Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

Kedy naposledy ste si robili tradičné domáce jedlo, ktoré vôbec nie je náročné na prípravu a je lahodné? Domáce pirohy sú dokonalá klasika, ktorú dokážu oceniť aj tí najnáročnejší stravníci. I šúľance s makom dokážu potešiť alebo aj také dukátové buchtičky s vanilkovým krémom alebo pečené buchty. Dnes však môžete svoju rodinu potešiť domácimi rezancami s makom, ktoré chutia vždy a každému. Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak sa pustite spolu s nami do ich prípravy.

makové rezance

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce rezance potrebujeme:

  • 1 vajíčko
  • 100 g polohrubej múky (môžete tiež spraviť mix polohrubej a hrubej múky)
  • štipku soli

Na posýpku potrebujeme:

  • mletý mak
  • práškový cukor
  • podľa chuti slivkový lekvár, hrozienka,...

Najskôr sa vrhneme na prípravu domácich rezancov. Aj keď je jednoduchšie zájsť do obchodu a nejaké kúpiť, domácim sa rozhodne nevyrovnajú. Na pracovnú dosku si dáme múku do stredu ktorej spravíme jamku na vajíčko a pridáme štipku soli. Najskôr pomocou príborového noža vajíčko zmiešame s múkou a následne si vyhnetieme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš mäkké, pridajte trochu múky. S ňou však opatrene, aby cesto nebolo príliš tvrdé, lebo by sa vám ťažko „vaľkalo".

Vyhnetené cesto podsypeme múkou a vyvaľkáme na tenký plat (hrubý približne ako papier). Cesto nakrájame na 8 cm široké pásy, tie naukladáme na seba a nakrájame rezance. Aby sa nám nezlepili, je dobré pomúčiť ich múkou. Necháme chvíľu postať na doske. Medzitým si dáme do hrnca variť vodu, keď začne vrieť osolíme ju a pridáme pripravené rezance. Varíme ich približne 3 minúty.

Hotové rezance precedíme, posypeme mletým makom (alebo orechmi), práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslom. Ak chcete, môžete ich zmiešať aj so slivkovým lekvárom. Budú mať o niečo zaujímavejšiu chuť. Alebo ich posypte hrozienkami, ktoré si ale vopred namočte do vody, aby trochu zmäkli. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.01.2022 06:17

Niet nad domáce.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

28.01.2022 11:15

domáce je vždy lepšie

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

28.01.2022 23:46

Šúľance s makom, rezance s makom, slivkové guľky s makom - to u nás máme radi. Mňamka :-)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.05.2022 07:48

zbožňujem ich s lyžicou slivkového lekváru

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.