Cream cheese, jemný krémový syr, patrí medzi obľúbené suroviny v kuchyniach po celom svete. Jeho bohatá a krémová konzistencia ho robí ideálnym pre sladké dezerty, ako sú cheesecaky, cupcaky alebo krémové torty. Tento syr však nemusí byť len základom pre sladkosti – jeho jemne kyslastá chuť ho predurčuje na použitie aj v slaných jedlách, kde dokáže pozdvihnúť chuť pokrmov na novú úroveň.
Ak hľadáte inšpiráciu na slané pochúťky s cream cheese, ste na správnom mieste. Pripravili sme pre vás pestrú kolekciu receptov, ktoré využijete na každodenné varenie aj na špeciálne príležitosti. Od koláčov a nátierok po polievky či predjedlá – cream cheese sa hodí všade tam, kde chcete do jedla vniesť jemnú krémovosť a jedinečnú chuť. Vyskúšajte tieto lahodné recepty a presvedčte sa sami!
1. Slaný koláč s lososom a cream cheese
Ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 200 g cream cheese
- 100 g údeného lososa
- 2 vajcia
- 100 ml smotany na varenie
- 1 ČL kôpru
- soľ, čierne korenie
Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme a vystelieme ním formu na koláč. Cream cheese rozmiešame so smotanou, vajcami, kôprom, soľou a korením. Zmes nalejeme na cesto a na vrch uložíme kúsky lososa. Pečieme pri 180 °C asi 25–30 minút, kým povrch nezozlatne.
2. Cuketové rolky plnené cream cheese
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 200 g cream cheese
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL nasekaných byliniek (bazalka, petržlen)
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
Postup: Cukety nakrájame na tenké plátky (najlepšie škrabkou alebo mandolínou). Plátky posolíme, necháme 10 minút odstáť a osušíme papierovou utierkou. Cream cheese zmiešame s prelisovaným cesnakom, bylinkami, parmezánom, soľou a korením.
Na každý plátok cukety nanesieme cream cheese zmes, zrolujeme a upevníme špáradlom. Rolky uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme pri 200 °C asi 10–15 minút, kým mierne nezhnednú. Podávame teplé alebo studené ako predjedlo či snack.
Freepik.com3. Krémová polievka z brokolice s cream cheese
Ingrediencie:
- 500 g brokolice
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g cream cheese
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Postup: Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky, zalejeme vývarom a varíme, kým brokolica nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme cream cheese a ešte krátko povaríme. Dochutíme soľou a korením a podávame.
4. Slané muffiny s cream cheese a slaninou
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 100 g cream cheese
- 100 g opečenej slaniny
- 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g strúhaného syra
- soľ, čierne korenie
Postup: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a korenie. Pridáme cream cheese, mlieko, vajcia a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame slaninu a strúhaný syr. Zmes rozdelíme do muffinovej formy a pečieme pri 180 °C asi 20 minút, kým muffiny nezozlatnú.
5. Krémové cestoviny s cream cheese a špenátom
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (penne, fusilli)
- 200 g cream cheese
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na panvici orestujeme cesnak na oleji, pridáme špenát a necháme ho zmäknúť. Primiešame cream cheese, dochutíme soľou a korením a pridáme trochu vody z cestovín na zriedenie omáčky. Vmiešame uvarené cestoviny a podávame s parmezánom.
Freepik.com6. Tatarák z lososa s cream cheese
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého lososa (kvalitného)
- 100 g cream cheese
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL kapary
- 1 PL nasekanej pažítky
- soľ, čierne korenie
Postup: Lososa nakrájame na drobné kocky. Zmiešame ho s cream cheese, citrónovou šťavou, olivovým olejom, kaparami a pažítkou. Dochutíme soľou a korením. Podávame na opečenom toaste alebo s čerstvým pečivom.
7. Pikantná nátierka s cream cheese a paprikou
Ingrediencie:
- 200 g cream cheese
- 1 červená paprika
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- štipka kajenského korenia (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup: Papriku nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na panvici, aby zmäkla. Necháme vychladnúť. V miske zmiešame cream cheese, cesnak prelisovaný cez lis, mletú papriku, kajenské korenie, soľ a čierne korenie. Pridáme orestovanú papriku a premiešame. Na záver vmiešame petržlenovú vňať. Podávame na čerstvom pečive alebo toastoch.
8. Zapekané mini bagety s cream cheese a údeným syrom
Ingrediencie:
- 4 mini bagety
- 200 g cream cheese
- 100 g údeného syra (nastrúhaného)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL nasekanej pažítky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Mini bagety pozdĺžne rozrežeme a opatrne vydlabeme časť striedky. Cream cheese zmiešame s nastrúhaným údeným syrom, prelisovaným cesnakom, pažítkou, soľou a korením. Zmesou naplníme bagety, ktoré zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 180 °C asi 10 minút. Bagety vyberieme, narežeme na menšie kúsky a podávame.
Freepik.com9. Pikantné kuracie taštičky s cream cheese
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 200 g cream cheese
- 150 g pečeného alebo grilovaného kuracieho mäsa (nasekaného na kúsky)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1 vajce na potretie
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Cream cheese zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, prelisovaným cesnakom, mletou paprikou, oreganom, soľou a korením. Na každý štvorec cesta dáme lyžicu plnky, zložíme do tvaru trojuholníka alebo taštičky a okraje dobre pritlačíme vidličkou. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 190 °C asi 15–20 minút, kým nezozlatnú. Podávame teplé alebo studené.
10. Plnené tortilly s cream cheese a grilovanou zeleninou
Ingrediencie:
- 4 veľké tortilly
- 200 g cream cheese
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 stredná cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Cuketu, papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky, ochutíme mletou paprikou, oreganom, soľou a korením. Zeleninu orestujeme na olivovom oleji, kým nezmäkne. Tortilly natrieme cream cheese a do stredu uložíme grilovanú zeleninu. Zrolujeme, narežeme na menšie kúsky a podávame teplé alebo studené.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com