Medovníčky sú na Vianoce úplnou klasikou, bez ktorej sviatky ani nemôžu existovať. Rovnako to platí aj v prípade vanilkových rožtekov, burizonových guliek a podobne. Proste, niektoré druhy zákuskov máme spojené s týmito úžasnými zimnými sviatkami, na ktoré sa vždy tešíme počas celého roka.
No skúste tento rok ozvláštniť novým druhom zákuskov, ktoré pôjdu určite na dračku. A nielen medzi dospelými, ale aj deťmi – aj keď, pred tými by sme ich odporúčali skôr skryť.
Punčové guľky alebo teda rumové guľky sú presne tým zákuskom, ktorého príprava vám nezaberie veľmi veľa času. Dokonca ide o nepečenú pochúťku, takže o to lepšie. Ak ešte nepoznáte tento recept a doposiaľ ste ho ani neskúšali, tak vrelo odporúčame. Zo stola tieto chutné nepečené dobroty vždy zmiznú ako prvé!
Suroviny na punčové guličky:
- 150 g detských piškót (okrúhlych alebo podlhovastých)
- 150 g džemu (podľa vlastného výberu)
- 65 g hnedého cukru
- 30 ml rumu
- 1 lyžicu kakaa
- 1 lyžicu hrozienok
- čokoládu a kokos na obaľovanie
Dobrota punčové guľky – postup prípravy:
Ako prvé si nasekáme piškóty. Respektíve nadrvíme a necháme ich v miske. Do hrnca si dáme džem s cukrom a prilejeme rum. Necháme pomaly zahrievať až kým z toho nevznikne tekutá zmes. Následne vytvorenú zmes pridáme k piškótam a premiešame.
Pridáme tiež ovocie, kakao a dobre premiešame. Vytvorenú zmes na guľky necháme vychladnúť a po vychladnutí z nej vytvarujeme menšie guľôčky. Tie obalíme v roztopenej čokoláde a následne aj v kokose. Veríme, že si tieto rumové guľôčky počas sviatkov plne vychutnáte. Prajeme dobrú chuť!
TIP: Milujete punčové rezy? Skúste aj tieto punčové guličky s orechmi a malinovým sirupom
Ingrediencie:
-
200 g práškového cukru
- 140 g masla
- 500 g piškót
- 120 g mletých orechov
- 8 PL malinového sirupu
- punčová aróma (asi 1 PL)
- rum
- na zdobenie čokoláda/čokoládová poleva, cukrové posypy
- malé papierové košíčky na podávanie
Postup: Piškóty dáme do mixéra a pomixujeme ich najemno. Potom k nim pridáme cukor, mleté orechy a maslo. Premiešame a pridáme aj malinový sirup, punčovú arómu a rum podľa chuti. Dobre zmiešame. Ak chcete guľky farebnejšie, pridajte ružové alebo červené potravinárske farbivo.
Zo zmesi rukami tvarujeme guličky. Hotové guľky oblejeme čokoládou alebo polevou (môže byť ružová) a prípadne aj posypeme cukrárenským posypom. Môžeme umiestniť do malých papierových košíčkov a odložíme stuhnúť do chladu.
Ďalšie najlepšie recepty na nepečené dezerty:
- Raw kokosové guľky
- Marlenka guličky
- Včelie úliky
- Tiramisu guličky
- Šuhajdy s orechovou náplňou
- Proteínové guličky
Článok aktualizovaný 13.12.2023