Recept (12 palaciniek):
- 125 g hladká múka
- ½ čajovej lyžičky soli (alebo len štipka soli)
- 2 rozšľahané vajcia
- 300 ml mlieka alebo mlieka s vodou
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska biblia (recenzia)
Do misky nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, do stredu rozbijeme vajcia. Pomaly začneme šľahať a postupne pridávame mlieko, aby vzniklo jemné cesto. V prípade potreby ho scedíme. Prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút alebo celú noc. Pred pečením cesto dôkladne premiešame.
- Do panvice vložíme kúsok masla a zahrievame ho na miernom ohni, kým sa nespení.
- Roztopené maslo zlejeme do misky. Na vymastenú panvicu nalejeme naberačkou trochu cesta.
- Začneme v strede panvice.
- Panvicu dôkladne ponakláňame, aby sa cesto roztieklo po celom povrchu panvice.
- Palacinky pečieme jednu minútu kým cesto zospodu nezhnedne.
- Palacinku potom obrátime.
- Pečieme ďalších 30 sekúnd až jednu minútu, a potom palacinku vytiahneme a preložíme na tanier.
- Naplniť ich môžeme sladkým lekvárom a dozdobiť čokoládou či práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk