Pečené jablká so syrom Brie: Každý si bude chcieť uchmatnúť posledný kúsok!

pečené jablká s orechmi a syrom Brie

Kto by nemal rád pečené jablká? Majú sladkú, jemne karamelovú chuť a rozumejú si s rozličnými ingredienciami. Keď k nim pridáme krémový syr Brie, vznikne nezabudnuteľná kombinácia, ktorá poteší každého gurmána. Toto jedlo môže poslúžiť ako originálne predjedlo, netradičný dezert alebo elegantná pochúťka k poháru vína.

Jablká a syr – prekvapivo dobrá kombinácia

Jablká sú skvelým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C, a obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny. Odborníci tvrdia, že by sme mali denne zjesť aspoň dve jablká. Samozrejme, občas sa určite stane, že na jablko nebudete mať chuť, a práve vtedy prichádzajú na rad alternatívy. 

Jablká si môžete odšťaviť alebo ich skonzumovať tepelne upravené. Upečte si s nami toto obľúbené ovocie s lahodným syrom Brie. Každá z týchto surovín chutí skvelo aj osobitne, no keď sa dajú dohromady, vaše srdce zaplesá.

Klasické pečené jablká so syrom Brie a orechmi

Ingrediencie:

  • 4 veľké jablká (ideálne odrody Fuji alebo Granny Smith)
  • 100 g syra Brie
  • 50 g vlašských orechov 
  • 2 PL medu
  • štipka škorice
  • šťava z 1/2 citróna

Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká prekrojte na polovicu a vyberte jadrovníky. Syr Brie nakrájajte na menšie kúsky a vložte do stredu jablká. Posypte nasekanými orechmi, pokvapkajte medom a citrónovou šťavou. Posypte škoricou a pečte v rúre 20-25 minút, kým jablká nezmäknú a syr sa mierne nerozpustí. Podávajte teplé, ideálne s pohárom bieleho vína.

pečené jablká a syr
Freepik

Slaná verzia s prosciuttom a rozmarínom

Ingrediencie:

  • 4 jablká (ideálne kyslastej odrody)
  • 100 g syra Brie
  • 4 plátky prosciutta
  • čerstvý rozmarín
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového krému

Postup: Predhrejte rúru na 190 °C. Jablká prekrojte na polovicu a vyberte jadrovník. Brie nakrájajte na kúsky a vložte do jabĺk. Každé jablko zabaľte do plátku prosciutta. Posypte nasekaným rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým krémom. Pečte v rúre asi 20 minút, kým nebude prosciutto chrumkavé. Servírujte ako predjedlo alebo spolu s čerstvou rukolou.

Dezertná verzia s brusnicami a orechmi

Ingrediencie:

  • 4 jablká (napr. Jonagold alebo Gala)
  • 100 g syra Brie
  • 50 g sušených brusníc
  • 50 g mandlí
  • 2 PL javorového sirupu
  • štipka muškátového orieška

Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká rozrežte na polovice a vyberte jadrovníky. Do dutiny vložte kúsky Brie, nasekané brusnice a mandle. Pokvapkajte javorovým sirupom a posypte muškátovým orieškom. Pečte v rúre 20-25 minút, kým jablká nezmäknú. Servírujte teplé, prípadne s vanilkovou zmrzlinou.

Pečené jablká plnené syrom Brie a orechovou náplňou

Ingrediencie:

  • 4 veľké červené jablká
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 200 g syra Brie
  • 1 PL drvených orechov (vlašské alebo iné)
  • 3 vajcia
  • 3 PL smotany na šľahanie (12 %)
  • 3 PL mlieka
  • štipka muškátového orieška
  • 2-3 PL bieleho vína
  • 1 PL cukru
  • 1 PL masla
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká prekrojte na polovicu, vyberte jadrovníky a dužinu nakrájajte na malé kúsky. Brie nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s orechmi. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, mliekom, muškátovým orieškom, soľou a korením. Pridajte nakrájanú dužinu a syr s orechmi. Jablká naplňte zmesou, priklopte odrezanou „čiapočkou“ a vložte do maslom vymastenej zapekacej misy.

Víno zmiešajte s cukrom, pokvapkajte jablká a pečte približne 15 minút, kým nezmäknú a náplň sa jemne nezapečie. Servírujte teplé ako predjedlo alebo dezert.

Pamätajte, nejde len o to, aby ste si pochutnali. Ide aj o atmosféru, ktorú pri príprave tohto pokrmu doma vyčaríte. Keď kuchyňu zaplaví sladká vôňa jabĺk, nastane čas zabudnúť na všetky starosti a oddať sa maškrteniu. 

Každé sústo môže byť spomienkou na detstvo, chvíľu strávenú s rodinou alebo jednoducho na radosť z jednoduchých vecí. Nech už si ho vychutnáte sami alebo v spoločnosti najbližších, tento okamih bude vždy malým sviatkom. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Katarína

Katarína

04.02.2025 09:08

Skúšala som pečené jablko, ale nechutilo mi, najlepšie sú priamo zo stromu tvrdé šťavnaté :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.