Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!

Viete, čo je quiche (kiš)? Pod týmto názvom sa skrýva tradičný francúzsky slaný koláč. Dalo by sa vlastne povedať, že quiche vo Francúzsku je niečo ako pizza v Taliansku. I tento pokrm sa vo svojej domovine teší veľkej popularite, podobne ako Taliani milujú pizzu. 

Quiche pozostáva z jednoduchého cesta a plnky rôznych chutí. Pravdepodobne najznámejší je asi takzvaný Quiche Lorraine, ktorý sa pripravuje so smotanou a šunkou, prípadne slaninkou. 

Chceli by ste tento slaný koláč vyskúšať aj vy? Jeho príprava vôbec nie je náročná, hoci si vyžaduje čas, no zvládnete ju aj vy. Máme pre vás niekoľko tipov!

Pripravte si francúzsku pochúťku quiche

Francúzsky koláč quiche môžete pripraviť s ľubovoľnou plnkou, záleží na tom, čo vám chutí. Použiť je možné rôzne druhy zeleniny, napríklad paradajky a papriky, taktiež syry, mäso, údeného lososa či plody mora. Taktiež sú známe napríklad verzie so švajčiarskym syrom či špenátom

Dalo by sa dokonca povedať, že každá francúzska domácnosť má svoju verziu tohto tradičného slaného koláča. Quiche je pritom možné podávať teplý aj za studena. Často je podávaný ako predkrm, prípadne ľahký obed alebo večera. Vo Francúzsku sa k nemu bežne pridáva čerstvý šalát či pohár vína. Takýto slaný koláč predstavuje skutočnú pochúťku, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Jeho príprava sa môže zdať zdĺhavejšia, no nejde o nič náročné. Naplniť slaný koláč quiche môžete čímkoľvek, napríklad tým, čo nájdete doma v chladničke alebo špajze. Takto sa dá vykúzliť cibuľový quiche, šampiňónový quiche, bryndzový quiche a mnohé iné verzie. My vám dnes prinášame inšpiráciu na quiche so špenátom, nivou a slaninkou.

Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

slaný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto na quiche:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 125 g masla
  • 25 ml vody
  • štipku soli

Náplň na zeleninový quiche s nivou a slaninkou:

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g syru niva
  • 100 g iného tvrdého syra (napr. pecorino, parmezán a pod.)
  • 1 – 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g slaninky (voliteľné)
  • 3 vajcia
  • 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • soľ a korenie

Odporúčame: Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

špenátový quiche

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť jednoduchý slaný koláč quiche:

  1. Ako prvé si pripravíme cesto. Z múky, masla, vajca, vody a soli vymiešame hladšie cesto, ručne alebo pomocou robota. Potom cesto necháme v chladničke odležať aspoň 30 až 60 minút.
  2. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou do 5 mm. Vyvaľkaný kruh by mal byť dostatočne veľký na to, aby sme ním následne mohli dôkladne vystlať pripravenú okrúhlu formu (silikónovú, keramickú). 
  3. Cesto poprepichujeme vidličkou a prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme suchú fazuľu, vďaka čomu sa cesto pri pečení nenafúkne. Použiť je, samozrejme, možné aj špeciálne keramické guličky na pečenie. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 18 minút.
  4. Kým sa cesto pečie a následne chladne, pripravíme si plnku. Na panvici si zľahka osmažíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku, jarnú cibuľku aj nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Potom pridáme špenát, ktorý necháme spariť. Následne necháme zmes trochu vychladnúť. V prípade vegetariánskej verzie slaninku vynecháme.
  5. Oba druhy syrov si nastrúhame na hrubšie pásy, prípadne pokrájame a pridáme k špenátovej zmesi.
  6. Špenátovú plnku nakoniec zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Dôkladne premiešame a podľa potreby pridáme soľ a korenie. 
  7. Cesto naplníme hotovou syrovo-špenátovou plnkou a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po miernom ochladnutí môžeme výborný slaný koláč podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Zelerová nátierka – 5 verzií, ktoré si zamiluješ

Inšpirácie na ďalšie plnky pre francúzsky quiche

Ak si chcete pripraviť quiche inej chuti, nebojte sa experimentovať s plnkami. Použite základný recept na cesto, ktorý sme uviedli vyššie. Upečené cesto ale môžete naplniť inými plnkami, prinášame inšpirácie na niekoľko chutných verzií.

• Cuketový quiche:

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 malé cukety
  • 200 ml smotany na varenie
  • 3 vajcia
  • 100 g syru (napríklad eidam)
  • soľ, korenie

Postup prípravy plnky: Cibuľu a cesnak najemno nasekáme a opražíme na olivovom oleji. Cuketu nakrájame na tenké kolieska a pridáme na panvicu. Opečieme do mäkka. V miske zmiešame vajcia, smotanu, soľ, korenie a syr. Cuketu poukladáme na cesto a zalejeme smotanovou zmesou. Upečieme.

• Quiche so šunkou, paradajkami a rukolou:

  • 220 g kyslej smotany

  • 120 g sušených paradajok
  • 100 g rukoly
  • 50 g šunky
  • 50 g parmezánu
  • 2 vajcia
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy plnky: Vyšľaháme smotanu s vajcami a syrom. Osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky, šunku a rukolu. Premiešame a vylejeme na cesto. Upečieme. 

Článok aktualizovaný 5.1.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.01.2021 16:36

Konečne by som mala quiche vyskúšať, zbiehajú sa mi slinky.

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

10.01.2021 22:40

Rada skúsim

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.01.2021 10:17

Vyzerá so dobre

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.01.2021 11:47

Wau,tak toto určite vyskúšam..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.01.2021 13:49

Mňam...vyzerá veľmi chutne, oplatí sa vyskúšať

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.01.2021 14:50

Mňamký hneď by som si dala

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.01.2021 19:35

vyzerá dobre

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

02.02.2021 22:30

Skúšala som, cestičko trocha tuhé, ale plnka úžasná - nabudúce skúsim lístkové alebo kysnuté cesto

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.