Kto by nemal rád pečené jablká? Majú sladkú, jemne karamelovú chuť a rozumejú si s rozličnými ingredienciami. Keď k nim pridáme krémový syr Brie, vznikne nezabudnuteľná kombinácia, ktorá poteší každého gurmána. Toto jedlo môže poslúžiť ako originálne predjedlo, netradičný dezert alebo elegantná pochúťka k poháru vína.
Jablká a syr – prekvapivo dobrá kombinácia
Jablká sú skvelým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C, a obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny. Odborníci tvrdia, že by sme mali denne zjesť aspoň dve jablká. Samozrejme, občas sa určite stane, že na jablko nebudete mať chuť, a práve vtedy prichádzajú na rad alternatívy.
Jablká si môžete odšťaviť alebo ich skonzumovať tepelne upravené. Upečte si s nami toto obľúbené ovocie s lahodným syrom Brie. Každá z týchto surovín chutí skvelo aj osobitne, no keď sa dajú dohromady, vaše srdce zaplesá.
Klasické pečené jablká so syrom Brie a orechmi
Ingrediencie:
- 4 veľké jablká (ideálne odrody Fuji alebo Granny Smith)
- 100 g syra Brie
- 50 g vlašských orechov
- 2 PL medu
- štipka škorice
- šťava z 1/2 citróna
Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká prekrojte na polovicu a vyberte jadrovníky. Syr Brie nakrájajte na menšie kúsky a vložte do stredu jablká. Posypte nasekanými orechmi, pokvapkajte medom a citrónovou šťavou. Posypte škoricou a pečte v rúre 20-25 minút, kým jablká nezmäknú a syr sa mierne nerozpustí. Podávajte teplé, ideálne s pohárom bieleho vína.
FreepikSlaná verzia s prosciuttom a rozmarínom
Ingrediencie:
- 4 jablká (ideálne kyslastej odrody)
- 100 g syra Brie
- 4 plátky prosciutta
- čerstvý rozmarín
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového krému
Postup: Predhrejte rúru na 190 °C. Jablká prekrojte na polovicu a vyberte jadrovník. Brie nakrájajte na kúsky a vložte do jabĺk. Každé jablko zabaľte do plátku prosciutta. Posypte nasekaným rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým krémom. Pečte v rúre asi 20 minút, kým nebude prosciutto chrumkavé. Servírujte ako predjedlo alebo spolu s čerstvou rukolou.
Dezertná verzia s brusnicami a orechmi
Ingrediencie:
- 4 jablká (napr. Jonagold alebo Gala)
- 100 g syra Brie
- 50 g sušených brusníc
- 50 g mandlí
- 2 PL javorového sirupu
- štipka muškátového orieška
Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká rozrežte na polovice a vyberte jadrovníky. Do dutiny vložte kúsky Brie, nasekané brusnice a mandle. Pokvapkajte javorovým sirupom a posypte muškátovým orieškom. Pečte v rúre 20-25 minút, kým jablká nezmäknú. Servírujte teplé, prípadne s vanilkovou zmrzlinou.
Pečené jablká plnené syrom Brie a orechovou náplňou
Ingrediencie:
- 4 veľké červené jablká
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 200 g syra Brie
- 1 PL drvených orechov (vlašské alebo iné)
- 3 vajcia
- 3 PL smotany na šľahanie (12 %)
- 3 PL mlieka
- štipka muškátového orieška
- 2-3 PL bieleho vína
- 1 PL cukru
- 1 PL masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká prekrojte na polovicu, vyberte jadrovníky a dužinu nakrájajte na malé kúsky. Brie nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s orechmi. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, mliekom, muškátovým orieškom, soľou a korením. Pridajte nakrájanú dužinu a syr s orechmi. Jablká naplňte zmesou, priklopte odrezanou „čiapočkou“ a vložte do maslom vymastenej zapekacej misy.
Víno zmiešajte s cukrom, pokvapkajte jablká a pečte približne 15 minút, kým nezmäknú a náplň sa jemne nezapečie. Servírujte teplé ako predjedlo alebo dezert.
Pamätajte, nejde len o to, aby ste si pochutnali. Ide aj o atmosféru, ktorú pri príprave tohto pokrmu doma vyčaríte. Keď kuchyňu zaplaví sladká vôňa jabĺk, nastane čas zabudnúť na všetky starosti a oddať sa maškrteniu.
Každé sústo môže byť spomienkou na detstvo, chvíľu strávenú s rodinou alebo jednoducho na radosť z jednoduchých vecí. Nech už si ho vychutnáte sami alebo v spoločnosti najbližších, tento okamih bude vždy malým sviatkom. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik