Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

jablkové pité s krehkým cestom

Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Spojenie sladkého cesta a jabĺk rozhodne nie je zlou kombináciou.

Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento jablkový koláč pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“. 

Reklama

Ako pripraviť tradičné jablkové pité, ktoré má krehučké a vláčne cesto? Nižšie prinášame recept, ktorý ak vyskúšate, určite naň nedáte dopustiť! Táto dobrota vám prinesie dokonalé jablkové potešenie. Čo na jablkové pité potrebujeme a aká je príprava jablkového koláča?

Recept na tradičné jablkové pité

Ak hľadáte recept, ktorý sa osvedčil už generáciám, práve ste ho našli. Tento klasický jablkový koláč pochádza z kuchyne starých mám a vďaka jednoduchému postupu a dostupným surovinám je ideálny aj pre menej skúsených pekárov.

Jeho najväčšou devízou je jemné, vláčne cesto v kontraste so šťavnatou jablkovou náplňou. Navyše, vôňa škorice a pečených jabĺk rozvonia celý dom a vráti vás do detstva. Tento koláčik chutí skvele nielen čerstvo upečený, ale aj na druhý deň – ak sa teda vôbec niečo zvýši!

Suroviny na jablkové pité:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • prášok do pečiva (1/2 balíčka)
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

jablkový koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Ako pripraviť najlepšie jablkové pité?

Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto – teda sa zmieša hladká múka, cukor a maslo, vajcia, mlieko, soľ a prášok do pečiva. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo.

Reklama

V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť. Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká.

Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý. Po miernom ochladnutí môžeme krehký jablkový koláč nakrájať a podávať.

TIP, ako jednoduché jablkové pité ozvláštniť

Ak radi kombinujete rôzne ingrediencie a chute, tak za vyskúšanie stojí aj jablkovo – tvarohové pité (jablkové pité s tvarohom), ktoré je dokonalým spojením jabĺk a tvarohu. Na svoje si tak prídu ako milovníci jabĺk, tak aj milovníci tvarohu.

Experimentujte! U nás vedie kombinácia tvaroh a práškový cukor, poprípade aj škorica a hrozienka. A ako ho pripravíte je len na vás – môžete spraviť polovicu jablkovú a polovicu koláča tvarohovú, alebo môžete naspodok dať vrstvu tvarohu a na vrch vrstvu jabĺk. 

recepty našich starých mám
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Servírovanie jablkového pité

Jablkové pité chutí skvelo samotné, no ak ho chcete trochu ozvláštniť, podávajte ho mierne teplé s kopčekom kvalitnej vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou jemne vyšľahanej smotany. Výborne ho doplní aj štipka škorice či poprašok práškového cukru na povrchu.

Na raňajky či olovrant ho môžete naservírovať ku šálke čaju alebo kávy. Nakrájaný na menšie kúsky je ideálny ako sladké pohostenie pre hostí alebo ako maškrta do obedového balíčka. Je to koláč, ktorý vždy pohladí chuťové bunky.

Ako skladovať jablkové pité, aby zostalo čerstvé

Aby si jablkové pité zachovalo svoju vláčnosť a vôňu čo najdlhšie, odporúča sa skladovať ho v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, najlepšie mimo priameho slnečného svetla. 

Ak sa vám zvýši viac kúskov, pokojne ich môžete uchovať aj v chladničke – no pred podávaním ich nechajte ohriať pri izbovej teplote alebo v rúre, aby opäť získali svoju jemnosť. Pité je možné aj zamraziť, ideálne už nakrájané na porcie, ktoré po rozmrazení stačí krátko ohriať a máte opäť čerstvú pochúťku.

Najčastejšie chyby pri príprave jablkového pité

Jednou z najčastejších chýb je príliš vlhká jablková plnka. Ak jablká po nastrúhaní nepustia dostatok šťavy a vy ich rovno použijete, môžu „rozmočiť“ spodnú vrstvu cesta. Odporúča sa preto jablká krátko postáť, prípadne ich jemne vyžmýkať, aby výsledok nebol príliš mokrý.

Ďalšou častou chybou je nedostatočne vychladené cesto – ak je príliš mäkké, zle sa s ním pracuje a môže sa lepiť či trhať. Daj mu čas v chladničke, aspoň 30 minút, aby si ho mohol/la bez problémov rozvaľkať a preniesť na plech.

Reklama

Ďalšie recepty na jablkové koláče:

Aktualizovaný článok: 28.10.2025

5/5 - 6 hlasov

13 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

21.03.2024 11:16

Klasický koláč, ktorý nikdy nesklame.

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

09.12.2022 16:35

Chystám sa na jablkový koláč. Dúfam, že sa mi podarí...

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:11

Mama ho robí často je skvelý hneď sa po ňom zapráši a olej je prázdniny

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

01.02.2022 11:02


Mnam, najlepsi kolac na svete. Cisty jablkovy. Moja babka ho v lete piekla kazdy tyzden.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.11.2020 14:28

Je super priateľka ho robieva často

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

03.09.2020 14:32

priatelka ho často pečie

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

21.06.2018 16:01

takýto koláčik som sa naučila piecť od mojej mamky, dávam hrubšiu plnku...viac jabĺčok.

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

10.06.2018 08:14

Výborný...a nám chutí aj s tvarohom, mňam...

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

29.06.2018 08:13

Áno, aj s tvarohom je skvelý :) A keďže u nás doma nie sú všetci milovníci tvarohu, tak vždy robievame koláčik tak, že na polovicu dáme jablká a na polovicu tvaroh - spôsob ako potešiť každého.

Veronika Marejková

Veronika Marejková

09.06.2018 15:13

Ešte som taký koláčik nerobila. Najčastejšie robím jablkové muffinky. Najvyšší čas vyskúšať. :)

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

08.06.2018 12:17

Tento jablkový koláčik milujem a moja mamina ho robí stále dookola - pretože ten jej je úplne famózny a jedinenčný, vďaka mami :)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

07.06.2018 08:45

výborný nápad - využiť jablčka

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.05.2018 21:53

Tento zákusok mám veľmi rada...aj moja mama ho piekla najlepší na svete :-)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 18:14

táto klasika nikdy neomrzí, nepoznám človeka ktorý by ho namal rád.. pečiem ho dosť často

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE