Kakaovo-mandľová torta – jednoduchý dezert plný vône a elegancie

kakaovo-mandľová torta

Obdobie čerstvého ovocia zo záhrad je už dávno preč a s chladnejšími dňami prichádzajú aj recepty plné čokolády, orieškov a kakaa. Tak je to aj v prípade lahodnej kakaovo-mandľovej torty, ktorej recept nájdete v knihe Parádne stolovanie. Tento jednoduchý dezert máte do hodinky pripravený a najlepšie chutí s horúcou kávou alebo čajom. 

Reklama

Recept na kakaovo-mandľovú tortu

Táto torta je dôkazom, že na lahodný domáci dezert netreba desiatky prísad ani dlhé hodiny pečenia. Kombinácia horkastého kakaa a jemnej mandľovej arómy vytvára dokonale vyváženú chuť, ktorá poteší milovníkov klasiky aj tých, ktorí radi experimentujú s jednoduchými, no výraznými ingredienciami. 

Torta je nadýchaná, vláčna a nádherne voňavá – ideálna ako dezert po nedeľnom obede alebo ako sladké potešenie počas jesenného popoludnia.

Suroviny na kakaovo-mandľovú tortu (priemer tortovej formy 20 cm):

  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 75 g kakaa
  • 50 g hladkej múky
  • 1 vrecúško vanilínového cukru
  • 15 g zemiakovej múčky
  • soľ
  • 1 čajová lyžička mandľovej esencie
  • práškové kakao
  • práškový cukor

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Parádne stolovanie (recenzia)

recept na tortu
Lucia Hausknechtová

kakaová torta
Lucia Hausknechtová

Príprava kakaovo-mandľovej torty:

Vyšľahajte žĺtky s cukrom. Cez sitko nasypte múku, kakao, zemiakovú múčku a vanilínový cukor. Vyšľahajte bielky so štipkou soli a pridajte ich k mase.

Vlejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte pri teplote 190 stupňov 35 minút. Tortu vyklopte, posypte kakaom a z práškového cukru vytvorte srdiečka. Dobrú chuť!

Reklama

Ako tortu podávať?

Kakaovo-mandľová torta vynikne najlepšie, keď sa podáva pri izbovej teplote – vtedy sa jej aróma krásne rozvinie a štruktúra je jemne vláčna. Skvelo sa hodí k šálke espressa, horúcej čokoláde alebo sypanému čaju. Môžete ju servírovať len posypanú kakaom a cukrom, alebo doplniť o čerstvé ovocie – napríklad maliny, figy či hrušky. Ovocie dodá dezertu sviežosť a vyváži jeho kakaovo-mandľovú hĺbku.

Ak chcete pôsobiť trochu slávnostnejšie, pridajte na vrch tenkú vrstvu šľahačky alebo krém z mascarpone, jemne posypte hoblinami čokolády a mandľami. Takto pripravená torta sa hodí nielen na nedeľné popoludnie, ale aj ako elegantný dezert pre návštevu či oslavu – jednoduchá, no s noblesou.

torta s chuťou kakaa a mandlí
Lucia Hausknechtová

recept na tortu
Lucia Hausknechtová

Tipy na obmenu receptu

  • Bezlepková verzia: hladkú múku nahraďte mandľovou alebo ryžovou múkou – torta bude jemne oriešková a stále krásne nadýchaná.

  • Šťavnatejší výsledok: pridajte do cesta pár lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, vďaka čomu bude vláčnejšia.

  • S ovocím: do stredu cesta pridajte čerstvé alebo mrazené maliny, čučoriedky či hrušky nakrájané na malé kúsky – ovocie osvieži chuť a zjemní kakao.

  • S čokoládovou polevou: rozpustite horkú čokoládu s trochou smotany na šľahanie a nalejte ju na vychladnutú tortu – vytvorí sa lesklý povrch ako z cukrárne.

  • Mandľová intenzita: do cesta môžete pridať aj hrsť nasekaných pražených mandlí alebo kvapku amaretto likéru pre jemný tón marcipánu.

Tip na skladovanie a čerstvosť

Tortu skladujte v uzavretej nádobe alebo pod pokrievkou pri izbovej teplote, kde si zachová svoju vláčnosť približne 2 až 3 dni. Ak ju uchovávate v chladničke, nechajte ju pred servírovaním chvíľu postáť – chuť kakaa a mandlí sa krásne rozvinie.

Pre dlhšie skladovanie môžete tortu nakrájať na kúsky, zabaliť do potravinovej fólie a zamraziť. Po rozmrazení ju stačí nechať pár hodín pri izbovej teplote a bude opäť chutná a mäkká, akoby bola čerstvo upečená.

Reklama

Kakaovo-mandľová torta, ktorá poteší dušu aj chuťové poháriky

Jednoduchá, rýchla a neuveriteľne aromatická – presne taká je táto kakaovo-mandľová torta. Spája v sebe chuť detstva s jemným dotykom elegancie a je ideálna pre chvíle, keď túžite po sladkom potešení bez zložitých postupov. Stačí zopár surovín, štipka mandľovej vône a trochu času – a na stole máte dezert, ktorý premení obyčajný deň na sviatočný okamih.

Aktualizovaný článok: 25.10.2025

5/5 - 2 hlasov

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.09.2018 22:07

Určite vyskúšam mňamký

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.05.2017 17:55

No mňam

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

26.12.2016 16:54

jednoduchá a dobrá

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

13.12.2016 18:56

jednoduchý recept

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

30.12.2015 22:26

Torta vyzera super, takyto typ kolacov mam velmi rada.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

29.12.2015 10:46

Vyskúšané :).. Len som použila hnedý cukor :)

Vaše meno:

Júlia A.

Júlia A.

13.12.2015 18:57

Vyzerá to dobre :)

Vaše meno:

Lenka Strecková

Lenka Strecková

09.12.2015 19:54

odporúčam, mňamka :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:42

mandle sú aj veľmi zdravé

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

19.11.2015 20:59

super vyzerá :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE