Rozvešané svetielka, postavený vianočný stromček, vyzdobené všetko, čo sa len dá. No k pravej vianočnej atmosfére niečo chýba. A to tradičný vianočný punč, ktorý si radi vychutnávame na vianočných trhoch.
Mráz zachádzajúci pod nechty, vyštípané líčka, no v rukách príjemne hrejúci vianočný punč, ktorý sa navyše lahodne pije. Áno, tento vianočný nápoj k tomuto obdobiu proste patrí. A ak nechcete pri jeho pití mrznúť, tak si ho spravte v pohodlí domova.
Zapnite si vianočnú rozprávku alebo film, vyložte nohy, zabaľte sa do deky a vychutnajte si tradičný domáci vianočný punč. Vyskúšate tento recept na najlepší vianočný punč? Spríjemnite si toto predvianočné obdobie, tieto nápoje dostanú vaše chuťové poháriky!
Odporúčame: Recept na mini hotdogy z lístkového cesta: Len tak sa po nich zapráši!
Originálny recept na tradičný domáci vianočný punč s jablkom a škoricou
Ingrediencie na vianočný punč:
-
700 ml až 1 liter červeného vína
- 300 ml rumu
- 300 ml čierneho čaju
- med
- jablko
- citrónovú šťavu
- škoricu, klinčeky, badián a muškátový oriešok
Postup na skvelý vianočný punč: Najskôr si uvaríme čierny čaj, ktorý necháme lúhovať aspoň 3 minúty. Po jeho uvarení k nemu prilejeme červené víno, rum a trochu citrónovej šťavy. Pozor, punč varíme len na miernom ohni tak, aby nevrel. Pridáme na kocky alebo na plátky nakrájané jablko, poprípade môžete zvoliť aj iné druhy ovocia.
Do punču sa skvelo hodia aj lesné plody alebo pomaranč. Určite tiež nič nepokazíte v prípade, že do punču pridáte sušené hrozienka. Na záver punč dochutíme koreninami a medom. Samozrejme, podľa chuti – radšej pridajte menej korenín, než by mal byť punč príliš korenistý. Okrem mletej škorice môžete do punču pridať aj celú škoricu, ktorá môže byť ozdobou pri servírovaní. Na zdravie!
Super recept na domáci punč s lesným ovocím
Ingrediencie:
-
0,5 červeného vína
- 0,5 l bieleho vína
- 400 ml rumu
- 1 l čierneho čaju
- 350 g lesného obľúbeného ovocia (mix maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle)
- 2 celé škorice
- 6 klinčekov
- 3 ks badián
- med alebo kryštálový cukor na dosladenie
Postup: Uvaríme čierny čaj. V hrnci k nemu pridáme biele a červené víno, ako aj rum. Punč začneme variť na malom ohni. Keď sa zmes zahreje, pridáme koreniny, cukor a ovocie. Povaríme asi 20 minút a môžeme podávať.
Jednoduchý recept na vianočný pomarančový punč
Ingrediencie:
-
500 ml šťavy z pomaranča
- 500 ml pomarančového džúsu
- 500 ml bieleho vína
- 500 ml vody
- 100 až 200 ml svetlého rumu
- celá škorica
- 10 klinčekov
- pomaranč
- 2 vrecúška čierneho čaju
- cukor
Postup receptu: Ako prvé si rovnako pripravíme čierny čaj (voda + čajové vrecká). V hrnci zohrejeme biele víno s škoricou a klinčekmi. Potom pridáme pomarančový džús, šťavu z pomaranča, rum a nakrájaný pomaranč. Podľa chuti osladíme. Povaríme asi 20 minút.
TIP: Ak nemáte radi vianočný punč, tak si spravte domáce varené víno alebo si nalejte domáci vaječný likér.
Zdroj: Depositphotos
Anglický zázvorový punč
Ingrediencie:
-
10 cm čerstvého zázvoru
- 2 celé škorice
- kôra z pomaranča
- 8 PL trstinového cukru
- šťava z citróna – asi 2 PL
- 800 + 400 ml vody
- 2 PL sypaného čierneho čaju
- 200 ml sherry
Postup: Zázvor nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s nastrúhanou pomarančovou kôrou, škoricou, cukrom. Zalejeme 800 ml vody a povaríme asi 5 minút. Zo 400 ml vody a sypaného čaju pripravíme silný čaj. Ten nalejeme k zázvorovému odvaru. Pridáme citrónovú šťavu so sherry. Premiešame a môžeme podávať.
Fínsky punč s hrozienkami
Ingrediencie:
-
2 l silného čierneho čaju
- nastrúhaná citrónová kôra za 1/2 citróna
- 5 klinčekov
- citrónová šťava (asi 1 ČL)
- 3/4 l červeného burgunského vína
- 175 ml portského vína
- 175 ml koňaku
- 250 g kryštálového cukru
- hrsť sušených hrozienok
- kardamóm
- hrsť nesolených mandlí
- škorica
Postup: Pripravíme si silný čierny čas a pridáme citrónovú kôru a šťavu, klinčeky, kardamóm a krátko prevaríme. Pridáme burgundské a portské víno aj koňak a taktiež cukor. Premiešame a krátko varíme do rozpustenia cukru. Koreniny vyberieme a pridáme mandle, hrozienka a škoricu. Podávame.
Obľúbený recept na nealko domáci punč
Ingrediencie na vianočný nealko punč:
-
0,5 l ovocného čaju z 2 vrecúšok
- 0,5 l jablkovej šťavy
- ovocie – pomaranč, jablko, hruška, citrón
- 5 klinčekov
- 1 celá škorica
- 2 – 3 PL medu (alebo javorový sirup, trstinový cukor)
- podľa chuti rumová aróma
Postup prípravy vianočného punču bez alkoholu: Pripravíme si ovocný čaj. V hrnci ho zmiešame s jablkovou šťavou a pridáme aj koreniny a ovocie nakrájané na malé kúsky. Zahrievame a na miernom ohni povaríme asi 15 minút. Po odstavení osladíme medom a podľa chuti pridáme rumovú arómu. Ak chceme punč podávať deťom, arómu môžeme úplne vynechať.
Článok aktualizovaný 12.12.2023