Rôzne nátierky si pripravujeme predovšetkým počas sviatkov alebo na oslavy, pretože sú jednoduché na prípravu, je toho zväčša veľa z jednej dávky a chutia takmer každému. Zelerová nátierka stojí za vyskúšanie v prípade, že máte radi chuť zeleru, ktorá je trošku špecifická. Ak chcete staviť na istotu, tak v tom prípade je skvelým riešením mrkvová nátierka s troškou cesnaku, po ktorej sa vždy len tak zapráši. Milovníci rýb dozaista nepohrdnú nátierkou, akou je tuniakova nátierka alebo práve táto dnešná lososová.
Keďže ryby by sa mali v našom jedálničku objaviť aspoň 2-krát do týždňa, aj toto je spôsob, akým sa prinútiť začať ich konzumovať o niečo častejšie a hlavne pravidelne. A prečo? Hlavne preto, že ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samo. A práve tieto kyseliny prospievajú nášmu srdcu – znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tiež obsahujú bielkoviny a mnohé vitamíny, sú ľahko stráviteľné a predovšetkým, sú ľahké a rýchle na prípravu. Zdravý obed tak máte na tanieri v priebehu niekoľkých minút.
Na lososovú nátierku potrebujeme:
- cca 150 g čerstvého lososa
- 3 lyžice smotanovej nátierky
- 1 lyžicu oleja, prípadne aj maslo
- 1 menšiu cibuľu
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónovú šťavu
Lososa si umyjeme, osušíme utierkou, osolíme, okoreníme a dáme upiecť. Pečieme ho buď na rozohriatej panvici a olivovom oleji alebo ho dáme do rúry s kúskom masla. Z hotového lososa stiahneme kožu a necháme ho vychladnúť. Vidličkou ho naporciujeme a vložíme do mixéra spolu so smotanovou nátierkou, nakrájanou cibuľou a troškou citrónovej šťavy. Všetko poriadne rozmixujeme, aby sme dosiahli konzistenciu lahodnej hladkej nátierky. Ak je to potrebné, nátierku ešte osolíme a okoreníme, poprípade môžeme do nej pridať bylinky podľa vlastného výberu (petržlenová vňať, pažítka, bazalka, koriander, estragón, oregano, majoránka,...).
Poprípade, ak vám nevadia celé kúsky v nátierke, tak ju nemusíte vôbec mixovať. Stačí lososa naporciovať vidličkou a zmiešať s ostatnými ingredienciami.
Hotovú nátierku dáme na chvíľku odležať do chladničky a následne podávame. S čerstvým chrumkavým pečivom chutí najlepšie, no hodí sa aj na jednohubky na oslavu. Dobrú chuť!