Čas zberu lieskových orechov pomaly vrcholí. Malé guľaté oriešky, ktoré skrývajú pod tvrdou škrupinou zdravú maškrtu, sú obľúbenou ingredienciou mnohých gazdiniek.
Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, pomáhajú proti svalovým kŕčom a ich pravidelná konzumácia prispieva k zlepšeniu nálady.
Lieska v záhrade
Väčšina pestovateľov uprednostňuje liesku vo forme kríka, ktorý nezaberie v záhrade veľa miesta. Tieto kríky sa vysádzajú najčastejšie na jeseň, kedy zachytia zimnú vlahu a čiastočne sa zakorenia. Lieska má rada teplé miesta s miernou vlhkosťou. Z prvých plodov sa môžete tešiť po približne štyroch rokoch od vysadenia.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Zdravie v oriešku
Lieskové orechy sú zdrojom vitamínov B1, B6, E a C. Okrem toho obsahujú významné minerály ako horčík, vápnik, mangán a fosfor. Zaujímavosťou je, že lieskovce ukrývajú aj nemalé množstvo kyseliny listovej, ktorej nedostatok môže spôsobiť málokrvnosť, tráviace problémy a v tehotenstve môže viesť k vývojovým chybám plodu.
Konzumácia lieskových orechov pomáha pri vyčerpaní, na zlepšenie činnosti čriev a priaznivo pôsobí pri srdcových chorobách. Na rozdiel od vlašských orechov sú lieskovce ľahšie stráviteľné a nespôsobujú plynatosť.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Recept na lieskové guľky
Ingrediencie:
- 300 g piškót
- 100 g lieskových orechov
- 50 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 polievková lyžica kakaa
Postup:
Piškóty rozdrvíme na jemný prášok. Potom ich zmiešame s maslom izbovej teploty, práškovým cukrom, nadrobno posekanými orechmi a kakaom. Vznikne tvarovateľné cesto, z ktorého robíme guľky. Tie potom obaľujeme v kakau alebo posekaných orechoch. Guľky dáme na dve hodiny vychladnúť do chladničky a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko
www.shutterstock.com