Kedy naposledy ste si robili tradičné domáce jedlo, ktoré vôbec nie je náročné na prípravu a je lahodné? Domáce pirohy sú dokonalá klasika, ktorú dokážu oceniť aj tí najnáročnejší stravníci. I šúľance s makom dokážu potešiť alebo aj také dukátové buchtičky s vanilkovým krémom alebo pečené buchty. Dnes však môžete svoju rodinu potešiť domácimi rezancami s makom, ktoré chutia vždy a každému. Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak sa pustite spolu s nami do ich prípravy.
Na domáce rezance potrebujeme:
- 1 vajíčko
- 100 g polohrubej múky (môžete tiež spraviť mix polohrubej a hrubej múky)
- štipku soli
Na posýpku potrebujeme:
- mletý mak
- práškový cukor
- podľa chuti slivkový lekvár, hrozienka,...
Najskôr sa vrhneme na prípravu domácich rezancov. Aj keď je jednoduchšie zájsť do obchodu a nejaké kúpiť, domácim sa rozhodne nevyrovnajú. Na pracovnú dosku si dáme múku do stredu ktorej spravíme jamku na vajíčko a pridáme štipku soli. Najskôr pomocou príborového noža vajíčko zmiešame s múkou a následne si vyhnetieme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš mäkké, pridajte trochu múky. S ňou však opatrene, aby cesto nebolo príliš tvrdé, lebo by sa vám ťažko „vaľkalo".
Vyhnetené cesto podsypeme múkou a vyvaľkáme na tenký plat (hrubý približne ako papier). Cesto nakrájame na 8 cm široké pásy, tie naukladáme na seba a nakrájame rezance. Aby sa nám nezlepili, je dobré pomúčiť ich múkou. Necháme chvíľu postať na doske. Medzitým si dáme do hrnca variť vodu, keď začne vrieť osolíme ju a pridáme pripravené rezance. Varíme ich približne 3 minúty.
Hotové rezance precedíme, posypeme mletým makom (alebo orechmi), práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslom. Ak chcete, môžete ich zmiešať aj so slivkovým lekvárom. Budú mať o niečo zaujímavejšiu chuť. Alebo ich posypte hrozienkami, ktoré si ale vopred namočte do vody, aby trochu zmäkli. Prajeme dobrú chuť!