Muffiny - obľúbená pochuťka, ktorá si nájde obľubu u malých aj veľkých. Sú jednoduché na prípravu a hlavne ideálne na cesty. Tiež sa hodia ako malá desiata či už do školy alebo do práce. Tiež môžete skúsiť celé cesto vyliať na plech a vytvoriť si muffinkový koláč.
Klasické muffinky si vždy môžete vytvoriť podľa seba. Vytvorte si základné cesto, ktoré môžete doplniť o množstvo rôznych ingrediencií. Záleží len na vašich chuťových pohárikoch. Ja som si tentokrát pripravila lahodné muffiny, ktoré som ozvláštnila o mak a slivky.
Základne cesto na muffiny (12 väčších):
- 250 g múky ( 1/2 polohrubá + 1/2 hladká)
- štipka soli
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 90 g trstinového cukru
- 80 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- vanilkový extrakt
Odporúčame tiež: Recept na tekvicové muffiny s goji
Postup:
Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Vajcia rozšľahajte s cukrom (stačí ručne metličkou), pridajte vanilkový extrakt a vychladnuté rozpustené maslo (môžete nahradiť neutrálnym olejom). Cesto nie je dobré prešľahať, stačí ho vymiešať. Do tekutej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte. Do tohto cesta môžete pridať mleté mandle, mak alebo orechy, vtedy použite menej múky (napríklad: ak pridáte 50 g nemletého maku môžete použiť o 30 g menej múky).
Ja som do základného cesta primiešala 50 g nemletého maku, jednu čajovú lyžičku mletej škorice a nakrájané čerstvé slivky. Na marcipánovú drobenku zmiešajte 30 g marcipánu, 30 g polohrubej múky a kúsok masla. Cukor netreba do drobenky, nakoľko marcipán je dosť sladký. Môžete použiť drobenku podľa vlastného receptu, alebo posypať muffinky len nahrubo posekanými orechmi. Cestom naplňte formičky (ja používam silikónové ) a pečte pri teplote 180°C približne 20-30 minút. Dreveným špáradlom vyskúšajte, či sú muffinky prepečené (špáradlo musí ostať suché po vytiahnutí).
Odporúčame tiež: Recept na Pečené jesenné jablká