Už si skúsila žihľavový med? Ver nám, nutne ho potrebuješ vyskúšať!

Kto by odolal obľúbenému čaju s lyžičkou kvalitného medu? Med je ako sladidlo využívaný v mnohých domácnostiach. Tie šikovnejšie gazdinky dokonca neváhajú pravidelne vyrábať aj domáci med, pričom obľúbený je napríklad púpavový či bazový. Ale čo tak si ho pripraviť zo žihľavy? Pŕhľava dvojdomá je často označovaná za burinu a nie každý pozná jej silné liečivé účinky. Napríklad žihľavový čaj má blahodarný vplyv na ľudský organizmus a dokáže si poradiť s nejedným neduhom. Dnes sa však pozrieme na to, ako si pripraviť vlastný žihľavový med a aké sú jeho účinky!

Na zber sa vyberte čo najskôr

Pred samotnou prípravou medu z pŕhľavy dvojdomej či ľudovo žihľavy sa, samozrejme, musíte vybrať na jej zber. V našej oblasti je značne rozšírená, takže ju dozaista nebudete hľadať dlho. Rastie od nížin až po podhoria, a to v lužných lesoch, pri vodných tokoch, na zaburinených plochách aj v okolí ľudských obydlí či neupravovaných záhradách. Nikdy však nezbierajte byliny, a to akékoľvek, v blízkosti ciest a v znečistených oblastiach!

Na zber si so sebou nezabudnite vziať aj pevné rukavice, bez nich to asi nepôjde. Inak si koledujete o nepríjemné popŕhlenie. Pŕhľavu je možné zberať od skorej jari do konca leta, prípadne až začiatku jesene. Najlepšia je však údajne žihľava nazbieraná počas mája až júna, a to ideálne po daždi. Vyhľadávajte skôr slnečné stanovištia a trhajte mladé vrcholky rastlín, prípadne len listy. Časť nazbieranej pŕhľavy si tiež môžete vysušiť a odložiť do zásoby. Počas zimy si z nej ľahko a rýchlo pripravíte úžasný čaj.

Odporúčame: Ktoré exotické rastliny možno pestovať v záhrade aj u nás na Slovensku?

žihľava

Zdroj: Shutterstock®

Ako na prípravu žihľavového medu?

Na prípravu jedinečného domáceho žihľavového medu budeme potrebovať približne 50 vrcholkov pŕhľavy dvojdomej, 1 kilogram kryštálového cukru, 2 litre vody, 1 pomaranč a 2 citróny. Čisté listy žihľavy najskôr nakrájame na drobnejšie kusy a dôkladne umytý pomaranč s jedným citrónom zase na kocky. Žihľavu s ovocím zalejeme požadovaným množstvom vody a privedieme do varu. Následne na miernom ohni varíme ešte 10 minút. Odstavíme a zmes necháme postupne vychladnúť a odpočívať do ďalšieho dňa. Ideálne je počkať aspoň 24 hodín.

Nasledujúci deň odvar scedíme a žihľavu aj ovocie doň ešte poriadne vyžmýkame. Do scedeného pŕhľavového odvaru pridáme cukor a druhý citrón pokrájaný na kolieska. Varíme približne dve hodiny, no možno bude treba i dlhšie. Pozorujte, ako vám med postupne hustne, prípadne aj niekoľkokrát odskúšajte jeho hustotu. Hotový med ešte zahorúca porozlievame do čistých pohárov, a to do výšky asi 1 až 2 cm od horného okraja. Poháre prikryte viečkom, chvíľu počkajte a následne ich zašróbujte. Med nechajte vychladnúť, odstáť a môžete ho uskladniť.

med zo žihľavy

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte účinky pŕhľavy dvojdomej

Takto pripravený med môžete využívať rovnako ako ten kupovaný. Oslaďte si ním čaj, domácu limonádu, jogurt či lievance. Alebo si ho pokojne natrite na krajec čerstvého chleba s kvalitným maslom. Využitie nájde aj pri pečení. Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že pŕhľava dvojdomá má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. V prvom rade prečisťuje krv a podporuje jej tvorbu. Ovplyvňuje tiež funkciu pečene, žlčníka aj obličiek. Blahodarne vplýva na tráviaci trak a činnosť žalúdka. Žihľava je charakteristická detoxikačnými, protizápalovými a dezinfekčnými účinkami. Je bohatá na vitamín C aj minerálne látky, ako sú železo či draslík s horčíkom. Žihľavový med je skvelým pomocníkom pri jarnej detoxikácii a očiste tela. Zamiluje si ho celá rodina!

Pozri aj: Ako uvoľniť napätie či zmierniť nadmerné potenie? Priprav si kúpeľ z tejto bylinky!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.06.2019 06:52

Pripravujem doma a môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.06.2019 23:56

Púpavový med si robievam a teraz určite budem aj zo žihľavy.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.