Na slano či na sladko, lístkové cesto chutí dokonale jednoducho vo všetkých kombináciách. Stačí kúpiť plát do chladničky či mrazničky a vyťahovať v prípade potreby.
Recepty z lístkového cesta patria medzi obľúbené, pretože sú veľmi jednoduché a rýchle na prípravu, pričom použiť môžete aj domáce lístkové cesto. Medzi obľúbené slané variácie a recepty z lístkového cesta patria napríklad syrové pagáčiky, slané tyčinky, šampiňónové košíčky, expresné slané tyčinky, slané špenátové koláčiky či slaný cuketový koláč - ktorý môžete servírovať napríklad aj ako chutné predjedlo.
Chutné lístkové cesto však možno pripraviť aj nasladko, ako napríklad nutellové mini croissanty, rýchly koláč s karamelizovanými hruškami, lístkové košíčky s džemom a ovocím, rýchly jablkový koláč, jablkové rožteky, čučoriedkové vrtuľky, domáca tvarohová štrúdľa, višňové taštičky, lístkové cesto s jablkom, višňové šatôčky a podobne - pričom tieto rýchle sladké recepty sa výborne hodia na chutné dezerty po jedle.
Dobroty z lístkového cesta - recepty s lístkovým cestom sú TOPka pre rodinu i návštevu!
Nečakaná návšteva? Rodinný obed a vy nemáte dezert? Nič nie je stratené, ak máte po ruke jedno či dve lístkové cestá a rýchle slané alebo sladké dobroty sú na svete. Zbožňujete slané rolády alebo mini slané chuťovky z lístkového cesta? Alebo na slané pečivo skôr nie ste a preferujete sladké dobroty z lístkového cesta?
Prinášame vám skvelé a jednoduché recepty z lístkového cesta, ktoré si zamilujete vy aj vaša rodina, a čo je najlepšie, sú na stole expresne rýchlo.
Lístkové cesto ako klasické pizzové slimáky – TOP slaná dobrota!
Slimáky z lístkového cesta vie pripraviť azda každý. Sú veľmi vďačné a milujú ich ako deti, tak aj dospelí. Nikdy nepripravujte len z jednej dávky cesta, tá bude preč, ani sa nenazdáte.
Skúste namiesto klasickej šunkovej verzie taliansku. Ako na to? Rozložíme si cesto, potrieme ho osoleným paradajkovým pretlakom s rozmiešanou polovicou lyžičky sušeného oregana, na to dáme strúhanú goudu a plátky proscuitta alebo inej šunky tohto typu. Cesto zavinieme ako štrúdľu a nakrájame asi na 3-centimetrové slimáčiky.
Poukladáme na plech s papierom na pečenie. Na vrch dáme olivu a kúsok mozzarelly. Potrieme žĺtkom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút pekne dohneda. Bon apetit!
TIP: Pripraviť si môžete akýkoľvek slaný závin, napríklad aj plnený šunkou, slaninou, klobáskou, tofu, párkami a inými surovinami. Ako základ môžete použiť nielen kečup, ale aj nátierkový syr alebo pesto. Takto si môžete urobiť pizza trojuholníčky a pizza slimáky rôznych chutí. A keď chcete rýchlu pizzu a nemáte poruke pizza cesto, stačí použiť lístkové cesto, ktoré obložíte klasicky ako to pizzové.
Plnené taštičky s džemom alebo tvarohom ako marhuľovo-tvarohové mriežkové koláče
Sú tak dokonalé a nič jednoduchšie na svete ani nie je. Taštičky alebo šatôčky z lístkového cesta sú jednoducho vynikajúce. Náplň je na vás, podľa chuti si do nich dajte obľúbený džem, alebo tvaroh, alebo oboje.
Cesto si rozkrájajte na rovnaké štvorčeky, pozor, musia byť dostatočne veľké, aby sa vám po naplnení neroztrhali, asi 7,5x7,5 centimetra. Do rožku dajte džem, preložte a popritláčajte vidličkou po okrajoch. Pečte potreté vajíčkom na 170 °C do zlatista, pred podávaním posypte práškovým cukrom. Páči sa vám táto rýchla chuťovka?
Odporúčame: Rutín – zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?
Najlepšie lístkové cesto a slaný koláč s paradajkami
Ak chcete skúsiť niečo netradičné, no zároveň úplne najjednoduchšie, skúste tento recept. Cesto rozkrojte na rovnaké štvorčeky tak, aby sa vám naň zmestilo koliesko paradajky (ak máte menšiu paradajku, spravíte pochúťok viac).
Cesnak si prelisujte a zmiešajte s troškou olivového oleja. Kúsky cesta potrite zmesou, potom na vrch položte paradajku a pečte na 180 stupňov 15-20 minút. Ak chcete mať na koláčikoch aj niečo zelené, inšpirujte sa týmto podobným video receptom.
TIP: Podobne môžete pripraviť lístkové cesto aj na sladko, keď dáte navrch napríklad jahôdky či iné ovocie a na záver pred podávaním posypete cukrom. Skvelým doplnením je aj tvaroh či krémový syr. Takto si môžete pripraviť vynikajúce zákusky.
Zaujme ťa: Už žiadne počítanie ovečiek: Nauč sa najlepšie triky ako zaspať!
Rýchle croissanty s čokoládovou nátierkou aj ako nutellové mini croissanty
- 1 rozvaľkané lístkové cesto
- čokoládová nátierka (Nutella, alebo iná podľa chuti)
- 1 vajce
- práškový cukor
Rozvaľkajte cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto rozrežte na trojuholníky. Veľkosť závisí na tom, aké veľké croissanty chcete. Na širší koniec každého trojuholníka nanesie čokoládovú nátierku. Zrolujte trojuholník od širšieho konca k špičke, aby sa čokoládová nátierka zabalovala vnútri. Konce môžete mierne ohnúť do tvaru croissantu.
Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajce rozšľahajte a potrite ním povrch croissantov. To im dodá krásny lesk a zlatavú farbu. Pečte 15-20 minút pri teplote 200 °C alebo kým nie sú croissanty nádherne zlatavé a chrumkavé. Pred podávaním môžete croissanty posypať práškovým cukrom.
Neprehliadnite: Zázračný čaj z ľanových semienok: Odkysľuje organizmus a podporuje trávenie
Ďalšie chutné recepty na slané chuťovky rýchle dezerty aj jednoduché slané pečivo z lístkového cesta:
- Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!
- Slaný veniec z lístkového cesta so syrom Brie a brusnicovou omáčkou
- RECEPT: Chutné slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
- RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta
- Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!
- Recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktorým nik neodolá
- Párky v lístkovom ceste v tvare kvetiniek (videorecept)
- Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko
- Recept: Bleskové čokoládové taštičky z lístkového cesta
- Morčacia lístková roláda Wellington z Pečie celé Slovensko
- Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko
- Mäsová lístková roláda so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko
Aktualizovaný článok: 27.04.2024