Každá jedna z nás pozná ten pocit, keď vôňa vôkol nás prebudí naše chuťové bunky. Ihneď máme pocit hladu a túžba ochutnať zdroj vábivej vône sa stane priam neodkladnou záležitosťou.
Ale čo ak je to práve niečo nezdravé a nástenné hodiny nám ukazujú osem hodín večer? Premeňte nezdravé jedlo na zdravší variant a pusťme sa s chuťou do varenia.
Aj nezdravé hranolky sa stávajú zdravou pochúťkou v prípade, že zameníte ingrediencie. Skvelá chuť a vôňa však zostáva nezmenená. Ako pripraviť chrumkavé hranolky na zdravší spôsob?
Ako na zdravé hranolky?
V západnej kultúre v snahe o nájdenie zdravšej varianty jedálneho lístka a túžby po tenšej línii ženy začali trochu experimentovať. A tak vznikli pečené hranolky, ktoré namiesto zemiakov pozostávajú z chutného zeleru a mrkvy, pričom obľúbený slnečnicový olej zamenili za zdravší olivový olej.
Ešte ste neskúšali napríklad zelerové hranolky? Verte, že nadchnú vaše chuťové poháriky, a to aj keď milujete klasické zemiakové hranolky.
Ingrediencie na zeleninové hranolky:
mrkva 2 ks
zeler 1 ks
morská soľ
bylinky
olivový olej
Odporúčame vyskúšať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
redakcia KAMzaKRASOU.sk
Ako pripraviť zdravé zelerové hranolky a mrkvové hranolky
Zeleninu očistíme a na doske nakrájame do tvaru hranoliek v šírke 1 cm. Pokrájanú zeleninu dáme do misky, kde pridáme olivový olej, vegetu a morskú soľ s bylinkami podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a vysypeme na plech, kde sme si už vopred položili papier na pečenie. Rozložíme ich rovnomerne po celom plechu a dáme do vyhriatej rúry (210 stupňov) na 15 minút.
Mrkvové a zelerové hranolky podávame teplé ako zdravú prílohu ku ktorémukoľvek mäsu, s lyžičkou kyslej smotany a bylinkami, alebo ako samostatnú pochúťku na príjemný večer!
Odporúčame vyskúšať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
redakcia KAMzaKRASOU.sk
Ďalšie recepty na hranolky na zdravší spôsob:
1. Zdravé batatové hranolky
Ingrediencie:
1 kg batát (sladkých zemiakov)
2 – 3 PL olivového oleja
2 – 3 PL škrobu (zemiakový škrob, kukuričný škrob)
1 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL cesnakového korenia
soľ
Ako pripraviť hranolky zo sladkých zemiakov? Bataty umyjeme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Zalejeme ich vodou a necháme 40 minút odpočívať. Potom ich scedíme a osušíme čistou utierkou. Potom k batatom v miske nalejeme olej a nasypeme škrob, mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti sušené bylinky. Pred pečením nesolíme!
Pečieme pri teplote 210 °C na plechu s papierom na pečenie 25 minút, potom ich popretáčame a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení osolíme a môžeme podávať. Vďaka tomuto zdĺhavejšiemu postupu budú batatové hranolky úžasne chrumkavé. Môžete k nim podávať napríklad jogurtový dip.
Odporúčame vyskúšať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
2. Chrumkavé zemiakové hranolky z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:
4 stredne veľké zemiaky
1-2 lyžice olivového oleja
soľ podľa chuti
Voliteľné korenie: mletá červená paprika, čierne korenie, cesnakový prášok, rozmarín
Jednoduchý fit recept: Zemiaky dobre umyte a osušte. Môžete ich ošúpať alebo nechať šupku. Nakrájajte zemiaky na hranolky rovnomernej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Hranolky namočte do misky s vodou na aspoň 30 minút. Tým odstránite prebytočný škrob a po upečení získate chrumkavé hranolčeky.
Po namočení hranolky dôkladne osušte pomocou utierky alebo papierových utierok. Hranolky premiešajte s olivovým olejom a posypte korením podľa chuti. Dobre premiešajte, aby boli hranolky rovnomerne pokryté.
Hranolky rozložte do košíka teplovzdušnej fritézy tak, aby sa navzájom príliš neprekrývali. Pečte pri 200 °C približne 15-20 minút alebo dokým nebudú zlatisté a chrumkavé. Po 10 minútach ich môžete premiešať alebo potriasť, aby sa rovnomerne opekali.
Hotové hranolky vyberte z fritézy, osoľte a podávajte ihneď. Sú vynikajúce s rôznymi dipmi alebo jednoducho samotné.
