7 bylinkových čajov prospešných pre vaše zdravie

Bylinné čaje pre zdravie

Bylinkový čaj je nielen výborný nápoj, ale aj cenný pomocník pri liečbe rôznych stavov. Dôležité je vedieť, ktorý si kedy uvariť. Objavujte liečivé účinky bylinných čajov a jednoducho odstráňte napríklad únavu alebo stres.

Odporúčame: Tichý zabijak! Ako odhaliť plesne v tele a ako sa ich zbaviť?

1. Urologický čaj     

Táto zmes bylín je ideálna na podporu zdravia močových ciest. Urologický čaj zvyčajne obsahuje žihľavu, prasličku, listy bazy, materinu dúšku a iné bylinky. Dôležité je, že všetky majú močopudné alebo protizápalové vlastnosti.

Urologický čaj je výborný ako prevencia infekcií, obličkových kameňov a prostatitídy. Pri pravidelnom pití bude udržiavať vaše močové cesty zdravé a v prípade, že trpíte na časté zápaly by ste ho určite mali zaradiť do svojho jedálnička. Vedeli ste však, že urologický čaj zmierňuje aj bolesti pri menštruácii, podporuje sexuálnu funkciu a reguluje krvný tlak?

Pripravte si:  Marhuľový džem s levanduľou podľa Miriam Kalisovej – ten musíš ochutnať!

Bylinkový čaj pre zdravie
Freepick

2. Harmančekový čaj     

Kamilka, harmanček alebo rumanček. Tri názvy pre jednu bylinku, ktorá je nielen liečivá ale aj veľmi chutná a vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy. A na čo konkrétne by ste ju mali používať?

Harmanček je známy pre svoje protizápalové, antibakteriálne a sedatívne vlastnosti. Pomôže vám pri kašli, ochoreniach dýchacích ciest, ale aj pri tráviacich ťažkostiach.

Upokojujúce účinky tejto bylinky podporujú hojenie rán a upokojenie pri strese.

Piť by ste ho mali nielen vtedy ak trpíte kašľom alebo zápalom, ale aj v prípade, že zažívate dlhodobé stresy. Pri takýchto stavom môžete mať aj problémy zo zaspávaním a kvalitou vášho spánku. Harmančekový čaj pomôže aj v tomto prípade.

3. Šalviový čaj     

Šalviu nenechávajte len v kuchyni. Obsahuje rôzne vitamíny ako A,C,E ale aj vitamíny skupiny B. Obohatí vás o draslík, vápnik zinok, ale aj kyselinu listovú. Najdete v nej aj protizápalové látky a fytoestrogény, ktoré pozitívne vplývajú na mužskú aj ženskú reprodukčnú sústavu.

Pomáha zlepšiť trávenie, zmierniť bolesti alebo posilniť imunitu, no môže pôsobiť aj ako antiperspirant. Zabraňuje totiž nadmernému poteniu a to aj v prípade, že ho len pijete.   

Pozri aj:  Nezabúdaš na starostlivosť o prsia? 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

4. Mätový čaj     

Mätový čaj by mal byť tým prvým po čom siahnete pri žalúdočných problémoch. Skvelý je nielen horúci, ale aj studený s ľadom. Preto je jednoduché ho piť aj preventívne a nie iba priamo pri problémoch.

Nevoľnosti, hnačky,nadúvania ale aj vracanie. Pri všetkých sa pokúste do liečby zaradiť aj mätový čaj. Podporuje trávenie a preto vám okrem zmiernenia bolesti pomôže aj s vrátením chuti do jedla. Okrem toho dobre neutralizuje zápach z úst takže ho môžete použiť ako prvú pomoc aj v takýchto prípadoch.

5. Ibištekový čaj     

Vyznačuje sa najmä vysokým množstvom vitamínu C, preto skvelo podporuje imunitu, udržuje zdravé cievy, ale aj srdce. Ibištekový čaj vám na ráno dodá energiu aj vďaka tomu, že je bohatý na minerály. Pozitívne pôsobí aj na úzkosti alebo stavy smútku.

Ibištek nájdete ako zložku mnohých iných čajov, ktorým dodáva červenkastú farbu a kyslastú chuť. Piť by ste ho mali aj samotný ak chcete zredukovať cholesterol, tlak alebo nadváhu. Ibištek je totiž súčasťou mnohých prípravkov na chudnutie.

Vyskúšajte:  Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

Ibištekový čaj
Depositphotos

6. Rooibos

Rooibos je plný antioxidantov. Tieto látky podporujú zdravie človeka tak, že z organizmu dokážu odstrániť škodlivé látky. Prečisťujú celé telo a tým vám pomáhajú sa vyhnúť mnohým ochoreniam, ktoré by vám pri oslabenej imunite mohli uškodiť.

Takisto je plný vitamínu C a iných minerálov vďaka, ktorým budete mať viac energie. Vitamín C a antioxidanty Rooibosu čistia cievy a tým znižujú cholesterol a podporujú správne fungovanie srdca. Pravidelné pitie tohto čaju sa preto odporúča najmä ľuďom, ktorí trpia hypertenziou teda vysokým krvným tlakom.

7. Mučenkový čaj       

Účinné ukľudnenie v jednom sáčku. Aj tak by sa dal opísať účinok múčenkového čaju na ľudský organizmus. Výhonky kvetov a listov v tomto čaji vám ponúknu uvoľnenie psychického napätia.

Tým pádom pomôže s pokojným a hlbokým spánkom, ktorý potrebujete nielen k správnemu fungovaniu organizmu, ale aj k ďalšej liečbe stresu a úzkostí. Nemusíte sa však báť kedže ide o bylinný čaj nebudete na ňom závislí. Výhodou je takisto to, že aj keď vám pomôže relaxovať nezníži vašu pozornosť.

Zdroj úvodnej fotky: freepick.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE