Už od detstva som zbožňovala domáce rezance, ktoré sme si vždy robievali so starou mamou a maminou. Bola to taká naša tradícia – každú sobotu sme si robili domáce rezance, ktoré majú v porovnaní s tými kúpnymi inú chuť. Neviem čím to je, ale naozaj je chuť domácich cestovín úplne iná. Možno preto, lebo nejde o masovú výrobu a sú robené s láskou. A takéto domáce cestoviny pripravené s láskou môžete mať aj vy. Chcete vyskúšať domáce rezance aj vy?
Vôbec sa nemusíte obávať. Ich príprava je veľmi jednoduchá a určite ich zvládnete pripraviť aj vy. Dokonca toto cesto je univerzálne, preto si z neho nemusíte spraviť vyslovene rezance do polievky (tzv. niťovky), ale aj inú cestovinu. Chcete vedieť, ako na prípravu domácich cestovín? Tak poďte na to!
Odporúčame: RECEPT: Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky
Redakcia KAMzaKRASOU.skIngrediencie na domáce rezance:
- 1 vajíčko
- 50 gramov hrubej múky
- 50 gramov polohrubej múky
- štipku soli
Ako pripraviť pravé domáce rezance, ktoré doplnia poctivý vývar?
Príprava cesta na rezance alebo inú domácu cestovinu sa zdá byť zložitá, no opak je pravdou. Ako prvé si na pracovnú dosku nasypeme hrubú a polohrubú múku. Do stredu kôpky z múky spravíme jamku, do ktorej dáme rozbité vajíčko. Pridáme štipku soli s vyhnetieme cesto. Cesto by nemalo byť príliš mäkké a ani príliš hutné, pretože by sa nám ťažšie vaľkalo. Ak sa vám zdá cesto príliš tvrdé, môžete si ruky namočiť do vody a vyhniesť ho takto. Vďaka vode by malo zmäknúť. A naopak, ak sa vám zdá cesto príliš mäkké, tak pridajte múku – samozrejme s mierou.
Ak máte poriadne vyhnetené cesto, tak je na rade jeho vyvaľkanie. Pomocou valčeka ho vyvaľkajte úplne na tenko – na hrúbku papiera. Takto pripravené cesto necháme odležať, aby trošku vyschlo – bude sa ľahšie krájať.
Ak si chcete vytvoriť rezance do polievky, tak budete potrebovať na to mlynček, poprípade môžete preveriť svoje zručnosti a trpezlivosť a nakrájať ho na tenko prostredníctvom noža. Keďže ide o „univerzálne“ cesto, tak ho môžete pokrájať podľa seba. Môžete ho nakrájať na široké rezance alebo na štvorčeky (tzv. lečky). Je to len na vás. Takto pripravenú cestovinu varíme v osolenej vode – rovnako ako v prípade tej kúpnej.
Pozri aj: Hľadáš múčnik pre všetkých maškrtníkov? Skús jablkový koláč z kefíru!
Extra TIP: Recept na domáce rezance do polievky zo špaldovej múky
Radi pečiete a varíte zo špaldovej múky? Domáce špaldové rezance sú skvelou prílohou do vývaru alebo iných polievok. Špalda im dá jemnú orieškovú chuť a výbornú textúru.
Ingrediencie na rezance:
- 200 g špaldovej múky (polohrubá)
- 2 vajcia
- štipka soli
- trochu vody (voliteľné, ak je cesto príliš suché)
Ako pripraviť výborné domáce rezance: V mise zmiešajte špaldovú múku so štipkou soli. Pridajte vajcia a všetko spolu dobre premiešajte. Ak je cesto príliš suché, pridajte trošku vody (len veľmi málo, aby nebolo cesto príliš mäkké). Cesto dobre vypracujte, aby bolo hladké a pružné. Miesenie môže trvať 5-10 minút. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trošku múky.
Cesto zabaľte do fólie alebo utierky a nechajte ho odpočívať aspoň 15-20 minút. Po odpočinku cesto rozvaľkajte na tenkú placku. Môžete použiť valček alebo strojček na cestoviny. Cesto narežte na tenké prúžky podľa toho, akú šírku rezancov chcete. Na klasické polievkové rezance je ideálna šírka okolo 2-3 mm. Rezance môžete nechať pár hodín vyschnúť na utierke, alebo ich môžete okamžite použiť. Ak chcete uskladniť rezance na neskôr, je lepšie ich nechať úplne vyschnúť. Pripravené rezance vložte do vriacej osolenej vody a varte približne 2-3 minúty, pokiaľ nebudú mäkké.
Článok aktualizovaný 10.9.2024