Rebarbora je charakteristická svojou netradičnou sladkastou až kyselkavou chuťou. Hoci ide o zeleninu, zvyčajne sa spracúva podobne ako mnohé druhy ovocia. Je vhodná do koláčov či džemov. V dnešnom článku zistíte, aké pozitívne účinky má rebarbora na ľudské telo. Taktiež vám prezradíme, na čo si treba dávať pri jej konzumácii pozor.
Čo vieme o rebarbore?
Rebarbora je trvácna rastlina z čeľade stavikrvovité. Údajne pochádza z Ázie, no v súčasnej dobe je ju už možné nájsť v záhradách po celej Európe. Pestuje sa ako zelenina pre jej dlhé stonky, ktoré dorastajú do výšky okolo 50 centimetrov. Rebarbora je pomerne mohutná rastlina. Vzhľadom pripomína lopúch, najmä svojimi veľkými, mierne zvlnenými listami. Tie sú široké pokojne až 40 centimetrov a tvoria prízemnú ružicu. Rebarbora je však charakteristická hlavne jedlými dužinatými stopkami, ktoré majú tmavočervenú, bordovú, prípadne niekedy i žltú farbu.
Stopky červenkastého sfarbenia sú sladšie, tie žlté sú zase kyselkavejšie. Dozretá rebarbora môže mať tiež mierne trpkú chuť. Vzhľad a chuť rastliny však závisí od odrody. K zberu dochádza zvyčajne od apríla až do júna. Rebarbora nie je náročná na pestovanie, i keď v našom podnebí môže mať osivo menšiu klíčivosť. Ak sa ju rozhodnete zasadiť v záhradke, myslite na to, že zberať ju môžete až v druhom roku pestovania. Rebarboru však v dnešnej dobe už poľahky zakúpite i vo väčších supermarketoch.
Pozri aj: Neuveriteľné! Spoznaj 5 spôsobov, ako využiť čierne uhlie
Takéto sú jej účinky:
V rebarbore sa nachádza plno užitočných látok, ktoré ľudský organizmus ocení. Je zdrojom bielkovín i vlákniny a obsahuje len minimum tuku. Taktiež sa v nej skrývajú vzácne flavonoidy a antioxidanty. Telu doplní celý rad minerálnych látok a stopových prvkov, najmä železo, horčík, draslík, selén či vápnik. Okrem toho je zdrojom vitamínov C, D aj E a kyseliny listovej i pantoténovej. Rebarbora má výrazne detoxikačné účinky. Napomáha očisťovať telo od škodlivých látok a podporuje obranyschopnosť. Rovnako má antiseptické a močopudné vlastnosti.
Táto zelenina s netradične sladkastou chuťou má blahodarný vplyv na metabolizmus a trávenie. Podporuje činnosť čriev a pomáha odstraňovať tráviace ťažkosti, ako je napríklad plynatosť či zápcha. Do jedálnička by ju určite mali zaradiť osoby, ktoré trápi vysoký krvný tlak alebo cholesterol. Rebarbora vplýva i na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Látky, ktoré sú v nej ukryté, blahodarne pôsobia na pokožku, vlasy i nechty.
Na čo si dať pri konzumácii pozor?
Rebarboru môžeme bezpochyby zaradiť medzi veľmi zdravé druhy zeleniny. Pred konzumáciou stopky dôkladne umyte! Na vrchnú horkastú šupku použite škrabku na zemiaky. Rebarboru nakrájajte, posypte cukrom a nechajte odpočívať 30 minút. Následne túto zmes trochu poduste na slabom ohni. Po vychladnutí ju môžete použiť do jogurtov, kaší či smoothie nápojov. Z rebarbory sa tiež zvyknú vypekať chutné koláče. Taktiež je vhodná na prípravu džemov, no vyskúšať ju môžete i k mäsu. Než si však na nej pochutnáte, mali by ste vedieť ešte zopár dôležitých faktov, na ktoré je treba myslieť.
Túto zeleninu by ste v prvom rade mali pred použitím vždy tepelne upraviť. Konzumácia surovej rebarbory, najmä vo väčšom množstve, môže na organizmus vplývať skôr negatívne. Tieto chutné stopky tiež obsahujú značné množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže v tele páchať škody. Práve preto sa odporúča konzumovať rebarboru raz alebo dvakrát týždenne, nie častejšie. Osoby, ktoré majú problémy so žlčníkom, obličkovými kameňmi či oslabenými obličkami, by sa mali tejto zelenine skôr vyhýbať.
Odporúčame: Recept na bazový sirup: Osviež svoj horúci deň