Bez ohľadu na to, či ste alergickí na mlieko alebo vám bola diagnostikovaná intolerancia na laktózu, preferujete bezmliečnu stravu alebo jednoducho hľadáte novú variantu už tak skvelých klasických palaciniek, tieto recepty sú rozhodne pre vás.
Tradičné palacinky sú obľúbenou pochúťkou po celom svete, ale mnoho receptov obsahuje mlieko ako hlavnú zložku. No nebojte sa, v našich receptoch sme nahradili mlieko alternatívnymi prísadami, ktoré vám umožnia dosiahnuť rovnakú vynikajúcu chuť a konzistenciu.
Pri príprave domácich palaciniek sa spoliehame na základné ingrediencie, ktoré im dodajú správnu konzistenciu i chuť. Ako to je však v prípade palaciniek bez mlieka?
V tomto prípade ako náhradu za klasické kravské mlieko môžete použiť rastlinné alternatívy (mandľové mlieko, sójové mlieko, kokosové mlieko,...) alebo vodu. Dokonca mnohí odporúčajú voliť jogurt.
Druhou dôležitou zložkou je múka. Tú môžete voliť klasickú, ale rovnako alternatívu v podobe múky z ovsených vločiek, mandľovej múky a pod. A v prípade, že chcete chuť palaciniek vylepšiť, tak voľte škoricu, vanilku alebo vanilkový extrakt, poprípade kakao.
Nebojte sa experimentovať a vytvorte si dokonalé palacinky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.
Odporúčame aj: Skvelý recept na yorkshirský puding: Táto britská lahôdka ťa dostane svojou krehkosťou
Zdroj: Depositphotos
Palacinky bez mlieka:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček vody
- 2 veľké vajcia
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja
- vanilkový extrakt
- štipka soli
- maslo
Postup:
- V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte štipku soli.
- Do suchej zmesi následne pridajte vajíčka a olej. Všetko premiešajte.
- Postupne začnite prilievať vodu. Miešajte, aby sa vám nespravili hrudky.
- Na záver vmiešajte aj vanilkový extrakt. Premiešajte, aby ste docielili jednotné cesto.
- Hotové cesto nechajte „odstáť“ aspoň 15 minút.
- Následne rozpáľte panvicu na palacinky, vymažte ju maslom (alebo olejom) a postupne nalejte kúsok cesta. Opečte z oboch strán.
- Hotové palacinky dozdobte podľa vašich predstáv a chutí a podávajte.
Palacinky bez mlieka a vajec
- 150 g špaldovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škoricového cukru
- 350 – 400 ml vody
Postup:
- V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie – teda múku, prášok do pečiva a škoricový cukor.
- Postupne začneme prilievať vodu. Premiešavame, aby sme vytvorili hladké cesto. Ak by sa vám zdalo husté, pridajte trošku vody. Naopak, ak by bolo riedke, prisypte múku.
- Dajte si rozpáliť panvicu, potrite ju olejom (napr. kokosovým olejom) a postupne pečte palacinky z oboch strán.
Vyskúšaj aj: Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti
Zdroj: Depositphotos
Palacinky s minerálkou
- 1 hrnček perlivej minerálky
- 1 hrnček hladkej múky
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica cukru
- štipka soli
Postup:
- V miske zmiešame múku s cukrom a soľou. Ak nemáte radi sladké palacinky alebo ich chcete pripraviť naslano, tak cukor pridať nemusíte.
- Do sypkej zmesi začneme postupne prilievať minerálku a vymiešame jednotné cesto bez hrudiek.
- Cesto necháme chvíľku odstáť a následne pečieme palacinky z oboch strán.