Čo by mohlo byť zlé na kombinácii sliviek, maku a zemiakového cesta? Asi nič, preto patria slivkové gule medzi obľúbenú pochúťku našich starých rodičov. Skvelé sú babičkine tvarohové guľky plnené ovocím, no určite netreba zanevrieť ani na klasiku so zemiakovým cestom.
Keď nie ste veľkými milovníkmi sliviek, ktorých je v tomto období viac než dosť, tak ich vymeňte za hrušky poprípade jablká. Čomu dáte prednosť je len na vás. No určite vyskúšajte tento tradičný zemiakový recept.
Vyskúšaj tiež: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou
Na slivkové gule potrebujete:
- 600 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- štipku soli
- 30 g mäkkého masla + 80 g masla na poliatie
- 1 vajíčko
- vykôstkované slivky
- 120 g mletého maku
- 120 g práškového cukru
Ako prvé si uvarte zemiaky v šupke. Najideálnejšie bude, keď si ich uvaríte deň vopred. Vychladené zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte múku, soľ, zmäknuté maslo (30 g) a vajíčko. Rukami vypracujte hladké cesto, ktoré si preložte na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto si rozvaľkajte na plát hrubý približne 1 až 1,5 cm a narežte na štvorce. Veľkosť závisí od toho, aké veľké máte slivky.
Do stredu každého štvorca dajte odkôstkovanú slivku a zabaľte. Vyformujte guľôčky, ktoré sa budú variť vo vriacej osolenej vode. Slivkové gule nechajte variť 5 až 8 minút. Keď budú hotové, tak ich vyberte na tanier a posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Pre lepšiu chuť ich polejte roztopeným maslom. Ak nie ste milovníkmi maku, tak ho pokojne vymeňte za namleté orechy alebo strúhanku.
Ak milujete experimentovanie, tak slivky môžete zmiešať aj so škoricou alebo ich pripraviť ako flambované ovocie s rumom. Samozrejme, rum neodporúčame pri malých deťoch!