Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

Kedy naposledy ste si robili tradičné domáce jedlo, ktoré vôbec nie je náročné na prípravu a je lahodné? Domáce pirohy sú dokonalá klasika, ktorú dokážu oceniť aj tí najnáročnejší stravníci. I šúľance s makom dokážu potešiť alebo aj také dukátové buchtičky s vanilkovým krémom alebo pečené buchty. Dnes však môžete svoju rodinu potešiť domácimi rezancami s makom, ktoré chutia vždy a každému. Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak sa pustite spolu s nami do ich prípravy.

makové rezance

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce rezance potrebujeme:

  • 1 vajíčko
  • 100 g polohrubej múky (môžete tiež spraviť mix polohrubej a hrubej múky)
  • štipku soli

Na posýpku potrebujeme:

  • mletý mak
  • práškový cukor
  • podľa chuti slivkový lekvár, hrozienka,...

Najskôr sa vrhneme na prípravu domácich rezancov. Aj keď je jednoduchšie zájsť do obchodu a nejaké kúpiť, domácim sa rozhodne nevyrovnajú. Na pracovnú dosku si dáme múku do stredu ktorej spravíme jamku na vajíčko a pridáme štipku soli. Najskôr pomocou príborového noža vajíčko zmiešame s múkou a následne si vyhnetieme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš mäkké, pridajte trochu múky. S ňou však opatrene, aby cesto nebolo príliš tvrdé, lebo by sa vám ťažko „vaľkalo".

Vyhnetené cesto podsypeme múkou a vyvaľkáme na tenký plat (hrubý približne ako papier). Cesto nakrájame na 8 cm široké pásy, tie naukladáme na seba a nakrájame rezance. Aby sa nám nezlepili, je dobré pomúčiť ich múkou. Necháme chvíľu postať na doske. Medzitým si dáme do hrnca variť vodu, keď začne vrieť osolíme ju a pridáme pripravené rezance. Varíme ich približne 3 minúty.

Hotové rezance precedíme, posypeme mletým makom (alebo orechmi), práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslom. Ak chcete, môžete ich zmiešať aj so slivkovým lekvárom. Budú mať o niečo zaujímavejšiu chuť. Alebo ich posypte hrozienkami, ktoré si ale vopred namočte do vody, aby trochu zmäkli. Prajeme dobrú chuť!

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.05.2022 07:48

zbožňujem ich s lyžicou slivkového lekváru

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

28.01.2022 23:46

Šúľance s makom, rezance s makom, slivkové guľky s makom - to u nás máme radi. Mňamka :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

28.01.2022 11:15

domáce je vždy lepšie

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.01.2022 06:17

Niet nad domáce.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.