Každá jedna z nás pozná ten pocit, keď vôňa vôkol nás prebudí naše chuťové bunky. Ihneď máme pocit hladu a túžba ochutnať zdroj vábivej vône sa stane priam neodkladnou záležitosťou.
Ale čo ak je to práve niečo nezdravé a nástenné hodiny nám ukazujú osem hodín večer? Premeňte nezdravé jedlo na zdravší variant a pusťme sa s chuťou do varenia.
Aj nezdravé hranolky sa stávajú zdravou pochúťkou v prípade, že zameníte ingrediencie. Skvelá chuť a vôňa však zostáva nezmenená. Ako pripraviť chrumkavé hranolky na zdravší spôsob?
Ako na zdravé hranolky?
V západnej kultúre v snahe o nájdenie zdravšej varianty jedálneho lístka a túžby po tenšej línii ženy začali trochu experimentovať. A tak vznikli pečené hranolky, ktoré namiesto zemiakov pozostávajú z chutného zeleru a mrkvy, pričom obľúbený slnečnicový olej zamenili za zdravší olivový olej.
Ešte ste neskúšali napríklad zelerové hranolky? Verte, že nadchnú vaše chuťové poháriky, a to aj keď milujete klasické zemiakové hranolky.
Ingrediencie na zeleninové hranolky:
mrkva 2 ks
zeler 1 ks
morská soľ
bylinky
olivový olej
Odporúčame vyskúšať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Ako pripraviť zdravé zelerové hranolky a mrkvové hranolky
Zeleninu očistíme a na doske nakrájame do tvaru hranoliek v šírke 1 cm. Pokrájanú zeleninu dáme do misky, kde pridáme olivový olej, vegetu a morskú soľ s bylinkami podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a vysypeme na plech, kde sme si už vopred položili papier na pečenie. Rozložíme ich rovnomerne po celom plechu a dáme do vyhriatej rúry (210 stupňov) na 15 minút.
Mrkvové a zelerové hranolky podávame teplé ako zdravú prílohu ku ktorémukoľvek mäsu, s lyžičkou kyslej smotany a bylinkami, alebo ako samostatnú pochúťku na príjemný večer!
Odporúčame vyskúšať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
Ďalšie recepty na hranolky na zdravší spôsob:
1. Zdravé batatové hranolky
Ingrediencie:
1 kg batát (sladkých zemiakov)
2 – 3 PL olivového oleja
2 – 3 PL škrobu (zemiakový škrob, kukuričný škrob)
1 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL cesnakového korenia
soľ
Ako pripraviť hranolky zo sladkých zemiakov? Bataty umyjeme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Zalejeme ich vodou a necháme 40 minút odpočívať. Potom ich scedíme a osušíme čistou utierkou. Potom k batatom v miske nalejeme olej a nasypeme škrob, mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti sušené bylinky. Pred pečením nesolíme!
Pečieme pri teplote 210 °C na plechu s papierom na pečenie 25 minút, potom ich popretáčame a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení osolíme a môžeme podávať. Vďaka tomuto zdĺhavejšiemu postupu budú batatové hranolky úžasne chrumkavé. Môžete k nim podávať napríklad jogurtový dip.
Odporúčame vyskúšať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
2. Chrumkavé zemiakové hranolky z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:
4 stredne veľké zemiaky
1-2 lyžice olivového oleja
soľ podľa chuti
Voliteľné korenie: mletá červená paprika, čierne korenie, cesnakový prášok, rozmarín
Jednoduchý fit recept: Zemiaky dobre umyte a osušte. Môžete ich ošúpať alebo nechať šupku. Nakrájajte zemiaky na hranolky rovnomernej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Hranolky namočte do misky s vodou na aspoň 30 minút. Tým odstránite prebytočný škrob a po upečení získate chrumkavé hranolčeky.
Po namočení hranolky dôkladne osušte pomocou utierky alebo papierových utierok. Hranolky premiešajte s olivovým olejom a posypte korením podľa chuti. Dobre premiešajte, aby boli hranolky rovnomerne pokryté.
Hranolky rozložte do košíka teplovzdušnej fritézy tak, aby sa navzájom príliš neprekrývali. Pečte pri 200 °C približne 15-20 minút alebo dokým nebudú zlatisté a chrumkavé. Po 10 minútach ich môžete premiešať alebo potriasť, aby sa rovnomerne opekali.
Hotové hranolky vyberte z fritézy, osoľte a podávajte ihneď. Sú vynikajúce s rôznymi dipmi alebo jednoducho samotné.
Článok aktualizovaný 15.5.2024
Aktualizovaný článok: 15.05.2024