Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo. Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom. V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.
Môj ražný kvások je veľmi aktívny, a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky. Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho pečiva.
Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada. Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.
Ak máte chuť na perfektné lievance, neváhajte a pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu!
Výhody kváskových lievancov oproti klasickým
Kváskové lievance majú oproti klasickým z droždia hneď niekoľko výhod. Kvások prirodzene rozkladá lepok a škroby, čím sú lievance ľahšie stráviteľné a vhodnejšie aj pre ľudí s citlivejším trávením. Okrem toho majú nižší glykemický index, takže nespôsobujú prudké výkyvy cukru v krvi a zasýtia na dlhší čas.
Kváskovanie tiež podporuje tvorbu prospešných probiotík a zvyšuje vstrebateľnosť minerálov, ako je horčík, zinok či železo. A v neposlednom rade – kváskové lievance majú bohatšiu chuť s jemne kyselkavým podtónom, ktorý dodáva receptu úplne nový rozmer.
Ingrediencie na lievance z kvásku (asi 20 kusov):
- 3 polievkové lyžice kvásku
- 180 g špaldovej hladkej múky
- 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
- štipku soli
- 1 vajce
- 50 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- kôra z bio citróna
- 300-350 ml vody ( resp. mlieka)
Ako pripraviť lievance z kvásku
Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť.
Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obedu, urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť. Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.
Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou… Možností je veľmi veľa, tak experimentujte.
Jarkapecie.skTipy na vylepšenie kváskových lievancov
Ak chcete svoje kváskové lievance posunúť na vyššiu úroveň, experimentujte s pridaním rôznych surovín. Do cesta môžete pridať lyžicu medu alebo javorového sirupu pre jemnejšiu sladkosť, štipku škorice či kardamónu na zvýraznenie chuti alebo trochu nastrúhaného jablka pre šťavnatosť.
Ak máte radi nadýchané lievance, skúste pridať lyžicu gréckeho jogurtu. Pre ešte lepšiu textúru môžete do cesta primiešať hrsť pomletých orechov alebo strúhaný kokos. Fantázii sa medze nekladú, preto skúšajte a objavujte nové kombinácie chutí!
Možnosti servírovania kváskových lievancov
- Ovocné kombinácie – čerstvé bobuľové ovocie, banány, jablká alebo hrušky skvele doplnia jemnú chuť lievancov.
- Domáce džemy a lekváre – malinový, marhuľový či slivkový lekvár dodá sladký akcent bez umelých prísad.
- Med a sirupy – javorový sirup, agávový sirup alebo med podčiarknu prirodzenú chuť kváskových lievancov.
- Jogurt a tvaroh – hustý biely jogurt alebo jemný tvaroh lievance krásne zjemnia a pridajú na krémovosti.
- Orechy a semienka – vlašské orechy, mandle, lieskovce alebo chia a ľanové semienka dodajú chrumkavosť a nutričnú hodnotu.
- Karamelizované ovocie – jablká alebo banány opečené na masle s medom a škoricou dodajú jedinečnú sladkosť.
Ako správne skladovať kváskové lievance
Ak vám po príprave lievancov nejaké zostanú, nemusíte sa obávať, že prídu nazmar. Uchovávajte ich v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydržia 2 – 3 dni bez toho, aby stratili svoju jemnosť. Pri opätovnom zohrievaní je ideálne ich krátko zohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby zostali nadýchané.
Ak chcete mať vždy po ruke čerstvé lievance, môžete ich zamraziť – stačí ich nechať vychladnúť, uložiť do vrstiev s papierom na pečenie a vložiť do mraziaceho vrecka. Pri rozmrazovaní ich stačí krátko ohriať v rúre alebo v toastovači a budú chutiť ako čerstvé!
Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 04.02.2025
16 komentárov
Monika Červinková
12.07.2017 20:59Mňam lievance... určite vyskúšam :) až mi slinky vybehli :)
Soňa Kelemenová
18.04.2017 13:20zdravá dobrotka....
Vlasta Tóthová
23.02.2017 12:15a uz viem presne co bude dnes na obed :P
Jana Komadová
11.02.2017 17:17Robievam no tieto sú zdravšie
Jana Komadová
11.02.2017 17:17Robievam no tieto sú zdravšie
Sona Rojkova
10.02.2017 16:36Teraz som mala zápal priedušiek a ja robím fenikel s divozelom.
Mária Maxianová
07.02.2017 21:10nám chutia naviac lievance z Acidka, sú nadýchané
Marianna Rajniaková
05.02.2017 18:02vyzerajú úžasne, mám rada sladké..
Iveta Moravčíková
05.02.2017 11:58zišlo by sa spravit
Kitti Vidová
04.02.2017 20:27Ohh, uzasné!! Zajtra to iste zarobím s mamou :)
Soňa Krátka
04.02.2017 19:59dobrý recept - ako vždy
Lenka Piovarčiová
04.02.2017 17:52paci sa mi tento recept ze nie je biela muka, vyskusam
Monika Filípková
04.02.2017 13:15Lievance nerobievam, ale tieto asi skúsim. Vyzerajú veľmi dobre a chutne.
Gabriella Horváthová
04.02.2017 13:09mnam :)
Lucia Valková
04.02.2017 12:32Vyzerajú výborne a nie sú z bielej múky.
Anna Kralovičová
04.02.2017 10:58Jaaaj, teraz ste mi urobili chute, asi ich pôjdem hneď aj urobiť.