Recept na Lievance z kvásku

Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo.

 

Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom. V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.

 

Môj ražný kvások je veľmi aktívny, a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky. Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho  pečiva. Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada. Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.

 

Odporúčame prečítať: Makovo – slivkové kváskové buchty

 

Recept na Lievance z kvásku

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať (asi 20 kusov):

  • 3 polievkové lyžice kvásku
  • 180 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • kôra z bio citróna
  • 300-350 ml vody ( resp. mlieka)

 

Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom

 

Recept na Lievance z kvásku

Zdroj: Shutterstock®

Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť. 

 

Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obedu, urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť. Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.

 

Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou… Možností je veľmi veľa, tak experimentujte.

 

Odporúčame prečítať: 4 osviežujúce avokádové smoothie, ktoré vám naštartujú deň

16 komentárov
Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

04.02.2017 10:58

Jaaaj, teraz ste mi urobili chute, asi ich pôjdem hneď aj urobiť.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.02.2017 12:32

Vyzerajú výborne a nie sú z bielej múky.

Vaše meno:

Gabriella Horváthová

Gabriella Horváthová

04.02.2017 13:09

mnam :)

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

04.02.2017 13:15

Lievance nerobievam, ale tieto asi skúsim. Vyzerajú veľmi dobre a chutne.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

04.02.2017 17:52

paci sa mi tento recept ze nie je biela muka, vyskusam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.02.2017 19:59

dobrý recept - ako vždy

Vaše meno:

Kitti Vidová

Kitti Vidová

04.02.2017 20:27

Ohh, uzasné!! Zajtra to iste zarobím s mamou :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.02.2017 11:58

zišlo by sa spravit

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.02.2017 18:02

vyzerajú úžasne, mám rada sladké..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.02.2017 21:10

nám chutia naviac lievance z Acidka, sú nadýchané

Vaše meno:

Sona Rojkova

Sona Rojkova

10.02.2017 16:36

Teraz som mala zápal priedušiek a ja robím fenikel s divozelom.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:17

Robievam no tieto sú zdravšie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:17

Robievam no tieto sú zdravšie

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

23.02.2017 12:15

a uz viem presne co bude dnes na obed :P

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.04.2017 13:20

zdravá dobrotka....

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

12.07.2017 20:59

Mňam lievance... určite vyskúšam :) až mi slinky vybehli :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE