Recept na lievance z kvásku – lepšie ste ešte nejedli!

lievance z kvásku

Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo. Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom. V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.

Môj ražný kvások je veľmi aktívny, a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky. Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho  pečiva. 

Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada. Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.

Ak máte chuť na perfektné lievance, neváhajte a pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu!

Výhody kváskových lievancov oproti klasickým 

Kváskové lievance majú oproti klasickým z droždia hneď niekoľko výhod. Kvások prirodzene rozkladá lepok a škroby, čím sú lievance ľahšie stráviteľné a vhodnejšie aj pre ľudí s citlivejším trávením. Okrem toho majú nižší glykemický index, takže nespôsobujú prudké výkyvy cukru v krvi a zasýtia na dlhší čas. 

Kváskovanie tiež podporuje tvorbu prospešných probiotík a zvyšuje vstrebateľnosť minerálov, ako je horčík, zinok či železo. A v neposlednom rade – kváskové lievance majú bohatšiu chuť s jemne kyselkavým podtónom, ktorý dodáva receptu úplne nový rozmer.

príprava lievancov
Jarkapecie.sk

Ingrediencie na lievance z kvásku (asi 20 kusov):

  • 3 polievkové lyžice kvásku
  • 180 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • kôra z bio citróna
  • 300-350 ml vody ( resp. mlieka)

Ako pripraviť lievance z kvásku

Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť. 

Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obedu, urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť. Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.

Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou… Možností je veľmi veľa, tak experimentujte.

chutné lievance
Jarkapecie.sk

Tipy na vylepšenie kváskových lievancov

Ak chcete svoje kváskové lievance posunúť na vyššiu úroveň, experimentujte s pridaním rôznych surovín. Do cesta môžete pridať lyžicu medu alebo javorového sirupu pre jemnejšiu sladkosť, štipku škorice či kardamónu na zvýraznenie chuti alebo trochu nastrúhaného jablka pre šťavnatosť. 

Ak máte radi nadýchané lievance, skúste pridať lyžicu gréckeho jogurtu. Pre ešte lepšiu textúru môžete do cesta primiešať hrsť pomletých orechov alebo strúhaný kokos. Fantázii sa medze nekladú, preto skúšajte a objavujte nové kombinácie chutí!

Možnosti servírovania kváskových lievancov

  • Ovocné kombinácie – čerstvé bobuľové ovocie, banány, jablká alebo hrušky skvele doplnia jemnú chuť lievancov.
  • Domáce džemy a lekváre – malinový, marhuľový či slivkový lekvár dodá sladký akcent bez umelých prísad.
  • Med a sirupyjavorový sirup, agávový sirup alebo med podčiarknu prirodzenú chuť kváskových lievancov.
  • Jogurt a tvaroh – hustý biely jogurt alebo jemný tvaroh lievance krásne zjemnia a pridajú na krémovosti.
  • Orechy a semienka – vlašské orechy, mandle, lieskovce alebo chia a ľanové semienka dodajú chrumkavosť a nutričnú hodnotu.
  • Karamelizované ovocie – jablká alebo banány opečené na masle s medom a škoricou dodajú jedinečnú sladkosť.

Ako správne skladovať kváskové lievance

Ak vám po príprave lievancov nejaké zostanú, nemusíte sa obávať, že prídu nazmar. Uchovávajte ich v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydržia 2 – 3 dni bez toho, aby stratili svoju jemnosť. Pri opätovnom zohrievaní je ideálne ich krátko zohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby zostali nadýchané. 

Ak chcete mať vždy po ruke čerstvé lievance, môžete ich zamraziť – stačí ich nechať vychladnúť, uložiť do vrstiev s papierom na pečenie a vložiť do mraziaceho vrecka. Pri rozmrazovaní ich stačí krátko ohriať v rúre alebo v toastovači a budú chutiť ako čerstvé!

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 04.02.2025

16 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

12.07.2017 20:59

Mňam lievance... určite vyskúšam :) až mi slinky vybehli :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.04.2017 13:20

zdravá dobrotka....

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

23.02.2017 12:15

a uz viem presne co bude dnes na obed :P

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:17

Robievam no tieto sú zdravšie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:17

Robievam no tieto sú zdravšie

Vaše meno:

Sona Rojkova

Sona Rojkova

10.02.2017 16:36

Teraz som mala zápal priedušiek a ja robím fenikel s divozelom.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.02.2017 21:10

nám chutia naviac lievance z Acidka, sú nadýchané

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.02.2017 18:02

vyzerajú úžasne, mám rada sladké..

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.02.2017 11:58

zišlo by sa spravit

Vaše meno:

Kitti Vidová

Kitti Vidová

04.02.2017 20:27

Ohh, uzasné!! Zajtra to iste zarobím s mamou :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.02.2017 19:59

dobrý recept - ako vždy

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

04.02.2017 17:52

paci sa mi tento recept ze nie je biela muka, vyskusam

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

04.02.2017 13:15

Lievance nerobievam, ale tieto asi skúsim. Vyzerajú veľmi dobre a chutne.

Vaše meno:

Gabriella Horváthová

Gabriella Horváthová

04.02.2017 13:09

mnam :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.02.2017 12:32

Vyzerajú výborne a nie sú z bielej múky.

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

04.02.2017 10:58

Jaaaj, teraz ste mi urobili chute, asi ich pôjdem hneď aj urobiť.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.