Recept na Gaštanové brownie

Jesenné chute, farby a vône ma fascinujú, v lese a aj v kuchyni. Všetko hýri farbami a rovnako ani dnes to nebude inak. Tentokrát sa môžete inšpirovať a dokonca si sami vytvoriť jesennú tortičku s gaštanmi. Gaštanové brownie doplnené dávkou čokolády je neodolateľné. Kyslastá svieža chuť mascarpone zjemňuje sladkú chuť a verte mi, že je ťažké odolať ďalšiemu kúsku.


Torta je prirodzene bezlepková – múku nahrádzajú gaštany. Jej príprava je jednoduchá - po upečení v tortovej forme je korpus pekne nadýchaný, ale pri chladnutí sa stred “prepadne” a okraje ostanú vyvýšené. Nie je to chyba pečenia, brownie je jednoducho také a vzniknutú priehlbinku vyplníte mascarpone krémom. Na ozdoby som použila malé sladké figy, pár zrniek granátového jablka a žlté guličky physalisu.

 

Odporúčame tiež: Recept na tekvicové muffiny s goji

 

Recept na Gaštanové brownie

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 150 g horkej kvalitnej čokolády
  • 250 g gaštanového pyré
  • 4 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 60 ml šľahačky
  • 250 g mascarpone
  • 100 g hustej kyslej smotany
  • ovocie na ozdobu podľa výberu


Maslo a horkú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť. Nádoba s maslom a čokoládou sa nesmie dotýkať vodnej hladiny pri zohrievaní. Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Vaječné žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Gaštanové pyré (s cukrom) vymiešajte s rumom a smotanou a pridajte ho do žĺtkovej hmoty. Potom pridajte čokoládovú zmes, dobre premiešajte (nešľahajte) a na záver po častiach zľahka vmiešajte sneh z vaječných bielkov. Cesto dajte do tortovej formy, na dno ktorej ste dali papier na pečenie.

 

Pečte pri teplote 170°C cca. 45 minút. Brownie nechajte vychladiť aspoň pol hodinu v rúre pri otvorených dvierkach. Následne nechajte brownie úplne vychladiť. Mascarpone vymiešajte s kyslo smotanou a natrite vychladený korpus.

 

Odporúčame tiež: Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov

7 komentárov
Zuzana Beranková

Zuzana Beranková

20.10.2016 10:18

musím vyskúšať, už mi chýba len gaštanové pyré :-)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.10.2016 20:50

vyzerá to lákavo

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

28.10.2016 14:39

Milujem gaštanové pyré :) a recept vyskúšam

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

13.11.2016 19:13

mňaaam

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:10

Určite vyskúšame, pre zmenu :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:39

skvelé farebné

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:39

treba as o to pokúsiť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE