Rozličné druhy semien predstavujú skutočne zdravú skupinu potravín, ktorá pozdvihne výživovú hodnotu akéhokoľvek jedla. Môžete ich pridať do nápojov i sladkých či slaných pokrmov. Dnes sa spolu bližšie pozrieme na semená, ktoré sú dokonalým zdrojom cenných omega mastných kyselín i niekoľkých minerálnych látok a stopových prvkov.
Ľanové semienka majú blahodarný vplyv na trávenie a predstavujú prevenciu pred viacerými zdravotnými problémami. Všetky dôležité informácie o týchto semenách aj správny spôsob ich použitia nájdete v článku.
Čo vieme o ľanových semienkach?
Ľanové semená sa tradične získavajú z prastarej kultúrnej rastliny, nazvanej ľan siaty. Táto bylina patrí do čeľade ľanovité a pravdepodobne pochádza z niektorých ázijských oblastí. Kedysi ju však pestovali i v starom Egypte a jej semená boli cenené aj v antickom Grécku.
Dnes je ľan siaty považovaný primárne za významnú technickú a priemyselnú rastlinu, no nezabúda sa ani na jeho liečivé účinky. Pestuje sa prevažne v miernom pásme, u nás najmä v podhorských oblastiach. Ľan dorastá až do výšky 150 centimetrov. Charakteristický je husto olistenou stonkou a päťpočetnými belasými kvetmi.
Z rastliny sa získavajú spomínané olejnaté semená, ktoré sa zberajú prevažne v letných mesiacoch. Sú drobné a ich farba závisí od konkrétnej odrody. Zvyčajne majú žltkastú až stredne hnedú farbu. Ľanové semienka bez problémov zoženiete v mnohých obchodoch s potravinami. Ich výhodou je, že na rozdiel od iných moderných superpotravín, vôbec nie sú drahé.
Za 200-gramové balenie necháte v obchode v priemere 0,70 eur. Semená v BIO kvalite sú prípadne o niečo drahšie. Okrem toho sa ľan siaty pestuje aj pre vlákna, využívané v textilnom priemysle.
Shutterstock®Čo obsahujú ľanové semená
Semená ľanu siateho sú z 30 až 40 percent tvorené tukmi. Nachádza sa v nich veľké množstvo cenných omega-3 aj -6 mastných kyselín. Okrem toho obsahujú značný podiel vlákniny či bielkovín a zabudnúť nemôžeme ani na nenahraditeľné antioxidanty.
Spomedzi vitamínov sú bohaté najmä na vitamín K a viaceré vitamíny skupiny B. Ľanové semená vám tiež doplnia fosfor, horčík, draslík, vápnik, železo i selén.
Účinky ľanových semienok
Charakteristické sú úžasnými účinkami na ľudský organizmus. V prvom rade blahodarne vplývajú na tráviaci trakt človeka. Prečisťujú hrubé črevo, napomáhajú správnej činnosti črevnej mikroflóry a potláčajú množstvo tráviacich ťažkostí. Ľanové semienka sú známym pomocníkom najmä pri problémoch s vyprázdňovaním. Majú detoxikačné a antiseptické účinky. Rovnako pozitívne ovplyvňujú stav ciev.
Napomáhajú udržiavať ich pevnosť a taktiež podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka tomu predstavujú vhodnú prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho tiež znižujú riziko vzniku viacerých druhov rakoviny. Tieto semená sa nakoniec postarajú aj o vaše vlasy a pokožku. Vhodné je ich do jedálnička zaradiť pri rozličných kožných ťažkostiach.
Kedy si dopriať ľanové semienka?
Pravidelne by ich mali konzumovať osoby, ktoré trápi zápcha či vysoká hladina cholesterolu v krvi. Samozrejme, ich zaradenie do jedálnička vaše telo ocení v každom prípade. Pokojne ich do jedál pridávajte preventívne, aj keď vás netrápia žiadne zdravotné ťažkosti. Ľanové semená dokonca viete využiť nielen zvnútra, ale i zvonka. P
ripravujú sa z nich napríklad obklady, ktoré sú nápomocné pri bolestiach močového mechúra, obličiek či iných vnútorných orgánov. Semená vložte do plátenného vrecúška a na 10 minút ich ponorte do horúcej, nie však vriacej vody. Vrecko nechajte trochu odkvapkať a kým je teplé, prikladajte ho na postihnuté miesto.
Ľanové semená pred pôrodom
Konzumácia ľanových semien sa často odporúča v posledných týždňoch tehotenstva, pretože obsahujú látky, ktoré môžu prirodzene zmäkčovať krčok maternice a prispieť k ľahšiemu pôrodu. Okrem toho ich vysoký obsah vlákniny pomáha udržiavať pravidelnú stolicu, čo je v tehotenstve veľmi dôležité.
Neznamená to však, že by sa mali ženy v tehotenstve nimi prejedať. Odporúča sa menšie množstvo denne, približne 1 až 2 polievkové lyžice mletých semien, vždy po konzultácii s lekárom alebo pôrodnou asistentkou.
Shutterstock®Správna konzumácia ľanových semien
Pri ľanových semenách je dôležité, aby ste ich používali správne. Pamätajte na to, že skôr, ako ich pridáte do pokrmu či nápoja, mali by ste tento druh semien dostatočne pomlieť. V tomto stave z nich totiž dokáže telo získať všetky cenné látky veľmi ľahko. Na mletie vám poslúži napríklad mažiar či mlynček na kávu alebo mak.
Pomleté ľanové semená môžete pridať do jogurtu, kaše, šalátov, nátierok či domáceho chleba. Rovnako sú vhodnou prísadou do smoothies nápojov či polievok. Škodu prakticky neurobia v žiadnom pokrme. Denne si pritom môžete dopriať 1 až 2 polievkové lyžice týchto zdravých semien.
Ľanové semienka v kuchyni
Ľanové semienka sú veľmi variabilné a dajú sa využiť v množstve receptov. V mletej podobe sa pridávajú do jogurtov, smoothies či kaší, kde obohatia jedlo o vlákninu a zdravé tuky. Sú vhodné aj do šalátov, domácich nátierok alebo polievok.
Pri pečení môžu nahradiť vajíčka – zmiešaním lyžice mletých semien s tromi lyžicami vody vznikne tzv. „ľanové vajce“, ktoré poslúži ako spojivo v ceste. Rovnako sa používajú na prípravu domáceho chleba, granoly alebo sušienok, kde zlepšujú štruktúru a výživovú hodnotu.
Možné riziká a obmedzenia
Ľanové semená sú síce veľmi prospešné, no ich nadmerná konzumácia môže viesť k tráviacim problémom, ako je nadúvanie, plynatosť či hnačka. Preto je potrebné začať s menšími dávkami a sledovať reakciu organizmu.
Okrem toho by mali byť opatrní ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi alebo s hormonálnou liečbou, pretože ľanové semienka môžu ovplyvňovať účinok týchto liekov. V týchto prípadoch je nevyhnutná konzultácia s lekárom.
Malé semienka s veľkým účinkom
Ľanové semená sú dostupnou a lacnou superpotravinou, ktorá môže mať veľký prínos pre zdravie tráviaceho traktu, ciev aj pokožky. Ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať viacerým civilizačným ochoreniam a zlepšuje celkovú vitalitu.
Či už ich zaradíte do jedálnička v tehotenstve, počas diéty alebo len ako obohatenie bežných receptov, nezabúdajte na striedmosť a správnu formu konzumácie. Vtedy sa z týchto malých semien stane skutočný poklad vo vašej kuchyni aj domácej lekárničke.