Článok aktualizovaný 15.5.2024
Aktualizovaný článok: 15.05.2024
38 komentárov
Marta Kendrová
04.07.2023 13:47Moja vnučka ich miluje
Kristína Sekeráková
08.11.2021 13:17Je super, že hranolky sa dajú spraviť z hocakej tvrdšej zeleniny a určite sú lepšie a zdravšie pečené v rúre ako vysmážané na panvici alebo vo fritéze, už dlhé roky ich robíme výlučne v rúre :-)
Jana Komadová
09.01.2019 15:39Určite vyskúšam
Zuzana Szocsova
02.12.2018 11:05takto som to neskusala este... jedavam klasicke zemiakove hranolky, ale toto urcite stoji za vyskusanie
Jana Komadová
11.06.2018 13:35Určite vyskúšam
Jana Martonová
23.10.2017 19:09Mňam mňam, pečenú zeleninu robím aj ja často, podobne upravená nám chutí aj cvikla a cuketa.
Natália Homolová
17.05.2017 22:35Mnam vyzeraju chutne,zelerove vyskusam
Anna Kralovičová
16.05.2017 17:57Teraz ste mi urobili veľké chute, niekedy vyskúšam!
Lucia Kobíková
13.05.2017 20:16Mrkvové som ešte nevidela ale vyskúšam ich :)
Milka Damašková
10.05.2017 23:55Vyskúšam, aj keď si myslím, že na zemiakové nemajú...
Daniela Bieliková
10.05.2017 18:22zelerové hranolky sú úplne perfektné,chutia mi viac ako zemiakové
Mária Maxianová
10.05.2017 17:46hranolky zo zemiakov robím tak raz do roka, myslím, že nezaškodia, ale určite vyskúšam aj tieto zdravšie
Pavlína Vaksmundská
10.05.2017 12:25Robila som ich minulý týždeň ..Ale zeler som neskúšala. Mala som mrkvu ,batáty a cuketu .. Bola to mňamka..
Mária Frnová
10.05.2017 08:53tak toto ma fakt neočarilo...v surovom stave táto zelenina áno, ale pečená nie
Soňa Kelemenová
10.05.2017 07:44tento recept poznám..... robievam ho
Lucia Valková
10.05.2017 05:41Ešte som nerobila.
Mária Zámečníková
21.07.2016 12:36Tie zelerové sú naozaj super, vyskúšali sme ich :)
Karina Bartakovičová
11.03.2016 13:01zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)
Karina Bartakovičová
11.03.2016 12:56zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)
ľubka Olexyová
07.03.2016 21:25určite vyskúšam
Katarína
04.03.2016 14:40Robievam zelerové hranolky a sú ako droga
Juliana Šurkovská
31.12.2015 14:52z mrkvy a cukety áno, zelerové som neskúšala:)
Henrieta Strnisková
17.12.2015 21:13zelerové mi nechutia, ale z tekvice hokaido sú mňam
Lýdia Pajerchinová
15.12.2015 16:24robievam aj z červenej repy
Alžbeta Nováková
15.12.2015 14:27Zelerové hranolky sú vynikajúce.
Petra Ondrušová
14.12.2015 19:53jo, vypadá to výborne
zuzana horvathova
13.12.2015 17:45zelerové sú fakt dobré
Apolonia Bachanova
11.12.2015 10:44Milujeeem ich.Manzelovi robim klasicke zemiakove a sebe z malych cuketiek,tie mi pojeda aj on,velmi nam chutia
Iveta Moravčíková
09.12.2015 19:02no neviem či by mi to doma jedli
Daniela Siplakova
08.12.2015 19:28ma to niekto oskúšane ? je to naozaj ako ozajstná hranolka ? :)
Erika Špacírová
08.12.2015 09:02zelerové som skúšala na moje prekvapenie boli naozaj dobré :)
Zuzana Šefčovičová
07.12.2015 09:18zelerové hranolky sú úplne top :) milujem tú vôňu aj chuť.
Soňa Krátka
06.12.2015 23:02ja som si nedavno robila zelerove hranolky a veru boli chutne,take trosku sladkaste, co mi vyhovovalo...
Ladislav Lešňovský
06.12.2015 21:32je to výborné...ja som si ešte dával aj petržlen - má potom úplne inú chuť
Ivana Čekanová
06.12.2015 16:52tu mrkvu musím vyskúšať! :)
Libuše Šumná
03.12.2015 07:10určitě vyzkouším, blíží se čas návštěv
Marianna Rajniaková
02.12.2015 19:35Zelerové robievam,vyskúšam aj z mrkvy
Patrícia Debnárová
02.12.2015 13:27Tak toto musím vyskúšať :)