Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo.
Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom. V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.
Môj ražný kvások je veľmi aktívny, a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky. Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho pečiva. Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada. Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.
Odporúčame prečítať: Makovo – slivkové kváskové buchty
Budete potrebovať (asi 20 kusov):
- 3 polievkové lyžice kvásku
- 180 g špaldovej hladkej múky
- 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
- štipku soli
- 1 vajce
- 50 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- kôra z bio citróna
- 300-350 ml vody ( resp. mlieka)
Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom
Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť.
Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obedu, urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť. Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.
Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou… Možností je veľmi veľa, tak experimentujte.
Odporúčame prečítať: 4 osviežujúce avokádové smoothie, ktoré vám naštartujú deň