Určite sa to stalo každej jednej gazdinke, keď si rozmrazila príliš veľa mäsa na varenie a kúsok jej zvýšil. Aj keď by ho rada znova zamrazila a použila zasa inokedy, v hlave jej okamžite zasvieti výstražná kontrolka.
Je vlastne opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Ľudové reči o ňom totiž hovoria pomerne negatívne, no ako je to v skutočnosti? Pre všetky v tomto nerozhodné gazdinky sme sa odhodlali hľadať odpoveď!
Je možné mraziť rozmrazené mäso?
Povedzme si úplne narovinu – opätovné mrazenie mäsa nie je ideálnym spôsobom jeho skladovania, aj keď samotné mrazenie je určite vhodným spôsobom ako skladovať mäso.
Proces rozmrazenia a opätovného zmrazenia sa totiž môže podpísať na samotnej kvalite mäsa, čo určite nie je chutné a ani zdravé. Úplne najčastejšie môže mäso zapáchať, sfarbiť sa alebo môže stratiť šťavnatosť, ktorú na mäse všetci milujeme.
Aj preto sme pátrali po tom, ako už rozmrazené mäso zamraziť a pritom ho úplne nezničiť.
Za akých podmienok je možné mraziť už raz rozmrazené mäso?
Myslíme, že teraz potešíme všetky kuchárky keď povieme, že opätovné mrazenie už raz rozmrazeného mäsa je možné, no len za určitých podmienok. Potešíme tým aj tých, čo dbajú o zdravie našej planéty, pretože sa tak zamedzí pomerne veľkému plytvaniu jedlom.
Za akých okolností sa teda môže už rozmrazené mäso bezpečne zamraziť? Dôležité je už to, ako ho rozmrazíte.
Ak tak robíte pri izbovej teplote niekde na kuchynskej linke, na opätovné zamrazenie radšej z bezpečnostného a zdravotného hľadiska zabudnite. Ak ho však rozmrazíte pomalým, no o to bezpečnejším spôsobom v chladničke, stáva sa vhodným kandidátom na opätovné zamrazenie.
Neprehliadnite: Objavte 4 romantické mestá ideálne na výlet vo dvojici
Čo je dôležité pri mrazení mäsa?
Nie je to však všetko. Toto mäso musí spĺňať aj ďalšie kritériá, napríklad aj to, že v rozmrazenom stave nemôže byť mimo chladničky viac ako dve hodiny, a to za predpokladu, že v miestnosti nie je príliš teplo.
Ak je v nej viac ako 32 stupňov Celzia a rozmrazené mäso je vonku z chladničky viac ako jednu hodinu, mäso už zamraziť bezpečne nemôžete. Celkovo mäso nemôže byť rozmrazené viac ako 3, maximálne 4 dni. Ak sa budete držať všetkých týchto bezpečnostných opatrení, opätovné mrazenie mäsa by nemalo predstavovať žiadne zdravotné riziká.
Samozrejme, už raz rozmrazené mäso je možné, za istých podmienok, znova zmraziť. mnohí však uvádzajú, že opätovným mrazením mäso stráca svoju šťavnatosť a rovnako aj chuť!
Odporúčame aj: VIDEO: Šestonedelie z pohľadu ženy – o základnej starostlivosti o telo, hojení rán aj ošetrovaní bradaviek
Mleté mäso a rozmrazovanie mletého mäsa - ako postupovať?
- Vyberte mleté mäso z mrazničky a premiestnite ho do chladničky na rozmrazenie mäsa cez noc. Tento spôsob je najbezpečnejší, pretože pomalý proces rozmrazovania v chladničke minimalizuje riziko rastu baktérií.
- Ak máte menej času, môžete rozmraziť mäso aj vo vode - ide o rozmrazovanie mäsa studenou vodou. Vložte mäso zabalené v nepriepustnej taške alebo obale do studenej vody a občas ju vymieňajte, aby sa voda neprechladila. Tento proces môže trvať len pár hodín.
- Nikdy nerozmrazujte mleté mäso pri izbovej teplote, pretože to môže spôsobiť nebezpečný rast baktérií.
- Keď je mleté mäso je úplne rozmrazené, použite ho čo najskôr. Ak ho necháte ešte nejaký čas, skladovanie mrazeného mäsa je vhodné v chladničke a spotrebujte ho v priebehu 1-2 dní. Inak sa môže celé mäso pokaziť.
- Mleté mäso nikdy nezmrazujte znova po rozmrazení, pretože to môže narušiť jeho textúru a chuť. Opätovné zmrazenie mäsa sa preto neodporúča.
Opätovné zamrazenie mletého mäsa
Mrazenie mletého mäsa je vhodné len v prípade, že bolo mäso správne odmrazené – teda v chladničke pri teplote menej ako 5°C. Ak bolo čerstvé mäso odmrazené pri izbovej teplote alebo na príliš dlhú dobu, nie je bezpečné znovu zmraziť mäso. V takom prípade by bolo lepšie rozmrazené mäso radšej použiť na konzumáciu ihneď. Bezpečné zamrazenie sa už neodporúča.
Ak neviete, čo s rozmrazeným mäsom, tak sa inšpirujte týmito receptami:
Aktualizované na 19.02.2024