Chutné domáce palacinky bez mlieka: 7 alternatív plných chuti!

palacinky bez mlieka

Bez ohľadu na to, či ste alergickí na mlieko alebo vám bola diagnostikovaná intolerancia na laktózu, preferujete bezmliečnu stravu alebo jednoducho hľadáte novú variantu už tak skvelých klasických palaciniek, prípadne vám došlo mlieko a máte chuť na palacinky, tieto recepty sú rozhodne pre vás.

Tradičné palacinky sú obľúbenou pochúťkou po celom svete, ale mnoho receptov obsahuje mlieko ako hlavnú zložku. No nebojte sa, v našich receptoch sme nahradili mlieko alternatívnymi prísadami, ktoré vám umožnia dosiahnuť rovnakú vynikajúcu chuť a konzistenciu.

Príprava chutných palaciniek

Pri príprave domácich palaciniek sa spoliehame na základné ingrediencie, ktoré im dodajú správnu konzistenciu i chuť. Ako to je však v prípade palaciniek bez mlieka?

V tomto prípade ako náhradu za klasické kravské mlieko môžete použiť rastlinné alternatívy (mandľové mlieko, sójové mlieko, kokosové mlieko,...) alebo vodu. Dokonca mnohí odporúčajú voliť jogurt.

Druhou dôležitou zložkou je múka. Tú môžete voliť klasickú, ale rovnako alternatívu v podobe múky z ovsených vločiek, mandľovej múky a pod. A v prípade, že chcete chuť palaciniek vylepšiť, tak voľte škoricu, vanilku alebo vanilkový extrakt, poprípade kakao. Nebojte sa experimentovať a vytvorte si dokonalé palacinky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.

palacinky
Depositphotos

Recepty na palacinky bez mlieka

1. Palacinky s vodou

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček vody
  • 2 veľké vajcia
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
  • maslo

Postup: V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte štipku soli. Do suchej zmesi následne pridajte vajíčka a olej. Všetko premiešajte. Postupne začnite prilievať vodu. Miešajte, aby sa vám nespravili hrudky.

Na záver vmiešajte aj vanilkový extrakt. Premiešajte, aby ste docielili jednotné cesto. Hotové cesto nechajte „odstáť“ aspoň 15 minút. Následne rozpáľte panvicu na palacinky, vymažte ju maslom (alebo olejom) a postupne nalejte kúsok cesta. Opečte z oboch strán. Hotové palacinky dozdobte podľa vašich predstáv a chutí a podávajte.

2. Palacinky bez mlieka a vajec

  • 150 g špaldovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička škoricového cukru
  • 350 – 400 ml vody

Postup: V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie – teda múku, prášok do pečiva a škoricový cukor. Postupne začneme prilievať vodu. Premiešavame, aby sme vytvorili hladké cesto. Ak by sa vám zdalo husté, pridajte trošku vody. Naopak, ak by bolo riedke, prisypte múku. Dajte si rozpáliť panvicu, potrite ju olejom (napr. kokosovým olejom) a postupne pečte palacinky z oboch strán.

3. Palacinky s rastlinným mliekom

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček rastlinného mlieka (napr. mandľové, ovsené, sójové)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Olej alebo maslo na pečenie

Postup: Zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. Pridajte rastlinné mlieko, vajcia a dôkladne premiešajte do hladkého cesta. Cesto nechajte 10 minút odstáť a potom pečte palacinky na rozohriatej panvici vymazanej olejom alebo maslom.

palacinky recept
Depositphotos

4. Palacinky s minerálkou

  • 1 hrnček perlivej minerálky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli

Postup: V miske zmiešame múku s cukrom a soľou. Ak nemáte radi sladké palacinky alebo ich chcete pripraviť naslano, tak cukor pridať nemusíte. Do sypkej zmesi začneme postupne prilievať minerálku a vymiešame jednotné cesto bez hrudiek. Cesto necháme chvíľku odstáť a následne pečieme palacinky z oboch strán.

5. Jogurtové palacinky bez mlieka

  • 1 hrnček gréckeho jogurtu
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • ½ hrnčeka vody (alebo podľa potreby na riedenie cesta)
  • Olej alebo maslo na pečenie

Postup: V miske zmiešajte grécky jogurt s vajcami a dôkladne premiešajte. Pridajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Postupne prilievajte vodu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu cesta. Cesto nechajte chvíľu odstáť, potom pečte palacinky na rozohriatej panvici vymazanej olejom alebo maslom.

6. Kefírové palacinky bez mlieka

  • 1 hrnček kefíru
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • Štipka soli
  • 1 lyžica cukru (voliteľné)
  • Olej na pečenie

Postup: Do misky nalejte kefír a zmiešajte ho s vajcami. Pridajte múku, sódu, soľ a cukor, ak chcete sladkú verziu. Premiešajte do hladkého cesta a nechajte 10 minút odstáť. Pečte palacinky na strednom ohni na panvici s trochou oleja, kým nebudú z oboch strán zlatohnedé.

7. Vegánske pohánkové palacinky s vodou

  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžička olivového oleja
  • Štipka soli

Postup: V miske zmiešajte pohánkovú múku so soľou. Pridajte vodu a olej, miešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Pečte palacinky na nepriľnavej panvici bez oleja, alebo len s minimom tuku.

Aktualizovaný článok: 14.01.2025

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Elena Švachová

Elena Švachová

07.06.2023 22:36

Palacinky kedykoľvek :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.