Celé leto sa nieslo v znamení tekvice. Tekvicu, respektíve jej sestru cuketu sme si dopriali v akejkoľvek forme. Skvelé sú cuketové chipsy a rovnako aj cuketové placky, ktoré my skutočne zbožňujeme aj o polnoci. A cuketovými pokrmami a maškrtami pokračujeme aj v tomto jesennom období. Práve jeseň praje tekvici Hokkaido, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Jedným z nich je chutný nápoj, ktorý v zahraničí aj u nás poznáme pod názvom pumpkin spice latte. Je to latte s tekvicovou chuťou a rovnako aj výraznou chuťou po rôznych druhoch korenia.
Tekvicové latte nie je len skvelou pochúťkou, ale dokáže aj v tomto sychravom období príjemne zahriať. Ak sa vám nechce obliekať a vyraziť si do kaviarne, tak si uvarte tento lahodný tekvicový nápoj doma. Zabaľte sa do deky a vychutnajte si tekvicu aj inak.
Na tekvicové latte potrebujeme (2 nápoje):
- 2 poháre mlieka
- 3 lyžice tekvicového pyré
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky tekvicového korenia (môžete použiť aj zmes škorice, zázvoru a muškátového orieška)
- ½ pohára horúcej kávy
Pumpkin spice latte si môžete pripraviť buď z kúpeného tekvicového pyré alebo si pyré môžete pripraviť domáce. Kúpiť ho je jednoduchšie, no ak sa rozhodnete pre domáce pyré, tak si narežte tekvicu a dajte ju upiecť do rúry. Je jedno, akú tekvicu zvolíte, no najideálnejšia je tekvica Hokkaido, ktorá je aktuálne dostupná aj v obchodoch.
Tekvicu pečieme pri 180 °C približne 50 minút (ideálne je podliať ju vodou). Upečenú tekvicu rozmixujeme v mixéri a potrebné množstvo použijeme do tekvicového latte. Zo zvyšku môžete spraviť Hokkaido polievku, nátierku alebo tekvicové pyré môžete pridať do rizota.
Tekvicové pyré spolu s tekvicovým korením alebo zmesou korenia dáme do hrnca a necháme koreniny rozvoniať. Následne pridáme mlieko spolu s vanilkovým extraktom. Základ tekvicového latte necháme prehriať, avšak pozor, nemal by vrieť. Napokon pridáme kávu. Hotové tekvicové latte dochutíme cukrom, dozdobíme šľahačkou a posypeme tekvicovým korením alebo škoricou.