Zdravé hranolky ľahko a rýchlo – takto pripravené ich budeš zbožňovať

Každá jedna z nás pozná ten pocit, keď vôňa vôkol nás prebudí naše chuťové bunky. Ihneď máme pocit hladu a túžba ochutnať zdroj vábivej vône sa stane priam neodkladnou záležitosťou.

Ale čo ak je to práve niečo nezdravé a nástenné hodiny nám ukazujú osem hodín večer? Premeňte nezdravé jedlo na zdravší variant a pusťme sa s chuťou do varenia.

Aj nezdravé hranolky sa stávajú zdravou pochúťkou v prípade, že zameníte ingrediencie. Skvelá chuť a vôňa však zostáva nezmenená. Ako pripraviť chrumkavé hranolky na zdravší spôsob?

Ako na zdravé hranolky?

V západnej kultúre v snahe o nájdenie zdravšej varianty jedálneho lístka a túžby po tenšej línii ženy začali trochu experimentovať. A tak vznikli pečené hranolky, ktoré namiesto zemiakov pozostávajú z chutného zeleru a mrkvy, pričom obľúbený slnečnicový olej zamenili za zdravší olivový olej.

Ešte ste neskúšali napríklad zelerové hranolky? Verte, že nadchnú vaše chuťové poháriky, a to aj keď milujete klasické zemiakové hranolky. 

Ingrediencie na zeleninové hranolky:

  • mrkva 2 ks

  • zeler 1 ks

  • morská soľ

  • bylinky

  • olivový olej

Odporúčame vyskúšať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

hranolkyredakcia KAMzaKRASOU.sk

Ako pripraviť  zdravé zelerové hranolky a mrkvové hranolky

Zeleninu očistíme a na doske nakrájame do tvaru hranoliek v šírke 1 cm. Pokrájanú zeleninu dáme do misky, kde pridáme olivový olej, vegetu a morskú soľ s bylinkami podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a vysypeme na plech, kde sme si už vopred položili papier na pečenie. Rozložíme ich rovnomerne po celom plechu a dáme do vyhriatej rúry (210 stupňov) na 15 minút.

Mrkvové a zelerové hranolky podávame teplé ako zdravú prílohu ku ktorémukoľvek mäsu, s lyžičkou kyslej smotany a bylinkami, alebo ako samostatnú pochúťku na príjemný večer!

 Odporúčame vyskúšať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!

zdravé hranolkyredakcia KAMzaKRASOU.sk

Ďalšie recepty na hranolky na zdravší spôsob:

1. Zdravé batatové hranolky

Ingrediencie: 

  • 1 kg batát (sladkých zemiakov)

  • 2 – 3 PL olivového oleja

  • 2 – 3 PL škrobu (zemiakový škrob, kukuričný škrob)

  • 1 ČL mletej červenej papriky

  • 1/2 ČL cesnakového korenia

  • soľ

Ako pripraviť hranolky zo sladkých zemiakov? Bataty umyjeme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Zalejeme ich vodou a necháme 40 minút odpočívať. Potom ich scedíme a osušíme čistou utierkou. Potom k batatom v miske nalejeme olej a nasypeme škrob, mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti sušené bylinky. Pred pečením nesolíme!

Pečieme pri teplote 210 °C na plechu s papierom na pečenie 25 minút, potom ich popretáčame a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení osolíme a môžeme podávať. Vďaka tomuto zdĺhavejšiemu postupu budú batatové hranolky úžasne chrumkavé. Môžete k nim podávať napríklad jogurtový dip. 

Odporúčame vyskúšať:  6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres

2. Chrumkavé zemiakové hranolky z teplovzdušnej fritézy

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky

  • 1-2 lyžice olivového oleja

  • soľ podľa chuti

  • Voliteľné korenie: mletá červená paprika, čierne korenie, cesnakový prášok, rozmarín

Jednoduchý fit recept: Zemiaky dobre umyte a osušte. Môžete ich ošúpať alebo nechať šupku. Nakrájajte zemiaky na hranolky rovnomernej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Hranolky namočte do misky s vodou na aspoň 30 minút. Tým odstránite prebytočný škrob a po upečení získate chrumkavé hranolčeky.

Po namočení hranolky dôkladne osušte pomocou utierky alebo papierových utierok. Hranolky premiešajte s olivovým olejom a posypte korením podľa chuti. Dobre premiešajte, aby boli hranolky rovnomerne pokryté.

Hranolky rozložte do košíka teplovzdušnej fritézy tak, aby sa navzájom príliš neprekrývali. Pečte pri 200 °C približne 15-20 minút alebo dokým nebudú zlatisté a chrumkavé. Po 10 minútach ich môžete premiešať alebo potriasť, aby sa rovnomerne opekali.

