Recept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, recept som si prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité aj maslo a trochu viac spolu s alsanom ako som v tomto recepte použila ja), v pôvodnom recepte bola použitá grahamová múka a brusnicový lekvár. Do koliesok som dala menej cukru, pridala štipku soli a aby sa mi cesto lepšie zlepilo, pridala som mlieko.
Mne kolieska chutia stále akosi veľmi sladko, takže pokojne dajte menej cukru, predsa len je tam aj lekvár a ten to osladí. :)
Makové kolieska s lekvárom
Suroviny na prípravu makových koliesok:
- 380 g špaldová múka celozrnná hladká
- + múka podľa potreby
- 1 čl prášok do pečiva bez fosfátov
- ¾ čl soľ
- 140 g cukor trstinový nerafinovaný
- 100 g mak mletý
- 250 g alsan studený
- ½ ks vanilkový struk
- 5 PL sójové mlieko (alebo podľa potreby)
- + na zlepovanie malinový domáci lekvár
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút na 180 °C
Janka PačekováPostup prípravy makových koliesok:
1. Najprv si zmiešame sypké prísady a to mak, múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, pridáme vyškrabané vnútro z jednej polovice vanilkového struku a premiešame. Pridáme jeden celý alsan nakrájaný na malé kúsky a začneme spracovávať cesto. Do cesta pridáme 5 polievkových lyžíc sójového mlieka, aby sa cesto lepšie spojilo. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trocha múky, ak sa vám nedá poriadne vypracovať a je zas sypké, pridajte ešte trocha mlieka.
2. Vypracované cesto dáme odležať do chladničky na jednu hodinu.
3. Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme si ho na dve časti (je ho veľmi veľa a mne sa to takto lepšie vaľkalo). Prvú polovicu si vyváľame na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,4 cm a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom ich môžeme potrieť domácim malinovým lekvárom a zlepiť.
Janka Pačeková