Sychravé chladné dni sú ako stvorené na pohodovú atmosféru s čajom a sladkou dobrotou k tomu. A keďže počas jesene trávime v našich domovoch viac času než v lete, nie je nič jednoduchšie, ako si pripraviť chutnú jesennú maškrtu so sezónnym ovocím.
Hrušky a jablká v spojení so sladkými hrozienkami a voňavou škoricou sú odjakživa skvelou kombináciou. Ak k tomu ešte pridáme nadýchaný ryžový puding, vznikne z toho dezert, ktorý zachutí nielen malým, ale aj veľkým maškrtníkom. Ryžový puding je skutočne lahodný a je zaujímavou obmenou mliečnej ryže či ryžového nákypu.
Odporúčame: Detská výživa: Chutná a zdravá dobrota zo sezónnych sliviek!
Na ryžový puding budeme potrebovať (cca 3 – 4 porcie)
- ¾ šálky ryže
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice trstinového cukru
- Kúsok masla
- 1 šľahačkovú smotanu
- 1 hrušku
- 1 jablko
- Hrsť sušených hrozienok
- Škoricový cukor na dochutenie
Pozri aj: Sladký obed pre deti: Jablkovo-škoricový ryžový nákyp
Postup
Ryžu preberieme a zalejeme mliekom. Varíme ju na miernom ohni až do jej zmäknutia. Mliečnu ryžu dochutíme trstinovým cukrom a ešte v horúcej ryži rozpustíme kúsok masla. Potom ju necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme šľahačku dotuha na najvyšších obrátkach. V separátnom hrnci podusíme na malé kocky nakrájanú hrušku a postrúhané jablko s hrozienkami. Podusenú ovocnú zmes dochutíme ešte škoricovým cukrom. Vychladnutú mliečnu ryžu potom zľahka premiešame so šľahačkou. Ryžový puding nakoniec naservírujeme s poduseným ovocím. Ako čerešničku na torte posypeme puding škoricovým cukrom a veľkými kryštálikmi trstinového cukru.
Vyskúšaj aj: Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!