Dnes tu máme niečo pre milovníkov maku. Než sa ale pustíme do pečenia, môžeme si o maku prezradiť zopár zaujímavých faktov, o ktorých ste možno ani netušili. Mak siaty pravdepodobne pochádza z oblasti Stredomoria, kde rástol divoko.
Pre obsah ópia je ho i dnes v mnohých krajinách zakázané pestovať a aj u nás a v ďalších európskych krajinách sú vytvorené určité obmedzenia pre jeho produkciu. Dnes pestované odrody však majú len minimum omamných látok.
Je tiež potrebné zmieniť, že mak je veľmi zdravou potravinou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Patrí napríklad medzi najlepšie zdroje vápnika, pričom ho obsahuje oveľa viac ako mnohé mliečne výrobky.
Z maku sa dá všeličo pripraviť, obľúbené sú však dozaista hlavne rôzne zákusky či múčniky. Aj my máme pre vás dnes tip na rýchly hrnčekový koláč, ktorý je plný chutného maku. Pochutnajú si na ňom všetci maškrtníci!
Prečo je mak dobrý pre zdravie?
Mak patrí medzi výnimočné rastlinné potraviny s vysokým obsahom vápnika – dokonca väčším než má väčšina mliečnych výrobkov. Vďaka tomu môže pravidelná konzumácia maku pozitívne vplývať na zdravie kostí, zubov, ale aj srdcovo-cievneho systému. Okrem vápnika obsahuje aj horčík, železo, zinok, fosfor a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú činnosť nervovej sústavy a celkovú vitalitu.
Taktiež je bohatý na zdravé tuky a vlákninu, čo prospieva tráveniu a zvyšuje pocit sýtosti. Antioxidanty v maku pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a starnutím. Je teda nielen chutnou, ale aj výživnou prísadou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička v rôznych formách – či už vo forme koláčov, nátierok alebo posýpok.
Shutterstock®Recept na hrnčekový makový koláč
Makový koláč patrí medzi klasiky, ktoré nikdy nesklamú – jednoduchý, voňavý a zároveň výživný. Ak máte doma mak a chuť na niečo rýchle, tento hrnčekový recept je ideálny. Nepotrebujete váhu ani špeciálne suroviny, stačí len hrnček a pár základných prísad. Výsledkom bude vláčny koláčik s bohatou makovou chuťou, džemovou vrstvou a lahodnou čokoládou navrchu.
- 1,5 hrnčeka maku (celého)
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1,5 hrnčeka práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- džem podľa chuti
- 100 g čokolády na varenie
Postup prípravy makového koláča
Ako prvé si v primerane veľkej miske zmiešame vajíčka s mliekom. V druhej miske zmiešame sypké ingrediencie, a to práškový cukor, mak, múku aj prášok do pečiva. Sypkú zmes postupne pridávame do vymiešaných vajec s mliekom a nakoniec pridáme aj olej.
Pripravené cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 až 40 minút. Upečený makový koláč potrieme obľúbeným džemom, napríklad čučoriedkovým či slivkovým. Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a rovnomerne ju nalejeme na koláč. Po ochladnutí a stuhnutí čokolády môžeme koláč nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Možné obmeny receptu na makový koláč:
- Použiť mletý mak namiesto celého – výsledok bude jemnejší a hustejší.
- Pridať hrozienka, kandizované ovocie alebo orechy do cesta pre obohatenie chuti a štruktúry.
- Zameniť mlieko za rastlinné alternatívy (napr. mandľové či ovsené) – vhodné pre intolerantných na laktózu.
- Použiť iný džem – skvelo chutí aj malinový, višňový či pomarančový.
- Namiesto čokolády na vrchu použiť tvarohový alebo mascarpone krém, ak chcete sviežejšiu verziu.
- Pridať štipku škorice alebo citrónovú kôru pre voňavejší a výraznejší koláč.
Makový koláč je nielen lahodným dezertom, ale aj chutným spôsobom, ako telu dopriať množstvo cenných živín. Vďaka jednoduchému hrnčekovému receptu si ho zvládnete pripraviť kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo domáce a výživné.
Ak navyše obmeníte niektoré prísady podľa vlastnej chuti, môžete zakaždým vytvoriť trochu inú, no stále výnimočnú verziu tohto tradičného koláča. Pečenie s makom je tak skvelým spôsobom, ako potešiť nielen jazyk, ale aj telo.
Aktualizovaný článok: 01.05.2025