Hotové hranolky vyberte z fritézy, osoľte a podávajte ihneď. Sú vynikajúce s rôznymi dipmi alebo jednoducho samotné.

Článok aktualizovaný 15.5.2024

38 komentárov
Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

02.12.2015 13:27

Tak toto musím vyskúšať :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.12.2015 19:35

Zelerové robievam,vyskúšam aj z mrkvy

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

03.12.2015 07:10

určitě vyzkouším, blíží se čas návštěv

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

06.12.2015 16:52

tu mrkvu musím vyskúšať! :)

Vaše meno:

Ladislav Lešňovský

Ladislav Lešňovský

06.12.2015 21:32

je to výborné...ja som si ešte dával aj petržlen - má potom úplne inú chuť

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.12.2015 23:02

ja som si nedavno robila zelerove hranolky a veru boli chutne,take trosku sladkaste, co mi vyhovovalo...

Vaše meno:

Zuzana Šefčovičová

Zuzana Šefčovičová

07.12.2015 09:18

zelerové hranolky sú úplne top :) milujem tú vôňu aj chuť.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.12.2015 09:02

zelerové som skúšala na moje prekvapenie boli naozaj dobré :)

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

08.12.2015 19:28

ma to niekto oskúšane ? je to naozaj ako ozajstná hranolka ? :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

09.12.2015 19:02

no neviem či by mi to doma jedli

Vaše meno:

Apolonia Bachanova

Apolonia Bachanova

11.12.2015 10:44

Milujeeem ich.Manzelovi robim klasicke zemiakove a sebe z malych cuketiek,tie mi pojeda aj on,velmi nam chutia

Vaše meno:

zuzana horvathova

zuzana horvathova

13.12.2015 17:45

zelerové sú fakt dobré

Vaše meno:

Petra Ondrušová

Petra Ondrušová

14.12.2015 19:53

jo, vypadá to výborne

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

15.12.2015 14:27

Zelerové hranolky sú vynikajúce.

Vaše meno:

Lýdia Pajerchinová

Lýdia Pajerchinová

15.12.2015 16:24

robievam aj z červenej repy

Vaše meno:

Henrieta Strnisková

Henrieta Strnisková

17.12.2015 21:13

zelerové mi nechutia, ale z tekvice hokaido sú mňam

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

31.12.2015 14:52

z mrkvy a cukety áno, zelerové som neskúšala:)

Vaše meno:

Katarína

Katarína

04.03.2016 14:40

Robievam zelerové hranolky a sú ako droga

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.03.2016 21:25

určite vyskúšam

Vaše meno:

Karina Bartakovičová

Karina Bartakovičová

11.03.2016 12:56

zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)

Vaše meno:

Karina Bartakovičová

Karina Bartakovičová

11.03.2016 13:01

zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 12:36

Tie zelerové sú naozaj super, vyskúšali sme ich :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.05.2017 05:41

Ešte som nerobila.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.05.2017 07:44

tento recept poznám..... robievam ho

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

10.05.2017 08:53

tak toto ma fakt neočarilo...v surovom stave táto zelenina áno, ale pečená nie

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.05.2017 12:25

Robila som ich minulý týždeň ..Ale zeler som neskúšala. Mala som mrkvu ,batáty a cuketu .. Bola to mňamka..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.05.2017 17:46

hranolky zo zemiakov robím tak raz do roka, myslím, že nezaškodia, ale určite vyskúšam aj tieto zdravšie

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.05.2017 18:22

zelerové hranolky sú úplne perfektné,chutia mi viac ako zemiakové

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.05.2017 23:55

Vyskúšam, aj keď si myslím, že na zemiakové nemajú...

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

13.05.2017 20:16

Mrkvové som ešte nevidela ale vyskúšam ich :)

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

16.05.2017 17:57

Teraz ste mi urobili veľké chute, niekedy vyskúšam!

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

17.05.2017 22:35

Mnam vyzeraju chutne,zelerove vyskusam

Vaše meno:

Jana Martonová

Jana Martonová

23.10.2017 19:09

Mňam mňam, pečenú zeleninu robím aj ja často, podobne upravená nám chutí aj cvikla a cuketa.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.06.2018 13:35

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

02.12.2018 11:05

takto som to neskusala este... jedavam klasicke zemiakove hranolky, ale toto urcite stoji za vyskusanie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.01.2019 15:39

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 13:17

Je super, že hranolky sa dajú spraviť z hocakej tvrdšej zeleniny a určite sú lepšie a zdravšie pečené v rúre ako vysmážané na panvici alebo vo fritéze, už dlhé roky ich robíme výlučne v rúre :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

04.07.2023 13:47

Moja vnučka ich miluje

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE