Najlepšie recepty z lístkového cesta: TOP pochúťky do vašej kuchárky

Na slano či na sladko, lístkové cesto chutí dokonale jednoducho vo všetkých kombináciách. Stačí kúpiť plát do chladničky či mrazničky a vyťahovať v prípade potreby.

Recepty z lístkového cesta patria medzi obľúbené, pretože sú veľmi jednoduché a rýchle na prípravu, pričom použiť môžete aj domáce lístkové cesto. Medzi obľúbené slané variácie a recepty z lístkového cesta patria napríklad syrové pagáčiky, slané tyčinky, šampiňónové košíčky, expresné slané tyčinky, slané špenátové koláčiky či slaný cuketový koláč - ktorý môžete servírovať napríklad aj ako chutné predjedlo.

Chutné lístkové cesto však možno pripraviť aj nasladko, ako napríklad nutellové mini croissanty, rýchly koláč s karamelizovanými hruškami, lístkové košíčky s džemom a ovocím, rýchly jablkový koláč, jablkové rožteky, čučoriedkové vrtuľky, domáca tvarohová štrúdľa, višňové taštičky, lístkové cesto s jablkom, višňové šatôčky a podobne - pričom tieto rýchle sladké recepty sa výborne hodia na chutné dezerty po jedle.

Dobroty z lístkového cesta - recepty s lístkovým cestom sú TOPka pre rodinu i návštevu!

Nečakaná návšteva? Rodinný obed a vy nemáte dezert? Nič nie je stratené, ak máte po ruke jedno či dve lístkové cestá a rýchle slané alebo sladké dobroty sú na svete. Zbožňujete slané rolády alebo mini slané chuťovky z lístkového cesta? Alebo na slané pečivo skôr nie ste a preferujete sladké dobroty z lístkového cesta?

Prinášame vám skvelé a jednoduché recepty z lístkového cesta, ktoré si zamilujete vy aj vaša rodina, a čo je najlepšie, sú na stole expresne rýchlo. 

Lístkové cesto ako klasické pizzové slimáky – TOP slaná dobrota!

Slimáky z lístkového cesta vie pripraviť azda každý. Sú veľmi vďačné a milujú ich ako deti, tak aj dospelí. Nikdy nepripravujte len z jednej dávky cesta, tá bude preč, ani sa nenazdáte.

Skúste namiesto klasickej šunkovej verzie taliansku. Ako na to? Rozložíme si cesto, potrieme ho osoleným paradajkovým pretlakom s rozmiešanou polovicou lyžičky sušeného oregana, na to dáme strúhanú goudu a plátky proscuitta alebo inej šunky tohto typu. Cesto zavinieme ako štrúdľu a nakrájame asi na 3-centimetrové slimáčiky.

Poukladáme na plech s papierom na pečenie. Na vrch dáme olivu a kúsok mozzarelly. Potrieme žĺtkom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút pekne dohneda. Bon apetit!

TIP: Pripraviť si môžete akýkoľvek slaný závin, napríklad aj plnený šunkou, slaninou, klobáskou, tofu, párkami a inými surovinami. Ako základ môžete použiť nielen kečup, ale aj nátierkový syr alebo pesto. Takto si môžete urobiť pizza trojuholníčky a pizza slimáky rôznych chutí. A keď chcete rýchlu pizzu a nemáte poruke pizza cesto, stačí použiť lístkové cesto, ktoré obložíte klasicky ako to pizzové.

slimáky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Plnené taštičky s džemom alebo tvarohom ako marhuľovo-tvarohové mriežkové koláče

Sú tak dokonalé a nič jednoduchšie na svete ani nie je. Taštičky alebo šatôčky z lístkového cesta sú jednoducho vynikajúce. Náplň je na vás, podľa chuti si do nich dajte obľúbený džem, alebo tvaroh, alebo oboje.

Cesto si rozkrájajte na rovnaké štvorčeky, pozor, musia byť dostatočne veľké, aby sa vám po naplnení neroztrhali, asi 7,5x7,5 centimetra. Do rožku dajte džem, preložte a popritláčajte vidličkou po okrajoch. Pečte potreté vajíčkom na 170 °C do zlatista, pred podávaním posypte práškovým cukrom. Páči sa vám táto rýchla chuťovka?

Odporúčame: Rutín – zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?

šatôčky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie lístkové cesto a slaný koláč s paradajkami

Ak chcete skúsiť niečo netradičné, no zároveň úplne najjednoduchšie, skúste tento recept. Cesto rozkrojte na rovnaké štvorčeky tak, aby sa vám naň zmestilo koliesko paradajky (ak máte menšiu paradajku, spravíte pochúťok viac).

Cesnak si prelisujte a zmiešajte s troškou olivového oleja. Kúsky cesta potrite zmesou, potom na vrch položte paradajku a pečte na 180 stupňov 15-20 minút. Ak chcete mať na koláčikoch aj niečo zelené, inšpirujte sa týmto podobným video receptom. 

TIP: Podobne môžete pripraviť lístkové cesto aj na sladko, keď dáte navrch napríklad jahôdky či iné ovocie a na záver pred podávaním posypete cukrom. Skvelým doplnením je aj tvaroh či krémový syr. Takto si môžete pripraviť vynikajúce zákusky.

Zaujme ťa: Už žiadne počítanie ovečiek: Nauč sa najlepšie triky ako zaspať!

Rýchle croissanty s čokoládovou nátierkou aj ako nutellové mini croissanty

  • 1 rozvaľkané lístkové cesto
  • čokoládová nátierka (Nutella, alebo iná podľa chuti)
  • 1 vajce
  • práškový cukor

Rozvaľkajte cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto rozrežte na trojuholníky. Veľkosť závisí na tom, aké veľké croissanty chcete. Na širší koniec každého trojuholníka nanesie čokoládovú nátierku. Zrolujte trojuholník od širšieho konca k špičke, aby sa čokoládová nátierka zabalovala vnútri. Konce môžete mierne ohnúť do tvaru croissantu.

Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajce rozšľahajte a potrite ním povrch croissantov. To im dodá krásny lesk a zlatavú farbu. Pečte 15-20 minút pri teplote 200 °C alebo kým nie sú croissanty nádherne zlatavé a chrumkavé. Pred podávaním môžete croissanty posypať práškovým cukrom.

Neprehliadnite: Zázračný čaj z ľanových semienok: Odkysľuje organizmus a podporuje trávenie

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

32 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

02.01.2018 08:19

vyzerajú veľmi lákavo...... robievam z lístkového cesta podobné recepty.... sú najrýchlejšie a chutia výborne....

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.01.2018 08:20

super, slimáky a plneneé taštičky robievam, je to vďačná pochúťka

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.01.2018 11:24

takéto recepty sú rýchle a chutné... u nás veľmi obľúbené na rôzne spôsoby

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

02.01.2018 11:50

Slimáky robievam, zjedia sa okamžite.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.01.2018 12:35

Rada robím z lístkového cesta s tvarohovou náplňov.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.01.2018 14:09

Slimáky i taštičky robievam, no s paradajkami musím vyskúšať.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

02.01.2018 18:11

Tiež máme radi takéto chuťovky :) mňam :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.01.2018 18:16

výborné...lístkové cesto mám stále v mrazničke,aby bolo po ruke,keby bolo treba.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

02.01.2018 19:25

z lístkového cesta pečiem rôzne výborné chuťovky...aj sladké aj slané vždy stoja za to...

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

02.01.2018 19:28

milujeme listkove pecivo, najme na slano.

Vaše meno:

Jana Hlubeňová

Jana Hlubeňová

02.01.2018 21:22

Tie s paradajkami musim urcite vyskusat :)

Vaše meno:

Ján Kováčik

Ján Kováčik

03.01.2018 14:03

K tomu ti doporučujem natrieť plochu pod paradajku pretlačeným cesnakom, máličko osoleným, rozmiešaným v ttoche oleja na kašičku...papenka jedna radosť, ba aj dve radosti...

Monika Červinková

Monika Červinková

02.01.2018 21:35

mňam mňam a ešte raz mňam :) lístkové cesto na hocijaký spôsob :)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

02.01.2018 22:11

slimáky sú u nás obľúbené, sú výborné... z lístkového cesta robievam aj sladké koláčiky ...

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

03.01.2018 07:22

slané šunkové a syrové lístkové slimáky u nás doma frčia...miznú z plechu rekordnou rýchlosťou

Vaše meno:

Ján Kováčik

Ján Kováčik

03.01.2018 14:00

Tiež pochúťka a rýchliková...chladené lístkové cesto natrieť po celej ploche vajíčkom, rozrezať po dĺžke na 5 pásov, po šírke na 3 pásy, do narezaného dať mesiačik mandarínky predtým namočený v práškovom cukre na výrezok, zatvoriť, vidličkou pritlačiť kraje dať na plech papier na pečenie, poukladať taščičky na plech, potrieť zostatkom vajíčka, posypať sezamovým semienkom, ale poriadne, a dať piecť na 15 - 20 min. do rozohriatej rúry na ca 180 st.C....po upečení nechať vychladnúť a samo, že zjesť...maličká rada, mesiačik mandarínky dajte kolmo do stredu výrezku širšou plochou a prstami zdvihnite k nemu kraje, mierne pritlačte...a je to...:-)...potreba surovín: jedno chladené lístkové cesto, 1 vajíčko, práškového cukru podľa potreby, sezamového semienka podľa potreby...ak mám, tak tam dávam namiesto mesiačika mandarínky sušenú slivku...a doporučujem vybrať z mesiačika mandarínky kôstku, netreba toto prekvápko pre konzumenta...:-)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.01.2018 18:16

robievam pizzové, chutia mi aj na sladko..

Vaše meno:

Ria Petrová

Ria Petrová

04.01.2018 23:38

Ani mne nikdy nechýba lístkové cesto v mrazničke. Najviac ho spotrebujem na nivové "slimáky", ktoré sú u nás doma už neodmysliteľnou súčasťou každej oslavy. Často ich nosím aj na rodinné oslavy - na výslovnú žiadosť oslávenca.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

05.01.2018 16:33

lístkové cesto som pripravovala zatiaľ vždy na sladko, no určite vyskúšam slimáky a neskutočne lákavé je aj s paradajkami, ďakujem za tip:)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

06.01.2018 21:09

Milujem chrumkavučké lístkové cesto :-)

Vaše meno:

Tatiana Husárová

Tatiana Husárová

08.01.2018 11:17

Slimakov robim, su skveli

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

08.01.2018 15:02

Lístkové cesto milujem hlavne na sladko, taštičky vyzerajú skvelo mňam.

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

09.01.2018 13:43

chutné!

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

09.01.2018 17:56

Milujem lístkové cesto. Okrem spomenutých slimákov robím slané tyčinky so semienkami: nakrájam si cesto na tyčinky, dám na plech, potriem vajíčkom a posypem sezamovými, ľanovými a slnečnicovými semienkami. Pečiem do zlatista pri 200°C. Tyčinky sú veľmi chutné a príprava netrvá dlho, sú ideálne pre nečakanú návštevu :D

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.01.2018 21:18

Robievam často mňamkýýý

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

12.03.2018 21:26

Casto nieco robime z listkoveho cesta, takze fajn napady na dalsie pecenie :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

24.04.2018 08:45

joj vyskúšam ,lístkové cesto je super vec... raz dva sa dá vykúzliť maškrta

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

19.06.2018 21:17

Lístkové cesto mám vždy v mrazničke, pre prípad, že by som chcela niečo narýchlo upiecť:))

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

29.12.2018 10:42

Normalne nepečiem ale toto sa mi páči.Je to skutočne rýchle

Vaše meno:

Lenka Beranová

Lenka Beranová

05.02.2019 16:25

Slimáčiky robím aj ja.

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

13.08.2019 13:16

Tieto recepty sa mi veľmi pozdávajú. Skúsim.

Vaše meno:

Jana Brezovská

Jana Brezovská

20.08.2019 12:51

lístkové cesto je super výmysel a keď si ho netreba dlho pripravovať, tak je to ozaj rýchlovka

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.11.2020 23:10

Výborný je aj syr s bielou plesňou, šunkou - zapečený v lístkovom ceste

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.