Každá žena si počas tehotenstva stráži svoje zdravie najviac ako len dokáže. Nejde totiž len o zdravie samotnej budúcej mamičky, no aj o zdravie jej nenarodeného dieťatka. Preto sú potravinové hrozby pre tehotné ženy naozajstným strašiakom a môžu spôsobiť naozaj zákerné ochorenia, prípadne nepríjemné ťažkosti. Akým jedlám by sa teda mali tehuľky vyhnúť za každú cenu?
Dieťatko v ohrození
Ako môže tehotná žena ochorieť z potravín? Je to celkom prosté. Spôsobujú to najrôznejšie parazity, baktérie či prvky, ktoré sa v niektorých potravinách nachádzajú. Zatiaľ čo niektoré potraviny, respektíve baktérie, vírusy a parazity v nich, môžu u tehotnej ženy vyvolať skôr menšie zdravotné ťažkosti, iné môžu dať zabrať ako matke, tak i dieťatku. V niektorých vážnejších prípadoch môžu dokonca ohroziť vývoj plodu či ho dokonca usmrtiť.
Pozri aj: Braxton Hicksove kontrakcie: Rozoznaj pôrod od planého poplachu!
Toxoplazmóza, listerióza a iné
Azda najväčším strašiakom sa stáva vnútrobunkový parazit s názvom toxoplazma obyčajná (gondii), baktéria listeria monocytogenes a pomerne nebezpečné je pre tehuľky jesť potraviny obsahujúce ortuť, čo je ťažký kov. Poďme si tieto nebezpečné toxíny pre telo rozmeniť na drobné.
- Parazit toxoplazma obyčajná, známa aj ako gondii, spôsobuje toxoplazmózu a prebýva na ovocí, zelenine, mačacích výkaloch a aj v nedostatočne tepelne upravenom mäsa. Spôsobuje príznaky ako sú horúčka, svalová slabosť, bolesti hlavy či opuch lymfatických uzlín. Nenarodenému dieťatku môže spôsobiť stratu sluchu či zraku, vývojové poruchy, poruchy intelektu či nízku pôrodnú hmotnosť. Aby sa jej tehotné ženy vyhli, mali by dbať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, dostatočnú tepelnú úpravu mäsa a v prípade, že prichádzajú do kontaktu s mačkou, mali by na vynášanie ich fekálií používať rukavice. To isté platí aj o práci so zemou, keďže tento parazit sa často nachádza práve v zemine.
- Obávanou baktériou v tehotenstve sa stáva listeria monocytogenes spôsobujúca listeriózu. Tá sa prejavuje ako svalová bolesť, teplota a únava. Táto baktéria sa nachádza v pôde a v kontaminovanej vode, no môže sa nachádzať aj na lahôdkových produktoch ako sú šunky, salámy, párky alebo v mliečnych produktoch, ktoré sú čerstvé a nepasterizované. Hrozbou je aj nedostatočne tepelne upravené mäso a ovocie aj zelenina z kontaminovanej pôdy. Listerióza počas tehotenstva môže pre nenarodené dieťatko znamenať až smrť. Väčšinou sa však prejaví ako predčasný pôrod či potrat. I tu by si mala tehotná žena dávať pozor na umývanie čerstvej zeleniny a ovocia, dostatočnú tepelnú úpravu mäsa a všeobecne by sa mala vyhýbať lahôdkovému tovaru. Čo sa mliečnych produktov týka, voľte vždy tie pasterizované.
- Ryby sú v tehotenstve nesmierne zdravé, no niektoré obsahujú príliš veľa ortute, čo je ťažký kov. Nenarodenému dieťatku môžu privysoké hodnoty ortute spôsobiť problémy vo vývoji nervového systému. Ryby, ktoré obsahujú priveľa ortute sú zväčša staršie ryby, preto by ste sa mali v tehotenstve vyhnúť jedeniu mečúňov, žralokov aj makrel. Naopak vhodné sú pre vás krevety, kraby, lastúry, lososy, tuniaky aj tresky za predpokladu, že sú správne pripravené a dostatočne tepelne upravené. Vyhnúť by ste sa mali úplne surovým i údeným rybám.
Ďalšie potravinové hrozby
Okrem troch skupín, ktoré sme uviedli vyššie, existuje ešte mnoho potravín a produktov, ktoré môžu ublížiť tehotnej žene či dieťaťu. Vyhýbať by ste sa, ako budúce matky, mali úplne alkoholu aj tabaku, všeobecne by ste nemali jesť surové mäso alebo mäso, ktoré nie je dostatočne tepelne upravené (najmä kuracinu) a to isté platí aj o nedovarených mäkkýšoch. Niektorí odborníci vystríhajú tehuľky napríklad i pred príliš vysokým príjmom kofeínu a pred medom, ktorý môže obsahovať baktérie spôsobujúce botulizmus. Med by sa preto nemal dávať ani detičkám mladším ako 1 rok.
Zaujme ťa: Zdravá pochúťka: Čo obsahuje ryba a ako často ju jesť?