Toto exotické ovocie patrí nepochybne do skupiny potravín, ktoré buď milujeme alebo nemôžeme ani cítiť. No áno, uznávame, figy nepôsobia napohľad dvakrát lákavo, navyše sa lepia na zuby a ich drobné jadierka sa radi udomácňujú pod zubnou protézou, ale na druhej strane figy výborne chutia a prospievajú nášmu zdraviu. Čo tak vypestovať si ich? Figy na balkóne či v záhrade budú zároveň plniť aj dekoratívnu funkciu. Ukážeme vám, ako na to.
Botanické okienko o figovníku na úvod
Figovník obyčajný (Ficus carica) je strom, dorastajúci bežne do troch metrov, výnimočne až do päťmetrovej výšky (hoci existujú aj desaťmetrové figovníky). Má výrazné listy tmavozelenej farby. Plody dozrievajú v čase medzi augustom a októbrom. Figovník má však obrovské množstvo rôznych odrôd.
Pár zaujímavostí o figách:
- Teraz si možno poviete: Ale figu! Lenže figovník bol podľa všetkého naozaj pestovaný už neskutočných 9000 rokov pred naším letopočtom.
- Keď sa list figovníka poraní, vyteká z neho dráždivý latex - dráždivý v zmysle spôsobujúci nepríjemný pocit na pokožke či na sliznici, nie v takom, ako vám možno napadlo v súvislosti s latexom.
- Vedeli ste, že existuje aj takzvaná voľne rastúca horská figa?
- Figy znižujú únavu a dokonca zmäkčujú stolicu. V minulosti sa vo veľkom využívali ako prevencia rakoviny.
Vypestujte si figovník pokojne aj na balkóne!
Na pestovanie fíg nemusíte byť žiadny pestovateľ – profesionál a dokonca si to nevyžaduje ani záhradu. Pokojne si vystačíte s balkónom, orientovaným na juh alebo juhovýchod. A hoci pestovanie fíg považujeme za prudkú exotiku a možno by nám ani nenapadlo, že si ich môžeme dopestovať aj samy, pokojne aj na severnom Slovensku, je to skutočne tak – dá sa to.
Prvoradé však bude minimálne trojlitrovú nádobu (črepník, kontajner) s figovníkom správne umiestniť. Potrebuje totiž slnečné a vyhriate miesto bez dosahu vetra, prievanu či mrazu (keď už je figovník dospelý, mráz by mu už ublížiť nemal). Takisto si vyžaduje výživnú pôdu, či už budete figovník pestovať na záhrade alebo na balkóne. Ide o zmes pôdy, rašeliny a kompostu.
Starostlivé zazimovanie figovníka ako základ úspechu
Pred zimou je dobré figovník prikryť čečinou, slamou alebo vrecovinou, zvlášť keď je rastlina ešte mladá, prípadne ho môžete zazimovať v pivnici a opäť vyniesť von v apríli. V prvých rokoch je potrebné figovník presádzať každý rok, ak ste sa teda rozhodli pestovať ho v nádobe či kvetináči, veľmi rýchlo totiž bujnie.
Figy už odteraz nebudú len to drahé sušené ovocie z obchodu, dostupné prevažne okolo Vianoc, ale môže to byť taká súčasť vášho jedálnička ako čokoľvek iné. Obzvlášť, ak nedokážete odolať ani čerstvým figám.
Ako často zalievať a hnojiť figovník
Hoci figovník zvládne aj menšie sucho, v nádobe mu voda ubúda rýchlo, preto potrebuje pravidelnú zálievku – ideálne vždy, keď pôda na povrchu preschne. V lete môže byť potrebné zalievať aj každý deň, najmä počas horúčav. Dôležité je, aby voda nestála v miske, inak môže dôjsť k hnilobe koreňov.
Na podporu rastu a plodenia je vhodné raz za 2–3 týždne pridať tekuté hnojivo pre ovocné rastliny alebo domáci kompostový výluh. Hnojiť treba počas vegetačnej sezóny, od jari do konca augusta.
Shutterstock®Kedy a ako zbierať figy
Figy dozrievajú nerovnomerne, preto ich treba kontrolovať pravidelne – ideálne každé 2 až 3 dni. Zrelú figu spoznáš podľa toho, že je mäkká na dotyk, má jemne vráskavú šupku a jej stopka sa ľahko ohýba. Môže začať aj jemne praskať alebo kvapkať sladkú miazgu – to je jasný znak, že je pripravená na zber.
Zber figy vyžaduje jemnosť. Používaj ostré nožničky alebo záhradnícke nože, aby si nepoškodil stopku ani vetvičky. Najlepšie je figy zbierať ráno, keď je ovocie ešte chladené nočným vzduchom a menej náchylné na poškodenie. Po odtrhnutí figu ulož do plytkého košíka alebo nádoby, aby sa navzájom netlačili.
Možnosti spracovania a uskladnenia fíg
Čerstvé figy sú mimoriadne chutné, no veľmi rýchlo podliehajú skaze. Ak ich nezješ hneď, môžeš ich usušiť, zmraziť alebo zavariť ako džem či kompót. V chladničke vydržia maximálne 2 – 3 dni, preto ich treba spracovať čo najskôr.
Sušené figy skladuj v uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste, aby si zachovali svoju sladkosť a vláčnosť. Ak sa rozhodneš pre mrazenie, najprv ich rozrež a predmraz na podložke, až potom ulož do vrecka – predídeš ich zlepeniu. Obľúbeným spôsobom je aj zaváranie s kvapkou citrónu, ktorý zvýrazní ich chuť.
Časté chyby pri pestovaní figovníka
Nedostatočná drenáž – nádoba musí mať odtokové otvory.
Zimovanie na nevhodnom mieste – ak je figovník v príliš teplej miestnosti, môže predčasne rašiť a oslabiť sa.
Príliš malá nádoba – korene nemajú kam rásť, čo brzdí tvorbu plodov.
Príliš silný rez – zrež len slabé alebo suché výhonky, figovník nerád znáša radikálny strih.
Figovník na balkóne nie je len exotická rarita, ale aj praktická a chutná odmena pre každého, kto mu venuje trochu lásky a slnka. S trochou trpezlivosti vás odmení šťavnatými plodmi, ktoré nemajú konkurenciu. A navyše, pôsobí dekoratívne a prinesie do vášho priestoru kúsok stredomorskej atmosféry.
Anketa: Pestujete alebo láka vás pestovanie figovníka?
Odpovedalo 212 ľudí
62%
30%
8%
Aktualizovaný článok: 13.06.2025