne, a preto jediné pravé šampanské pochádza iba z tejto oblasti a z konkrétnej odrody hrozna.

 

Prvým nefrancúzskym mestom, kde sa začal tento sekt vyrábať tradičnou metódou, bola Bratislava. Firma Hubert je známa dodnes, a svoju povesť výroby čistého a luxusného vína si nepretržite udržiava.

 

Toto ťa zaujme: Bublinky bez cukru, to si pochutnáme

šumivé víno

Zdroj: Shutterstock®

Perlivé vína a sýtené vína

Perlivé vína nie sú klasické šumivé vína, aj keď spôsob ich výroby je rovnaký – vznikajú druhotným kvasením vo fľaši alebo v tankoch. Ale obsah oxidu uhličitého v týchto vínach je oveľa nižší, než u šumivých vín. Preto majú jemnejšie bublinky a celkovo je ich chuť delikátnejšia.  

 

Sýtené vína sú tou najlacnejšou alternatívou zo všetkých šumivých vín. Zaujímavé sú tým, že nevznikajú druhotným kvasením. Bublinky, ktoré obsahujú, sú výsledkom dodatočného pridania oxidu uhličitého do už hotového vína.

perlivé víno

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vybrať?

Na každej fľaši sú všetky informácie o víne, ktoré vám tiež uľahčia rozhodovanie a prezradia vám ako veľmi kvalitné šumivé víno je. Na etikete nájdete metódu, ktorou bolo víno pripravené, jeho pôvod, obsah alkoholu a obsah cukru.

 

Aby ste si ešte ľahšie vedeli vybrať medzi šumivými vínami, pripájame delenie šumivých vín, podľa obsahu cukru:

 

Brut nature  (obsah cukru 0-3 g/l)

Extra brut – extra suché (obsah cukru 0-6 g/l)

Brut – suché (obsah cukru 0-12 g/l)

Extra dry – polosuché (obsah cukru 12-17 g/l)

Sec – mierne sladké (obsah cukru 17-32 g/l)

Demi-sec – polosladké (obsah cukru 32-50 g/l)

Doux – sladké (obsah cukru nad 50 g/l)


Pozri aj: Recepty na netradičné vianočné nápoje

mimóza

Zdroj: Shutterstock®

Vanilková mimóza

Budeme potrebovať :

  • fľašu šampanského
  • 3 dcl mlieka
  • 3 dcl pomarančového džúsu
  • 3 veľké kopčeky vanilkovej zmrzliny
  • 6-8 malých kopčekov vanilkovej zmrzliny

 

Veľké kopčeky zmrzliny, pomarančový džús a mlieko rozmixujeme. Na dno pohára dáme malý kopček zmrzliny, zalejeme vanilkovou zmesou a dolejeme šampanským.

Malé kopčeky zmrzliny si môžete deň vopred nabrať do misky a nechať ich zvlášť zmrznúť, aby vydržali na dne pohára.

margarita

Zdroj: Shutterstock®

Margarita so šampanským

Budeme potrebovať:

  • 120 ml čerstvej limetkovej šťavy
  • 100 ml striebornej tequily
  • 120 ml šampanského
  • limetková kôra na ozdobenie

 

Do mixéra alebo do shakeru dáme ľad, limetkovú šťavu, tequilu a poriadne rozmixujeme. Zmes prelejeme do dvoch pohárov a doplníme šampanským a limetkovou kôrou.

 

Dostane ťa: Piňa Colada či Hugo? Vieš, ako vznikli názvy populárnych cocktailov?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

16 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

28.12.2017 00:55

Keďže nemám rada ani víno, ani šampanské, nemusím moc špekulovať a rovno si dám ako prípitok cinzano. Jeden pohár- ten mi vydrží aj celý večer.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.12.2017 08:31

Hubert DE LUXE - už roky je to takto a bude aj tento

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.12.2017 09:25

Jeden pohár Hubert-a na privítanie Nového Roka.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

28.12.2017 10:03

ja som verna mojmu sampanskemu znacky Martini.... ale musim povedat ze aj Slovensko vyraba sekt v dobrej kvalite a znacke .. moj ex pristel bol velky vinar... takze sa na mna nalepilo toho trocha viac... ak vinko tak len kvalitne....v druhom pripade volim potom radsej sampanske...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.12.2017 10:22

Pekný prehľad, u nás sa tradične taktiež podáva pohár šampanského Hubert de Luxe.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

28.12.2017 10:32

nezvykneme veľmi špekulovať s týmito miešanými nápojmi, aj keď môžu byť naozaj dobré.. za pohárik šampanského a vyriešené

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

28.12.2017 11:58

Hubert De Luxe je najlepšie a to nielen na Nový rok. Tá kombinácia stou vanilkovou zmrzlinou vyzerá zaujímavo možno niekedy skúsim.

Vaše meno:

benynka

benynka

28.12.2017 12:48

mám rada sekty Hubert vyrábané tradičnou metódou, sú trošku drahšie ale sú ako pravé šampanské akurát že sú zo Slovenska

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

28.12.2017 14:13

taky u nás je Hubert na přípitek

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

28.12.2017 14:39

Hubert ma stale svoju vysoku kvalitu

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.12.2017 17:42

Trocha zmeny na Silvestra nezaškodí .. Vanilková mimoza to istí .. Ale červené šampanské musí byť ..!!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

28.12.2017 17:52

moje najobľúbenejšie je proseco...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

28.12.2017 18:21

šampanské ani biele víno nemusím, nerobí mi to dobre, maximálne tak deci dobrého červeného vína

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

28.12.2017 21:40

Sampus musí byt...

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

28.12.2017 21:50

na novy rok sa sampanske proste hodi :)

Vaše meno:

Anita Makkiová

Anita Makkiová

28.12.2017 22:50

šampanské

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.