Máte radi karamel? Ak áno, určite vás poteší nasledujúci recept na skvelý koláčik s karamelovým krémom. Ak sa vám nedarí alebo nechce robiť klasický karamel z cukru, môžete do krému použiť karamelové Salko.
Je to sladené kondenzované mlieko, ktoré sa predáva v 2 variantoch – klasické (môžeme skaramelizovať doma) alebo priamo už karamelové, ktoré nám ušetrí minimálne 3 hodiny času.
Odporúčame prečítať: Nepečená jablková fitness torta
Salko je samo o sebe veľmi sladké, preto som ho zamiešala s pudingom uvareným bez cukru, zvolila som k nemu len málo osladené cesto a tiež nie veľmi sladký tvarohový krém. Spolu s banánom a hoblinkami horkej čokolády tieto kombinácie vytvárajú vynikajúce spojenie chutí. Recept je z polovičnej dávky, preto, ak sa rozhodnete urobiť klasický plech, treba dávku zdvojnásobiť. Aj keď sa to možno zdá, tento koláčik nie je vôbec náročný na prípravu (iba ak na čas), preto ho zvládne aj menej skúsená gazdinka.
Budeme potrebovať:
CESTO
- 3 vajíčka
- 90 g kryštálového cukru
- 3 lyžice oleja
- 70 g hladkej múky
- 15 g kakaa
TVAROHOVÝ KRÉM
- 130 g mäkkého tvarohu
- 1 vanilínový cukor
KARAMELOVÝ KRÉM
- ½ plechovky karamelového Salka (sladené kondenzované mlieko)
- 1 karamelový puding
- ½ litra mlieka
+ 3 banány
+ horká čokoláda
Odporúčame prečítať:Zdravé domáce recepty: 3x smoothie proti jarnej únave
Postup:
1. CESTO:
Rozbijeme vajíčka a začneme šľahať bielka, najskôr samotné a postupne do nich pridávame cukor. Vznikne nám hustá lesklá hmota. Po jednom pridáme aj žĺtka, neskôr olej a nakoniec múku s kakaom. Cesto vylejme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry, vyhriatej na 180°C, približne na 20 minút.
2. TVAROHOVÝ KRÉM:
Polovicu tvarohu (teda približne 130 g) v miske poriadne rozmiešame s vanilínovým cukrom. Ak máme v tvarohu hrudky, použijeme tyčový mixér.
3. KARAMELOVÝ KRÉM:
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý neosladený karamelový puding. Časť z pudingu môžeme odliať (podľa toho, ako chceme krém sladký a hustý). Ešte do teplého (ale nie úplne horúceho) pudingu primiešame polovicu karamelového Salka.
4. DEZERT:
Na vychladnuté kakaové cesto navrstvíme polovicu tvarohového krému, na ktorý poukladáme nakrájané banány tesne vedľa seba. Prekryjeme ich druhou polovicou krému tak, aby medzery medzi nimi boli vyplnené. Potom navrstvíme aj karamelový krém a pridáme hoblinky čokolády. Dezert necháme stuhnúť a odležať, aby cesto vsiaklo vlhkosť tvarohu.
Odporúčame prečítať: FIT cookies s hrozienkami a čokoládou
Veríme, že sme vás inšpirovali a najbližší nedeľný koláčik bude práve karamelový. Je síce náročnejší na čas, ale o to viac si na ňom pochutíte, ideálne ku kávičke.
Dobrú chuť!
Barbora Vizváryová