V recepte neudávam presné pomery surovín, šuhajdy robím posledne už len od oka, čo sa týka čokolády, plnku som upravila do tejto podoby a tú už nemením. Možno sa niekto na mňa bude hnevať, možno nie, že recept nie je presne spísaný, ale robím to takto a suroviny už nemeriam, podľa mňa by ste nemali mať pri výrobe vážnejšie problémy, ak áno, píšte.
Na začiatku si ale radšej nevyplňte veľa košíkov čokoládou, aby vám vyšla plnka, radšej pracujte s menším počtom košíkov, dajte čokoládu stuhnúť, vyplňte plnkou, zalejte čokoládou a ak zvýši plnka, vylejte čokoládou ďalšie košíky. Takto to robím ja a nikdy som s tým problém nemala, verím, že nebudete mať ani vy.
Recept na šuhajdy s mandľovou plnkou
Chutné šuhajdy s mandľovou plnkou sú vynikajúcou alternatívou k tradičným sladkostiam a obľúbeným vianočným koláčikom. S ich jemnou čokoládovou vrstvou a lahodnou mandľovou náplňou, ktoré sú zladené do dokonalej rovnováhy, sa stanú neodolateľným sladkým pokušením pre každého.
Tento recept si zamilujete najmä pre jeho flexibilitu – plnku a čokoládu si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti a aj množstvo ingrediencií je možné prispôsobiť na oko. Šuhajdy sú ideálne na vianočný stôl alebo ako sladká pochúťka, ktorú si môžete dopriať kedykoľvek počas roka.
Ingrediencie na šuhajdy:
Plnka
- 150 g mandle
- 1 ks mandľová smotana (cca 250ml)
- 80 g cukor trstinový nerafinovaný
Čokoládová časť
- podľa potreby čokoláda na varenie
- podľa potreby kokosový olej
Postup prípravy:
1. Najprv si pripravíme čokoládovú časť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme približne 100g čokolády a pridáme k nim 1-2 čl kokosového oleja, ak by bola čokoláda príliš hustá, pridajte ešte 1 čl kokosového oleja, viac nie, pretože keď čokoláda v košíčkoch tuhne, kvôli veľkému množstvu kokosového oleja by sa vám mohli košíčky pri izbovej teplote topiť a to by sme nechceli, preto radšej menej ako viac. Síce miniete viac čokolády a pridáte len trochu kokosáku na zriedenie čokolády (namiesto hery, alsanu a pod.), ale košíky budú trochu zdravšie a kvalitnejšie.
2. Keď máme čokoládu roztopenú, postupne si vyplníme papierové košíčky jednou až dvomi lyžicami čokolády po dne a aby sa čokoláda dostala aj na boky košíčkov. Vyplnené košíky dáme do chladničky, aby čokoláda stuhla.
Janka Pačeková3. Najprv si mandle zmixujeme alebo nasekáme na jemné kúsky. Pripravíme si plnku, do hrnca nalejeme mandľovú smotanu a pridáme cukor, rozmiešame, aby sa cukor roztopil, pridáme mandle a varíme, kým plnka trochu nestuhne. Plnku necháme vychladnúť.
4. Košíčky so stuhnutou čokoládou vyberte, rovnomerne prerozdeľte plnku do košíkov a keď máte košíky plnkou vyplnené, zalejte plnku čokoládou, ktorú si rozpustíte vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom (ak vám čokoláda nezvýšila, spustite si ďalšiu ako na začiatku receptu).
5. Hotové šuhajdy môžeme na vrchu posypať orieškami, cukrovými ozdobami a pod., nemusíte ich zdobiť vôbec, každý nech si spraví ako sa mu chce a páči.
6. Šuhajdy už len znovu vložíme do chladničky, alebo na chladnejšie miesto (napr. špajza), aby čokoláda rýchlejšie stuhla a máme hotovo. Pre mňa zdravšia a na suroviny kvalitnejšia verzia slovenskej klasiky, ktorú sme (aspoň my doma) mávali na Vianoce takmer každý rok.
Janka PačekováTipy na vylepšenie šuhajd
Pridajte štipku korenia: Ak chcete svoje šuhajdy obohatiť, pridajte do mandľovej plnky štipku škorice, muškátového orieška alebo vanilkového extraktu. Tieto prísady dodajú sladkému dezertu ďalší aromatický rozmer.
Kombinujte orechy: Namiesto len mandlí môžete do plnky pridať aj iné orechy, ako sú lieskové orechy alebo vlašské orechy, ktoré prinesú do receptu inú textúru a chuť.
Tvorba vrstiev: Ak máte radi väčšiu zložitosť v dezertoch, môžete do čokoládovej vrstvy pridať vrstvy rôznych chutí. Napríklad skúste po čokoládovej vrstve pridať tenkú vrstvu džemu (malinového alebo ríbezľového), ktorá dodá zaujímavý kontrast k sladkosti mandľovej plnky.
Zdobenie čokoládou: Po nakrájaní šuhajd môžete vrch ozdobiť rozpustenou čokoládou, posypať ich drvenými orechmi alebo pridať jemné cukrové ozdoby pre vianočný vzhľad.
Zdravšia alternatíva: Ak chcete pripraviť zdravšiu verziu, použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa a namiesto bieleho cukru použite trstinový alebo kokosový cukor, ktorý je prirodzene menej spracovaný.
Skladovanie a trvanlivosť
Šuhajdy môžete skladovať v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Takto vydržia čerstvé a chutné približne 7-10 dní. Ak ich máte v chladničke, plnka môže ostať vláčna a čokoládová vrstva si zachová svoj tvar.
Pre dlhšie uskladnenie je možné šuhajdy zamraziť. Uložte ich do vzduchotesného obalu a v mrazničke vám vydržia až 2 mesiace. Pred podávaním ich jednoducho nechajte povoliť pri izbovej teplote.
Radosť z každého kúsku
Šuhajdy s mandľovou plnkou sú nielen vynikajúce, ale aj skvelou príležitosťou na zdieľanie radosti s rodinou a priateľmi počas sviatkov. Vychutnajte si ich pri šálke čaju alebo kávy, a nechajte sa rozmaznávať ich lahodnou chuťou. A keďže Vianoce sú o láske a pohode, určite nezabudnite podeliť sa o tieto sladké chvíle aj s ostatnými!
Zdroj úvodnej fotky: Janka Pačeková
Aktualizovaný článok: 16.12.2025
4 komentárov
Soňa Krátka
24.12.2015 08:43idem si hned opisat...
Katarína Očkaiová
24.02.2015 18:01Šuhajdy - babkin najlepší sladký recept :-).
Martina Begalova
17.12.2014 09:52jooj tak suhajdy to je moj hit Vianoc :)
Martina Zahoranová
16.12.2014 16:40keď už sladkosť tak v zdravšej verzii - super