Slané recepty z krémového syra – TOP 10 pochúťok z cream cheese

Slané recepty z krémového syra

Cream cheese, jemný krémový syr, patrí medzi obľúbené suroviny v kuchyniach po celom svete. Jeho bohatá a krémová konzistencia ho robí ideálnym pre sladké dezerty, ako sú cheesecaky, cupcaky alebo krémové torty. Tento syr však nemusí byť len základom pre sladkosti – jeho jemne kyslastá chuť ho predurčuje na použitie aj v slaných jedlách, kde dokáže pozdvihnúť chuť pokrmov na novú úroveň.

Ak hľadáte inšpiráciu na slané pochúťky s cream cheese, ste na správnom mieste. Pripravili sme pre vás pestrú kolekciu receptov, ktoré využijete na každodenné varenie aj na špeciálne príležitosti. Od koláčov a nátierok po polievky či predjedlá – cream cheese sa hodí všade tam, kde chcete do jedla vniesť jemnú krémovosť a jedinečnú chuť. Vyskúšajte tieto lahodné recepty a presvedčte sa sami!

1. Slaný koláč s lososom a cream cheese

Ingrediencie:

  • 1 lístkové cesto
  • 200 g cream cheese
  • 100 g údeného lososa
  • 2 vajcia
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 ČL kôpru
  • soľ, čierne korenie

Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme a vystelieme ním formu na koláč. Cream cheese rozmiešame so smotanou, vajcami, kôprom, soľou a korením. Zmes nalejeme na cesto a na vrch uložíme kúsky lososa. Pečieme pri 180 °C asi 25–30 minút, kým povrch nezozlatne.

2. Cuketové rolky plnené cream cheese

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 200 g cream cheese
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL nasekaných byliniek (bazalka, petržlen)
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Cukety nakrájame na tenké plátky (najlepšie škrabkou alebo mandolínou). Plátky posolíme, necháme 10 minút odstáť a osušíme papierovou utierkou. Cream cheese zmiešame s prelisovaným cesnakom, bylinkami, parmezánom, soľou a korením. 

Na každý plátok cukety nanesieme cream cheese zmes, zrolujeme a upevníme špáradlom. Rolky uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme pri 200 °C asi 10–15 minút, kým mierne nezhnednú. Podávame teplé alebo studené ako predjedlo či snack.

brokolicová polievka
Freepik.com

3. Krémová polievka z brokolice s cream cheese

Ingrediencie:

  • 500 g brokolice
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g cream cheese
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie

Postup: Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky, zalejeme vývarom a varíme, kým brokolica nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme cream cheese a ešte krátko povaríme. Dochutíme soľou a korením a podávame.

4. Slané muffiny s cream cheese a slaninou

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 100 g cream cheese
  • 100 g opečenej slaniny
  • 150 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 50 g strúhaného syra
  • soľ, čierne korenie

Postup: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a korenie. Pridáme cream cheese, mlieko, vajcia a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame slaninu a strúhaný syr. Zmes rozdelíme do muffinovej formy a pečieme pri 180 °C asi 20 minút, kým muffiny nezozlatnú.

5. Krémové cestoviny s cream cheese a špenátom

Ingrediencie:

  • 300 g cestovín (penne, fusilli)
  • 200 g cream cheese
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • soľ, čierne korenie

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na panvici orestujeme cesnak na oleji, pridáme špenát a necháme ho zmäknúť. Primiešame cream cheese, dochutíme soľou a korením a pridáme trochu vody z cestovín na zriedenie omáčky. Vmiešame uvarené cestoviny a podávame s parmezánom.

lososový tatarák
Freepik.com

6. Tatarák z lososa s cream cheese

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého lososa (kvalitného)
  • 100 g cream cheese
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL kapary
  • 1 PL nasekanej pažítky
  • soľ, čierne korenie

Postup: Lososa nakrájame na drobné kocky. Zmiešame ho s cream cheese, citrónovou šťavou, olivovým olejom, kaparami a pažítkou. Dochutíme soľou a korením. Podávame na opečenom toaste alebo s čerstvým pečivom.

7. Pikantná nátierka s cream cheese a paprikou

Ingrediencie:

  • 200 g cream cheese
  • 1 červená paprika
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • štipka kajenského korenia (podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Papriku nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na panvici, aby zmäkla. Necháme vychladnúť. V miske zmiešame cream cheese, cesnak prelisovaný cez lis, mletú papriku, kajenské korenie, soľ a čierne korenie. Pridáme orestovanú papriku a premiešame. Na záver vmiešame petržlenovú vňať. Podávame na čerstvom pečive alebo toastoch.

8. Zapekané mini bagety s cream cheese a údeným syrom

Ingrediencie:

  • 4 mini bagety
  • 200 g cream cheese
  • 100 g údeného syra (nastrúhaného)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL nasekanej pažítky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Mini bagety pozdĺžne rozrežeme a opatrne vydlabeme časť striedky. Cream cheese zmiešame s nastrúhaným údeným syrom, prelisovaným cesnakom, pažítkou, soľou a korením. Zmesou naplníme bagety, ktoré zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 180 °C asi 10 minút. Bagety vyberieme, narežeme na menšie kúsky a podávame.

plnené taštičky
Freepik.com

9. Pikantné kuracie taštičky s cream cheese

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g cream cheese
  • 150 g pečeného alebo grilovaného kuracieho mäsa (nasekaného na kúsky)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 1 vajce na potretie

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Cream cheese zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, prelisovaným cesnakom, mletou paprikou, oreganom, soľou a korením. Na každý štvorec cesta dáme lyžicu plnky, zložíme do tvaru trojuholníka alebo taštičky a okraje dobre pritlačíme vidličkou. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 190 °C asi 15–20 minút, kým nezozlatnú. Podávame teplé alebo studené.

10. Plnené tortilly s cream cheese a grilovanou zeleninou

Ingrediencie:

  • 4 veľké tortilly
  • 200 g cream cheese
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Cuketu, papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky, ochutíme mletou paprikou, oreganom, soľou a korením. Zeleninu orestujeme na olivovom oleji, kým nezmäkne. Tortilly natrieme cream cheese a do stredu uložíme grilovanú zeleninu. Zrolujeme, narežeme na menšie kúsky a podávame teplé alebo studené.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.