Chutný hrnčekový makový koláč: Pochutia si nielen milovníci maku!

Dnes tu máme niečo pre milovníkov maku. Než sa ale pustíme do pečenia, môžeme si o maku prezradiť zopár zaujímavých faktov, o ktorých ste možno ani netušili. Mak siaty pravdepodobne pochádza z oblasti Stredomoria, kde rástol divoko. Pre obsah ópia je ho i dnes v mnohých krajinách zakázané pestovať a aj u nás a v ďalších európskych krajinách sú vytvorené určité obmedzenia pre jeho produkciu. Dnes pestované odrody však majú len minimum omamných látok.

Je tiež potrebné zmieniť, že mak je veľmi zdravou potravinou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Patrí napríklad medzi najlepšie zdroje vápnika, pričom ho obsahuje oveľa viac ako mnohé mliečne výrobky. Z maku sa dá všeličo pripraviť, obľúbené sú však dozaista hlavne rôzne zákusky či múčniky. Aj my máme pre vás dnes tip na rýchly hrnčekový koláč, ktorý je plný chutného maku. Pochutnajú si na ňom všetci maškrtníci!

Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!

makový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1,5 hrnčeka maku (celého)
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 hrnček oleja
  • 1,5 hrnčeka práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • džem podľa chuti
  • 100 g čokolády na varenie
hrnčekový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si v primerane veľkej miske zmiešame vajíčka s mliekom.
  • V druhej miske zmiešame sypké ingrediencie, a to práškový cukor, mak, múku aj prášok do pečiva.
  • Sypkú zmes postupne pridávame do vymiešaných vajec s mliekom a nakoniec pridáme aj olej.
  • Pripravené cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  • Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 až 40 minút.
  • Upečený makový koláč potrieme obľúbeným džemom, napríklad čučoriedkovým či slivkovým.
  • Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a rovnomerne ju nalejeme na koláč.
  • Po ochladnutí a stuhnutí čokolády môžeme koláč nakrájať a podávať. Dobrú chuť!

Pozri aj: RECEPT: Rýchle kuracie rizoto plné výživných ingrediencií

16 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.05.2020 12:14

práve som rozmýšľala čo upečiem, ďakujem za inšpiráciu

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

01.05.2020 13:27

Mak veľmi nemusím, ale tento koláčik vyzerá fakt dobre.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.05.2020 16:33

Ľahký koláč ,rýchlo urobený a návšteva môže prísť.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

01.05.2020 17:19

Mak mám veľmi rada a tento hrnčekový koláč lenivej ženy máme radi úplne všetci, skrátka jednoduchý a chutný :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.05.2020 06:43

Chutný, rýchly a jednoduchý hrnčekový koláčik pre milovníkov maku.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

02.05.2020 08:15

Milujem takéto rýchle koláčiky a mak je navyše toka.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.05.2020 18:56

máme radi tento koláčik, ale dávam citrónovú polevu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.05.2020 22:18

Jednoduchý raz dva hotový a chutný robievam často

Vaše meno:

Marcela Mantičová

Marcela Mantičová

03.05.2020 02:11

U nás veľmi obľúbený,jeho príprava je nenáročná, ale výsledok je fenomenálny:-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.05.2020 12:13

Tento koláčik je veľmi dobrý, príjemne chrumkavý od maku

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

03.05.2020 17:47

máme radi makové koláče, dobrý nápad... vyskúšam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.05.2020 16:27

vyzerá veĺmi dobre

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

04.05.2020 22:13

Tento koláčik pre mňa znamená detstvo od maminy. :)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

04.05.2020 23:06

výborne, že netreba mlieť mak!

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

01.06.2020 20:38

vyzerá to dobre

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.03.2021 12:16

Mám rád mak hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE