Čo si predstaviť pod pojmom superpotravina? Túto nálepku by sme mohli dať prakticky každej potravine, ktorá nám dokáže poskytnúť cenné živiny a v určitom smere má priaznivý vplyv na naše zdravie. Medzi superpotraviny sú však vo všeobecnosti radené hlavne tie potraviny, ktoré majú skutočne vysoký podiel mnohých vitamínov, antioxidantov a ďalších cenných látok a blahodarne pôsobia na telo i myseľ. Typickou superpotravinou je napríklad ovocie acai, ktoré má vďaka svojmu zloženiu silné antioxidačné účinky. K týmto bobuliam môžeme pridať aj chia alebo konopné semená, spirulinu, moringu, kakaové bôby, quinou, ale aj mnohé ďalšie potraviny. Rozhodne však nemôžeme zabudnúť ani na goji bobule, ktoré patria k najvýživnejším plodom na svete. Zistite, prečo sa ich oplatí konzumovať pravidelne!
Odkiaľ bobule goji pochádzajú?
Poznáte goji bobule? Reč je o plodoch kustovnice čínskej, latinsky Lycium chinense, čo je rastlina z čeľade ľuľkovité. Pôvod kustovnice možno hľadať v Ázii, a to najmä v Číne. Jej výskyt sa však postupne rozšíril aj do Japonska, Kórey a ďalších oblastí, a to v súčasnosti aj mimo pôvodnej Ázie. Kustovnica je opadavý ker dorastajúci do výšky okolo jedného metra, zriedkavejšie až do výšky troch metrov. Má vajcovité až kopijovité sýtozelené listy. Konáre sú prevísajúce, rozrastajú sa do šírky a bývajú mierne tŕnisté.
Kvety sú fialkové a vyzerajú ako zvončeky. Kustovnica je však charakteristická najmä svojimi plodmi, pre ktoré je hojne pestovaná. Plodom sú oranžovočervené bobule elipsovitého tvaru, ktoré majú dĺžku jeden až dva centimetre. Majú sladkastú chuť a sú bežne konzumované ako ovocie, a to v čerstvej aj sušenej forme. Plody kustovnice čínskej sú v tradičnej čínskej medicíne, respektíve v ľudovej medicíne mnohých ázijských krajín, využívané už celé stáročia. Na liečebné účely však boli od nepamäti využívané aj ďalšie časti rastliny, vrátane lístia, kôry či koreňov.
Odporúčame: Ako využiť prezreté ovocie? Tieto šikovné triky musíš poznať!
Sú prospešné pre naše zdravie?
Áno, plody kustovnice čínskej nám majú skutočne čo ponúknuť, preto sa ich oplatí zahrnúť do bežnej stravy. V prvom rade v chutných goji plodoch nájdeme všetky základné živiny, a teda cukry, tuky aj bielkoviny. Obsahujú v menšom množstve zdravé tuky a sú zdrojom vlákniny, čo je zmes nestráviteľných sacharidov. Tieto plody sú na prekvapenie skutočne slušným zdrojom bielkovín (cez 11 g proteínov na 100 g bobúľ), pričom v nich nájdeme všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vytvárať samo a je odkázané na ich príjem prostredníctvom stravy. Goji bobule nám však doplnia aj vitamíny a minerály. Ukrývajú značné množstvo vitamínu C, taktiež viaceré vitamíny skupiny B či vitamín E, zinok, železo, vápnik, fosfor a mnohé ďalšie stopové prvky. Nemôžeme však zabudnúť spomenúť ani fakt, že v ovocí goji nájdeme i karotenoidy, čo sú rastlinné farbivá s antioxidačnou silou. Ide napríklad o betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A.
Goji bobule sa oplatí pridať do jedálnička aj z dôvodu podpory imunity. Obsahujú totiž vitamín C, ktorý je potrebný pre imunitný systém a obranyschopnosť. Céčko je navyše známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, a tak spolu s ďalšími antioxidantmi, ktoré v goji nájdeme, napomáha chrániť bunky pred poškodením zo strany voľných radikálov, čím prispieva k prevencii mnohých civilizačných aj nádorových ochorení a predčasného starnutia. Konzumáciou goji je tiež možné podporiť svoj zrak. Toto ovocie totiž ukrýva niektoré karotenoidy potrebné pre ochranu zraku, ako je napríklad zeaxantín. Tieto chutné bobule majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, okrem toho pozitívne vplývajú na krvný tlak a zdravie kardiovaskulárneho systému. Vďaka svojmu zloženiu taktiež stimulujú tvorbu červených a bielych krviniek a podporujú zdravie pokožky, vlasov, pečene, obličiek i tráviaceho traktu. Tradičná čínska medicína navyše pripisuje goji bobuliam schopnosť harmonizovať telo, zvýšiť energiu, odolnosť a silu aj podporiť dlhovekosť a sexuálnu energiu.
Ako si ich vychutnať?
Goji bobule nájdeme v našich končinách prevažne len v sušenej podobe. Sú dobre dostupné na internete, v predajniach so zdravou výživou, ale už aj vo väčších obchodoch s potravinami. Goji vyzerajú ako sušené hrozienka, no sú charakteristické sýto červenou až červenooranžovou farbou. Ich chuť je veľmi zaujímavá. Mnohým pripomína kombináciu chutí jablka, šípok a brusníc. Sú jemne sladkasté, miestami až sladkokyslé. Goji bobule je pritom možné zaradiť do jedálnička úplne jednoducho. Na menšej hrsti sušených bobúľ, čo je približne 3 až 5 polievkových lyžíc, si môžete niekoľkokrát týždenne priamo pochutnať, napríklad na desiatu či olovrant. Bobule sú skrátka chutné aj samotné.
Rovnako si ich však v takomto množstve môžete pridávať napríklad do jogurtu, raňajkovej kaše, cereálií, pudingu či smoothie nápoja. Pokojne ich však môžete pridať do cesta pri pečení muffinov či chutného banánového chlebíka. Z goji bobúľ si však môžete dokonca pripraviť aj čaj. Približne 2 až 3 polievkové lyžice bobúľ stačí povariť v 3/4 litra vody asi 3 minúty. Následne odvar sceďte a popíjajte počas dňa. Vylúhované plody je možné pokojne skonzumovať. Takýmto odvarom je možné podporiť svoje trávenie, dobré hladiny krvného tlaku, posilniť imunitu a dodať si energiu. Goji, či už v sušenej podobe, alebo vo forme čaju, je vhodné do jedálnička pridať aj pri redukcii váhy.
Pozri aj: Ako pomôcť hormonálnej rovnováhe prirodzene? Máme 7 tipov, ako na to!