Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom

Recept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, recept som si prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité aj maslo a trochu viac spolu s alsanom ako som v tomto recepte použila ja), v pôvodnom recepte bola použitá grahamová múka a brusnicový lekvár. Do koliesok som dala menej cukru, pridala štipku soli a aby sa mi cesto lepšie zlepilo, pridala som mlieko.

 

 

Mne kolieska chutia stále akosi veľmi sladko, takže pokojne dajte menej cukru, predsa len je tam aj lekvár a ten to osladí. :)

 

Odporúčame vyskúšať: Šuhajdy s mandľovou plnkou

 

Suroviny na prípravu makových koliesok:

  • 380 g špaldová múka celozrnná hladká
  • + múka podľa potreby
  • 1 čl prášok do pečiva bez fosfátov
  • ¾ čl soľ
  • 140 g cukor trstinový nerafinovaný
  • 100 g mak mletý
  • 250 g alsan studený
  • ½ ks vanilkový struk
  • 5 PL sójové mlieko (alebo podľa potreby)
  • + na zlepovanie malinový domáci lekvár

 

Čas prípravy:  30 minút

Čas pečenia:  15 minút na 180 °C

mak

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy makových koliesok:

 

1. Najprv si zmiešame sypké prísady a to mak, múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, pridáme vyškrabané vnútro z jednej polovice vanilkového struku a premiešame. Pridáme jeden celý alsan nakrájaný na malé kúsky a začneme spracovávať cesto. Do cesta pridáme 5 polievkových lyžíc sójového mlieka, aby sa cesto lepšie spojilo. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trocha múky, ak sa vám nedá poriadne vypracovať a je zas sypké, pridajte ešte trocha mlieka.


2. Vypracované cesto dáme odležať do chladničky na jednu hodinu.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

makové kolieska s lekvárom

Zdroj: Janka Pačeková

3. Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme si ho na dve časti (je ho veľmi veľa a mne sa to takto lepšie vaľkalo). Prvú polovicu si vyváľame na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,4 cm a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.


4. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom ich môžeme potrieť domácim malinovým lekvárom a zlepiť.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes

makové kolieska s lekvárom

Zdroj: Janka Pačeková

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.12.2014 21:25

podobné makové koláčiky pečie naša teta suseda - sú trošku hrubšia a nezlepujú sa ale sú vynikajúce ( vždy keď niečo pečie, nezabudne nám dať ochutnať) :-)

Vaše meno:

Yoga Maya

Yoga Maya

08.01.2015 09:32

Ďakujem za recept, vyskúšala som na Vianoce a koláčiky sú výborné, zjedli sa skôr ako perníky:) Použila som svoju variantu, s klasickým maslom a mliekom, troška som ubrala múky a pridala maku. Budem ich robiť aj častejšie.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:13

asi aj ja vyskusam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.